ЕК даје напутак: Испунили су услове за ЕУ (уласком у НАТО)

Европска комисија (ЕК) је поновила став да приступни преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом треба да почну што прије, имајући у виду чињеницу да су те двије државе испуниле услове за отварање преговора са Европском унијом (ЕУ).

уторак, 18 фебруара, 2020 / 14:45

Из ЕК очекују да се отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом може догодити прије Самита ЕУ и Западни Балкан који је најављен у мају у Загребу.

Портпаролка европског комесара за проширење и сусједску политику, Ана Писонеро истакао је да Комисија сматра да су обје земље испуниле критеријуме за почетак преговора.

"Комисија остаје при ставу и препоруци да се отворе преговоре што је прије могуће јер су обје земље учиниле оно што је било тражено и наставиле реформе", рекла је Писонеро, преноси Тањуг.

Она је казала да је ЕК спремна и да се нада да је могуће да се догоди прије самита ЕУ и Западног Балкана у Загребу, али да не могу да предвиде како ће се државе-чланице односити по том питању.

На неформалном састанку ЕУ са лидерима Западног Балкану у недјељу, предсједница ЕК Урсула фон дер Лајен је нагласила да је интерес ЕУ да се приближе ове две земље Бриселу, оцењујући то као "приоритет Комисије".

Француски предсједник Емануел Макрон на Минхенској безбедносној конференцији је изјавио да ће, уколико резултати ванредних извјештаја ЕК за Сјеверну Македонију и Албанију буду позитивни, подржати почетак преговора ЕУ са Скопљем и Тираном.

Ванредни извјештаји о напретку Сјеверне Македоније и Албаније очекују се почетком марта.