Рајчевић звао Дивјакову: Хрватска признаје дипломе из Српске

Поводом информација које су се појавиле у јавности у којима je министрица знаности и образовања Републике Хрватске Блаженка Дивјак навела да Републике Српска одбија провјеру диплома на захтјев Републике Хрватске, Министарство за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске у интересу објективног и тачног информисања јавности упозорава да ти наводи нису тачни.

уторак, 18 фебруара, 2020 / 12:59

Након ових информација министар за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је ступио у контакт са министрицом знаности и образовања Републике Хрватске Блаженком Дивјак, и добио увјеравања да не пријети никаква опасност по носиоце наших диплома.

"Био сам изненађен када сам сазнао за изјаву министрице Дивјак и истог тренутка сам извршио провјере у надлежној служби у Министарству из које су ме увјерили да је досадашњи процес провјере, односно одговора на захтјеве из Републике Хрватске, протицао без икаквих проблема. Министрица Дивјак и ја смо разговарали јутрос и договорили смо се да у циљу избјегавања било каквих техничких проблема у вези процеса провјера, убудуће сви контакти између министарстава буду директни", поручио је министар Рајчевић.

Такође је додао да га је министрица Дивјак обавијестила о њиховим активностима и појединим неправилностима које су утврђене, али које се нису искључиво односиле Републику Српску, него да се радило и о дипломама из других држава у региону.

"Споменула је један случај из Републике Српске, али се исти односи на провјеру свједочанства средње школе. Ја сам преузео обавезу да о истом обавијестим надлежно министарство", навео је министар Рајчевић.

Министар Рајчевић је такође замолио министрицу Дивјак да Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске достави списак имена и презимена за које жели да се обави провјера, а да ће надлежне институције из Републике Српске одмах предузети потребне радње како би органима Републике Хрватске било одговорено у најкраћем могућем року.

Министри су се усагласили да заједно са осталим надлежним органима држава из региона остају на истом задатку борбе против негативних појава у високом образовању и наду да ће међусобна сарадња бити успјешно настављена.