Спонзори нису задовољни Тачијевим амандманима на тзв. Устав нарко-НАТО државуљка

Главни тужилац хашког суда за злочине ОВК Џек Смит упозорио је да амандмани на тзв. Устав Косова*, које је предложио предсједник Хашим Тачи, представљају покушај да се "оконча, или на други начин обезвриједи, дјеловање" тог суда.

уторак, 27 октобра, 2020 / 21:08

Хашки тужилац тврди да Тачи амандманима на Устав покушава да поткова рад суда за ратне злочине за рипаднике ОВК, (Фото: Анадолија) Хашки тужилац тврди да Тачи амандманима на Устав покушава да поткова рад суда за ратне злочине за рипаднике ОВК, (Фото: Анадолија)
Смит је оцијенио да су амандмани "дио шире стратегије за поткопавање суда", у свијетлу чињенице да је против Тачија прије шест мјесеци поднио предлог оптужнице због ратних злочина и злочина против човјечности на Косову.

Амандмани, који се тичу престанка рада суда за злочине ОВК, по Смиту су "непотребни", јер Устав Косова у садашњем облику "адекватно" регулише мандат Специјализованих већа Косова, како се суд званично зове.

"Предложени амандмани имају за циљ да преиспитају или преобликују тај мандат. Јасно је из јавних изјава самог Тачија да је основна намјера предложених амандмана покушај да се оконча, или на други начин обезвриједи, дјеловање… Суда и Тужилаштва, што је у супротности са међународним обавезама Косова*", упозорио је Смит.

Пошто Тачи "није незаинтересована страна", оцијенио је тужилац, "постоје добри разлози за вјеровање да су предложени амандмани дио шире стратегије за поткопавање суда".

Смитова оцјена дио је поднеска коју је тужилац упутио вијећу Уставног суда Косова, при суду за злочине ОВК, чији је званичан назив Специјализована вијећа Косова.

Претходно је предсједница Скупштине Косова Вјоса Османи предлог Тачијевих амандмана, поднијетих крајем августа, упутила хашком вијећу Уставног суда Косова*, затраживши оцјену њихове уставности.

Тужилац Смит назначио је да су Тачијеви амандмани "неуставни", будући да је Косово 2014. склопило међународни споразум о Суду са ЕУ, који је обавезујући за Владу Косова и има супремацију над косовским законима.

Тим споразумом предвиђено је да ће се рад Суда "наставити све док Савјет ЕУ не обавијести Косово* да су окончане истраге, као и сви поступци пред судским вијећима који су из њих проистекли".

Предмет Тачијевих амандмана су два параграфа члана 162 Устава Косова, усвојена 2015. године, која регулишу мандат Суда.

По закону, на који се параграфи позивају, престанак рада суда констатује искључиво Савјет ЕУ, послије консултације с Приштином.

Тужилац Смит предложене амандмане назвао је "непотребним", будући да Устав Косова* у садашњем облику адекватно одређује временски мандат суда за злочине ОВК.

У складу са обавезама које је Косово преузело споразумом са ЕУ, рад Суда "биће настављен све док Савјет ЕУ не обавијести Косово* да су сви судски поступци проистекли из истрага…окончани", подвукао је Смит.

Супротно томе, по тужиоцу, Тачи је, представљајући амандмане у Скупштини Косова, минулог августа, говорио о "продужењу мандата" и "неопходности да буде разјашњен "начин на који ће суд бити затворен".

Тачи тиме "сугерише да је мандат већ истекао у августу", а "потенцијална посљедица таквог става је обезвређивање свих поступака које су Суд и Тужилаштво од тада предузели, а нарочито било каквог потврђивања оптужнице против самог Тачија", упозорио је тужилац Смит.

Од вијећа тзв. Уставног суда Косова* у Хагу, Смит је затражио да предлог Тачијевих амандмана прогласи неуставним и да потврди да тзв. Устав у садашњем облику већ адекватно регулише мандат Суда.

О предлогу Тачијевих амандмана, на позив вијећа тзв. Уставног суда Косова* при суду за злочине ОВК, изјасниће се и шеф европске дипломатије Жозеп Борел и шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк.

Они су, међутим, затражили да рок за изјашњавање буде продужен до 2. новембра, што је тзв. Уставно вијеће одобрило.