Чешки комунисти спремају приједлог парламенту да повуче признање Косова

Комунистичка странка Чешке и Моравске (КСЧМ) припремила је приједлог да Чешка повуче признање Косова и поднијеће га парламенту, а тај приједлог је подржао и чешки предсједник Милош Земан.

четвртак, 30 јануара, 2020 / 15:48

Лидер нереформисаних чешких комуниста Филип Војтех се у сриједу срео са предсједником Чешке Милошом Земаном.

„Обавијестио сам предсједника да је клуб КСЧМ припремио приједлог како да се повуче признање Косова као државе и предсједнику је било драго што смо се тога прихватили. Мислим да је то у реду, зато што је такав корак предузело неколико држава УН“, казао је чешком јавном ТВ сервису Филип Војтех.

Чешки комунисти сада траже подршку у осталим посланичким клубовима за свој приједлог, пошто је у октобру прошле године чешки државни врх одбацио предлог председника Земана да Чешка повуче признање Косова.

„Чешка би требало да повуче признање Косова зато што ни предсједник Земан ни његов претходник предсједник Вацлав Клаус нису именовали на Косову чешког амбасадора, што је услов тог признања државе према чешким законима и према међународном праву“, навео је Филип аргумент којим овог пута комунистички посланици образлажу нужност повлачења признања Косова.

Аргументи предсједника Земана за повлачење признања Косова, када је у септембру током посете Београду обзнанио своју иницијативу, били су резолуција доњег дома чешког парламента из 2008. године, у којој се захтјева од тадашње владе десног центра премијера Мирека Тополанека да никако не призна једнострану проглашену независност Косова, што влада није поштовала и Косово је признала у мају 2008. године.

„Други аргумент је то што се суд у Хагу бави и злочинима извршеним на косовској територији. Морате да признате да ако су водећи политичари, на челу са премијером, под истрагом за ратне злочине, то је другачије него када би били под истрагом за привредни криминал. Дозволите ми да изразим лични став да држава на чијем челу су ратни злочинци не спада у друштво демократских држава“, навео је тада чешки предсједник зашто још предлаже повлачење признања Косова.

На неформалном састанку чешког државног врха о координацији спољне политике почетком октобра прошле године, премијер Андреј Бабиш и председници Посланичког дома и Сената чешког парламента, Радек Вондрачек и Јарослав Кубера, као и шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек, одбили су приједлог о повлачењу признања Косова који им је на састанку изнео Земан.

„Договорили смо се да питање повлачења признања није умјесно. Ситуација се није никако промијенила да Чешка мијења став који је заступала последњих десет година“, казао је након састанка чешког државног врха министар Петшичек.

Чешки државни врх сложио се поводом Земановог приједлога да су историјске околности чешког признања Косова 2008. године биле проблематичне, али да то не смета да Чешка са Косовом развија билатералне односе.

„Влада Чешке признала је Косово у супротности са ставом Посланичког дома Парламента Чешке Републике. О непостојању консензуса на нивоу највише политичке репрезентације свједочи и непотпуно дипломатско представљање обје земље, које остаје на нивоу отправника послова, што, међутим, није сметња за развој билатералних односа“, саопштило је тада чешко Министарство спољних послова.

У Чешкој је Земанова иницијатива око Косова, коју су сад преузели нереформисани комунисти, оцијењена углавном као још један од провокативних гестова шефа државе а без икакве реалне основе, учињен да би се допао Србима.

По оцени представника чешке опозиције, посебно оне која је 1999. године била против бомбардовања Југославије, ријеч је осјећају кривице предсједника Земана, јер је као чешки премијер дао НАТО савезницима чешки пристанак да се бомбардује Србија због Косова, а будући да НАТО одлучује консензусом, могао је ту одлуку ветом да минира.Оставите одговор