ЕУ има нову (политичку) комесарку – Мериед Мекгинис

Предсједница Европске комсије Урсула фон дер Лајен објавила је нови састав свог кабинета након оставке ирског комесара Фила Хогана. За нову комесарку изабрана је потпредсједница Европског парламента Мериед Мекгинис.


Милан Благојевић: Деконструкција Српске

Сарајево је крајем априла 2020. године било мјесто састанка који може имати фаталне посљедице по Републику Српску. Ријеч је о састанку чланова Предсједништва БиХ са амбасадорима земаља Квинте (САД, Велика Британија, Њемачка, Француска и Италија) и представником ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.

ЕК даје напутак: Испунили су услове за ЕУ (уласком у НАТО)

Европска комисија (ЕК) је поновила став да приступни преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом треба да почну што прије, имајући у виду чињеницу да су те двије државе испуниле услове за отварање преговора са Европском унијом (ЕУ).


Док се село Брегзитује, Миле, Комшо и Џафи се чешљају у Бриселу

Три члана Предсједништва БиХ сусрели се у Бриселу са Јоханесом Ханом, комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу, Жан Клодом Јункером, предсједником Европске комисије, и Доналдом Таском, предсједником Европског савјетаИталија због миграната притишће Европску комисију

Европска комисија саопштила је данас да ће поштовати правила при рјешавању питања миграција умјесто да попусти пред пријетњама, након изјаве једног италијанског званичника у вези са прихватањем миграната са брода усидерног код Сицилије.Шаровић тражи од ЕК да изузме Дејтонку од царина за извоз челика

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић упутио је данас писмо Европској комисији – Генералном директорату за трговину, у коме је затражио изузеће БиХ из одлуке Комисије од 17. јула о увођењу привремених заштитних мјера у вези са увозом одређених производа од челика у ЕУ.


Три од три: Беванда не види дискриминацију Српске у пројектима Европске комисије

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је да сви пројекти, попут оних који су одобрени на самиту о Балкану у Лондону, пролазе Инвестиционо вијеће које чине и представници из Републике Српске, ФБиХ, Брчког и нивоа БиХ и да не може да прихвати констатацију да постоји сегрегацијски однос према Српској у корист ФБиХ.