Гијом Русон (француски амбасадор) посјетио МСУРС

У тексту се помиње готово немогуће „изложбе наших умјетника у Француској“. Какогод, опет је охрабрујуће прочитати да се уопште размишља о представљању наше културе на страни, и то у установи која дословно служи амбасадама земаља НАТО да пласирају своју културну политику.

четвртак, 30 јануара, 2020 / 21:12

Једини је проблем, што и да неко пошаље наше умјетнике било гдје, да би то сасвим сигурно били Невладнићи. А то је штета, јер њих Француска и остале земље НАТО једино и промовишу.

Такви већ, подржани од власти, одавно раде против културнополитичких интереса Републике Српске, па је вјеровано да су то ти „умјетници“ које треба форсирати у иноземству. Као што се види на фотографијама испод, гдје у Банском двору у Бањој Луци прије деценију величају заставу БиХ, која као замјењива српском, била тема кампање за српског члана тзв. Предсједништва БиХ на посљедњим изборима…

С тим у вези, сачинитељ саопштења из МСУРС се потрудио да имена остави у оригиналу, ваљда уколико желите да их прогуглате на француском. Мада, уколико знате француски, онда знате и како им се имена пишу на матерњем језику.

Заиста није јасно за кога је то у загради намјењено и којом сврхом?

Французи имају институт у БиХ!

Амбасадор Републике Француске у БиХ Гијом Русон (Guillaume Rousson) и новоименовани директор Француског института у БиХ Жан-Кристоф Тибо (Jean-Cristophe Thiabaud) посјетили су Музеј савремене умјетности Репубулике Српске.

Уважене госте у музеју су дочекали др Сарита Вујковић, директорица МСУРС , те кустос Младен Бањац који су им представили актуелну поставку Милована Дестила Марковића „Дестиловано лице“.

У оквиру посјете музеју разговарало се и о бројним пројектима које је Музеј реализовао у сарадњи и уз подршку Француског института и Амбасаде Француске у БиХ који су једни од најстаријих партнера наше институције. У претходном периоду имали смо прилику да угостимо неке француске умјетнике у Музеју, али исто тако да успјешно реализујемо изложбе наших умјетника у Француској.

Ова званична посјета француске делегације Музеју довела је и до разговора о потенцијалним будућим заједничким пројектима, могућностима размјене и реализације заједничких садржаја који би се требали реализовати у скоријем периодуОставите одговор