Силне реакције: Да ли ће хапшење знати да отпоздрави?

Пред вама су реакције људи који су осјећали потребу да кажу нешто о хапшењу ратка Младића, или их је неко нешто питао о томе. -Честитам Акционом тиму Савета за националну безбедност који је од формирања владе и августа 2008. свакога дана, сата и минута интензивно радио на откривању оптужених за ратне злочине. Још једном је […]

четвртак, 26 маја, 2011 / 18:08

Пред вама су реакције људи који су осјећали потребу да кажу нешто о хапшењу ратка Младића, или их је неко нешто питао о томе.

-Честитам Акционом тиму Савета за националну безбедност који је од формирања владе и августа 2008. свакога дана, сата и минута интензивно радио на откривању оптужених за ратне злочине. Још једном је потврђено да је Србија у пуном капацитету довршавала сарадњу са Хашким трибуналом трагајући за оптуженима и затварајући ту тешку страницу наше историје- рекао је предсједник Србије Борис Тадић.

Породица: Само нек је он нама жив

Адвокат Милош Шаљић, пуномоћник породице Ратка Младића рекао је да је породица хашког оптуженика срећна што је он жив и да се нада да ће имати прилику да се састане са њим после вишегодишње раздвојености, током његовог бјекства.

"Они имају право према закону да га обиђу пре него што буде изручен, а што се не очекује у наредних недељу дана" рекао је Шаљић Танјугу после састанка са Младићевом супругом и сином у њиховј породичној кући.

Породица је мислила да је он мртав и вијест о хапшењу их је затекла, али и обрадовала, додао је адвокат.

Младић према закону има право да ангажује адвоката, а уколико то не учини суд ће му поставити браниоца по службеној дужности. Према српском закону оптужени за тешка кривична дјела не могу да се бране сами.

Додик: А сада Дудаковић, Орић…

Предсједник Републике Српске Милорад Додик саопштио је данас да хапшење генерала Ратка Младића представља испуњење међуанордних обавеза из Дејтонског мировног споразума које су преузеле све државе у региону.

"Институције Републике Српске никада нису стајале, нити ће стајати у одбрани било кога ко је починио ратне злочине, без обзира на националну или вјерску припадност", наводи се у саопштењу.

"Надам се да ће се ускоро пред лицем правде наћи и генерал Атиф Дудаковић, Насер Орић и остали високи политички функционери и генерали такозване Армије БиХ, јер би то значило да БиХ има шансе да на истини изгради неопходно поверење", наведено је у саопштењу предсједника Српске.

Тома Николић: Ја сам изненађен, можда и увређен

СНС ће сутра одржати седницу Председништва и издати саопштење тим поводом, рекао је Николић и додао да није тренутак за страначке реакције, него за реакције народа и државе, рекао је предсједник ове странке Томислав Николић, кои тврди да је потпуно изненађен овом вијешћу.

Реч је о човеку, додао је он, кога тражи Хашки трибунал због ратних злочина, "али у Србији никада нису успели да нам га представе као злочинца и зликовца".

"Видећемо… Много је ту питања које треба поставити… Ко је то јуче тог човека видео и препознао. Да ли је, можда, Србија све време знала где се налази Ратко, шта је то одлучило да баш данас буде ухапшен. Будући да немамо слободне медије и не можемо да сазнамо онолико колико свет зна о наводном убиству Бин Ладена, мислим да је Председник дужан да нам исприча комплетну причу, јер се не ради о обичном човеку", рекао је Николић.

Тихић и Лагумџија поздрављају

Предсједници Странке демократске акције и Социјалдемократске партије Сулејман Тихић и Златко Лагумџија поздравили су данас хапшење Ратка Младића, наводећи да је то велики корак ка испуњењу правде.

Тихић је истакао да хапшење Младића представља поруку свима који су починили ратне злочине да ће кад-тад морати да одговорају пред судом правде.

"Хапшење Младића је сретан догађај за породице жртава и за правду", рекао је Тихић новинарима у Сарајеву.

Коментарисусћи хапшење Младића, он је оцијенио да је ухапшен најтраженији ратни злочинац у Европи после Дугог свјетског рата, али је додао да је Србија то могла и раније да уради.

Поздрављајући данашње хапшење Младића, Лагумџија је оцијенио да је то велики корак ка испуњењу правде за све жртве геноцида.

Он је у саопштењу СДП навео да се овим затвара једно поглавље и представља шансу за нови почетак у односима држава насталих распадом бивше Југославије.

Чеда Јовановић: Ја ухватио Слобу, а борис Ратка

-Десетогишње мучење и агонија су данас окончани. Пре десет година сам Милошевића послао у Хаг, уверен да је то једини начин да се Србија ослободи и промени и постане права европска држава. Борис Тадић је завршио оно што је у немогућим условима почела влада Зорана Ђинђића. Честитам председнику Србије што је тај посао наставио хапшењем Радована Караџића 2008. године и завршио данашњим хапшењем Ратка Младића.

Извођење Младића пред суд не сме бити доживљено као резултат уцена под којима је Србија попустила да би себи обезбедила место у Европи. Ово хапшење значи испуњавање велике обавезе коју смо као држава имали према себи, својим суседима и будућности Србије.

Извођење Младића пред суд није само сатисфакција за жртве и најближе свих оних који су страдали у злочинима за које га терети Хашки трибунал, него и прилика да се са нашег друштва скине тешка хипотека под којом живимо више од 15 година. Политике чији је Младић био извршилац овим морају бити дефинитивно поражене. – наводи се између осталог на сајту ЛДП, као званично реаговање њеног предсједника Чедомира Јовановића.

Остали очекивано

-Данас није ухапшен Ратко Младић. Ухапшене су српске земље, православне, за које се борио. Џаба хапшење. 99 одсто Срба увијек ће казати да је Ратко Младић херој, величина, витез.

Могу да се у Београду, Подгорици, Сарајеву и Бриселу ките стандардима, да говоре да Срби вјерују у Европу и да им је она значајнија него Република Српска. То је, просто, лаж. То сви знају… И Европа и регион знају да Срби не вјерује том шареном кипу – навео је у саопштењу Добрило Дедеић, предсједник Странке српских народњака из Црне Горе.

Директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оцијенила је да нема важнијег догађаја од хапшења Ратка Младића.

"Мислим да нема важнијег политичког, историјског и правног догађаја од хапшења Ратка Младића. Чинило нам се да је хапшење Радована Караџића важно, што и јесте, али је са Младићем другачије, јер се увек подразумевало да он ужива симпатије великог броја људи", рекла је Кандић агенцији Бета.

"Хапшење Ратка Младића је ослобађање Србије и широм отвара врата европској и демократској будућности српске државе и народа", изјавио је данас лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић.

"То јача не само кредибилитет Србије када је реч о сарадњи са Хашким трибуналом, него и у домену европских интеграција, борбе за националне интересе, што сада укључује и захтев да правда буде и за српске жртве и да се поступи по налазима /Дика/ Мартија и другим стварима када је реч о српским жртвама", рекао је Божидар Ђелић.

Жеље и поздрави из иностранства

-Он је првокласни ратни злочинац. Одговоран је за опсаду Сарајева, за убијање цивила, и командовао је српском војском која је напала Сребреницу, гдје је након обећања да то неће учинити, убијено на хиљаде муслиманских мушкараца и дјечака. Могу смао рећи да сам одушевљено овом вијешћу- рекао је Боб Стјуарт, некадашњи комадант британских снага у БиХ.

-Ово је битан дан за међународну правду и владавину закона- рекла је Кетрин Ештон на конференцији за новинаре у хотелу Хајат у Београду.

-То је веома добра вијест, велика вест. То је веома храбра одлука српског предсједника и корак више ка интеграцији, скорој, Србије у ЕУ- рекао је француски предсједник Николас Саркози.

"Ратко Младић оптужен је за ужасне злочине које је починио у Босни и Херцеговини, и сада је напокон приведен и суочиће се са оптужбама. Наше мисли су данас са свим породицама оних који су изгубили свој живот током опсаде Сарајева и током геноцида у Сребреници“, рекао је шеф енглеске дипломатије Вилијем Хејг.

-Ово је тест велике демократске зрелости Србије, који је додатно приближава Европи и Европској унији, процес који је Италија снажно охрабривала и који сада треба додатно убрзати, без резерве- изјавио је министар спољних послова италије Франко Фратини.

-Саопштење српских власти о хапшењу Ратка Младића, којег Хашки трибунал терети за ратне злочине, представља вијест која испуњава задовољством све оне који верују и подржавају потребу да се затворе ране из прошлости, успостави правда и дође до помирења народа у региону, изјавио је шеф грчке дипломатије Димитрси Друцас.Оставите одговор