Док се село Брегзитује, Миле, Комшо и Џафи се чешљају у Бриселу

Три члана Предсједништва БиХ сусрели се у Бриселу са Јоханесом Ханом, комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу, Жан Клодом Јункером, предсједником Европске комисије, и Доналдом Таском, предсједником Европског савјета

среда, јануар 30, 2019 / 12:41

На почетку састанка, чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност комесару Хану и Жан Клоду Јункеру на искреној и континуисаној подршки Босни и Херцеговини у контексту њених европских интеграција.

Прва службена посјета Предсједништва БиХ Бриселу потврђује настојање да европски пут буде у средишту дјеловања у будућем периоду. Циљ је посветити се испуњавању обавеза које су пред БиХ, како би наша земља 2019. године остварила кандидатски статус, казали су чланови Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су информисали саговорнике о политичкој ситуацији у БиХ и о процесу конституисања власти на свим нивоима.

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер и комесар Хан су позвали на рјешавање актуелних питања у БиХ: процес формирања власти на свим нивоима, те достављање одговора на додатна питања из Упитника ЕК. Позвали су чланове Предсједништва БиХ да наставе предано радити на реформама и одржавати политичку стабилности. Казали су да ће БиХ на свом европском путу БиХ и даље имати њихову снажну подршку.

Предсједник Европског савјета Доналд Таск пожелио је добродошлицу предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и члановима Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу и овом приликом казао да Босна и Херцеговина има пријатеље у Бриселу. Формирање власти на свим нивоима у БиХ и конзистентност у реформама биће најбољи аргумент државама чланицама при одлучивању о позицији наше земље у процесу интегрисања у ЕУ, казао је предсједник Европског савјета Доналд Таск.

Чланови Предсједништва БиХ су захвалили предсједнику Таску на континуисаној и несебичној помоћи Босни и Херцеговини у процесу ЕУ интеграција. Информисали су саговорника о политичкој ситуацији у БиХ, те односима у регији. Нагласили су да би позитивно мишљење Европске комисије (авис) и препорука за добивање статуса земље кандидата у овој години, били позитиван сигнал за наставак реформских процеса, а од ЕУ је затражена подршка у остваривању овога циља.Оставите одговор