Стање редовно: Ђокић и даље министар, портпароли латиниче беспотребе

Можда је министар Ђокић опет чврсто ухватио дизгине у партији и одржао се на мјесту у Влади РС, али латиничење и даље суверено влада у његовом министарству и цјелокупној Влади РС.

четвртак, 30 јануара, 2020 / 16:22

У саопштењу из министарства појављују се свете ријечи, непреводиве са свог узвишеног писма. То су Ки-Келаг интернешнел ДОО и Интеренерго. Такође ДОО.

Од пореза плаћеним службеницима лакше три пута копирати латинично име предузећа из Словеније и Аустрије, него их написати како смо ми у претходном пасусу. Са све њемачким и енглеским скраћеницама, које значе исто што и друштво са ограниченом одговорношћу.

Чињеница је да су Ки-Келаг копирали три пута, а Интеренерго се (трећа срећа) у саопштењу омакао и азбуком! Онако како је то и требало да се напише на првом мјесту. Очигледно копирано из неког другог саопштења или документа гдје се писало српски, што указује не само колико је латиничење заправо јак полтронистички тренд, већ колико је вјештачки наметнут и суштински непотребан у пракси.

Трећи пут и Интеренерго помаже

Ако Интеренерго и у самом саопшењу може да се напише српским писмом и класом предузећа као ДОО једном, чему онда она два пута латиницом прије тога, осим да се укаже на нечији лош, преписивачки посао? У Аустрији им не би пало на памет да умећу азбуку у текст на њемачком, а осим што смо и даље на посљедњем мјесту, донедавно је конзулат Словеније у Бањој Луци имао натпис Вања Лука. Са латиничним, умјесто азбучним Б.

Овакав приступ кориштењу сопственог језика, доводи корисника овог саопштења у прилику да без додатног истраживања, буде ускраћен за информацију да ли се "кћерка – фирма ЕХЕ д.о.о. Бања Лука", зове заиста Ехе, као Ехехеј у српском језику, или је то енглеско Егзе, које је неко без назнаке опет написао латиницом у азбучном тексту?

(даље изворно саопштење са измјенама само при наглашавању светих ријечи Владе РС)

Света Аустрија и Блажена Словенија

Потписан Споразум о сарадњи са представницима компанија "Interenergo Ltd." из Словеније и "KI-KELAG International GmbH" из Аустрије

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас у Бања Луци, у име Владе Републике Српске, Споразум о сарадњи са представницима компанија "Interenergo Ltd." из Словеније и "KI-KELAG International GmbH" из Аустрије.

Споразумом о сарадњи је дата могућност улагања и инвестирања у пројекте у сектору енергетике, нарочито у области хидроенергије у Републици Српској, након што се изврше истраживаања хидропотенцијала Републике Српске и дефинишу могућности изградње објеката. Изразили су спремност да истраже могућности реализације пројеката и у области соларне енергије и вјетроенергије.

Министар Петар Ђокић је том приликом рекао да је Влада Републике Српске подржала наставак сарадње са овим инвеститорима, имајући у виду вишегодишње искуство у области обновљивих извора и досадашња улагања ових компанија у изградњу енергетских објеката на подручју Републике Српске.

Подсјетио је да су KI-Kelag International из Аустрије и Интеренерго д.о.о. Љубљана, преко својих кћерки – фирми ЕХЕ д.о.о. Бања Лука и ЛСБ ЕЛЕКТРАНЕ д.о.о. Бања Лука, већ успјешно реализовали три пројекта у Републици Српској, тј. изградили су три мале хидроелектране – МХЕ "Новаковићи", МХЕ "Запеће" и МХЕ "Медна", укупне инвестиционе вриједности око 85 милиона КМ и да су се до сада показали као респектабилан инвеститор.

Захвалили су се министру Петру Ђокићу на досадашњој сарадњи и залагању, коју су оцијенили веома усјешном. Изразили су увјерење да ће та сарадња бити још више унапријеђена у будућности.Оставите одговор