Велика Штрумпфета: Хероина Рада из Бара, добила условни отказ

Учитељица барске ОШ "Југославија" Рада Вишњић, која је ученицима на часу задала да цртају тробојку, кажњена је условним престанком радног односа, са могућношћу престанка радног односа, ако у периоду од шест мјесеци од дана изречене мјере учини тежу повреду радне обавезе.

уторак, 18 фебруара, 2020 / 13:22

То је саопштила директорица те образовне установе Биљана Вукмановић, а РТЦГ, наравно, консултује искључиво њу и не даје уопште прилику госпођи Вишњић, да да своје виђење. У сваком случају она ће остати као епизода одбране светиња у Црној Гори, која је освојила и старе и младе. Посебно на друштвеним мрежама.

Сама болест и самопотирући идентитет нове моненегринске измишљене нације, огледа се у томе да неко може бити кажњен што даје дјеци да цртају заставу сопственог народа и државе, која је сада прогоњена.

Југословенка, Југословенка, аа, аааа…

Она је истакла да је поступак утврђивања одговорности учитељице спроведен професионално и непристрасно, иако су, како је казала, "у протеклих 20 дана били свједоци бројних неистина, али и непримјерених, произвољних и чињенично неутемељених изјава".

"Након окончаног поступка, као директор школе сходно законским одредбама и тежини повреде радне обавезе, донијела сам Одлуку којом се Ради Вишњић, запосленој на радном мјесту наставник разредне наставе у ОШ ‘Југославија’ из Бара, изриче мјера Условни престанак радног односа, са могућношћу престанка радног односа, ако запослена у периоду од шест мјесеци од дана изречене мјере учини тежу повреду радне обавезе. Истовремено, рјешење о привременом удаљењу – суспензији, престаје да важи, јер је поступак утврђивања одговорности окончан доношењем Одлуке", саопштила је Вукмановић.

Она је истакла да је Школски одбор, али и Савјет родитеља ОШ "Југославија", у међувремену, послао јасну поруку "да учионица није и не смије да буде мјесто за било какву врсту политичког дјеловања, као и да је мисија сваког просвјетног радника да дјецу образује, васпитава и просвећује, уз уважавање личности дјетета и поштовање различитости".

"ОШ ‘Југославија’, као и до сад, остаје на темељима баштињења знања, вјештина, етичких и културних вриједности, мултиетничког склада и мултиконфесионалности, уз своју најважнију улогу: да се дјеца у њој осјећају пријатно, добродошло и да успомене за своју школу вежу само за лијепе тренутке. На то имају право а ми, запослени у школи, имамо обавезу да им остварење тог права и омогућимо", наводи директорица школе.

Указала је на "огромну потребу разумијевања између запослених у васпитно-образовним установама и родитеља".

"Само скупа, удружени, заједничким напорима и сарадњом, дјецу можемо извести на пут којим треба да ходи сваки млади човјек 21. вијека. Наша је обавеза да им пружимо руку, како би сјутра постали хуманисти, образовани и еманциповани људи, спремни да одговоре изазовима новог, савременог доба које зхтијева културног, одговорног и свестраног појединца, са развијеним осјећајем емпатије, поштовања различитости и жељом да у сваком смислу унаприједи окружење у којем живи и ствара, у насљеђе генерацијама које долазе. Искрено вјерујем да ће наша заједничка мисија оправдати визију коју сада имамо. Јер – то дугујемо дјеци", истакла је Вукмановић.1 КОМЕНТАР