08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Док се село Брегзитује, Миле, Комшо и Џафи се чешљају у Бриселу

Три члана Предсједништва БиХ сусрели се у Бриселу са Јоханесом Ханом, комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу, Жан Клодом Јункером, предсједником Европске комисије, и Доналдом Таском, предсједником Европског савјета

среда, 30 јануара, 2019 / 12:41

На почетку састанка, чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност комесару Хану и Жан Клоду Јункеру на искреној и континуисаној подршки Босни и Херцеговини у контексту њених европских интеграција.

Прва службена посјета Предсједништва БиХ Бриселу потврђује настојање да европски пут буде у средишту дјеловања у будућем периоду. Циљ је посветити се испуњавању обавеза које су пред БиХ, како би наша земља 2019. године остварила кандидатски статус, казали су чланови Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су информисали саговорнике о политичкој ситуацији у БиХ и о процесу конституисања власти на свим нивоима.

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер и комесар Хан су позвали на рјешавање актуелних питања у БиХ: процес формирања власти на свим нивоима, те достављање одговора на додатна питања из Упитника ЕК. Позвали су чланове Предсједништва БиХ да наставе предано радити на реформама и одржавати политичку стабилности. Казали су да ће БиХ на свом европском путу БиХ и даље имати њихову снажну подршку.

Предсједник Европског савјета Доналд Таск пожелио је добродошлицу предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и члановима Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу и овом приликом казао да Босна и Херцеговина има пријатеље у Бриселу. Формирање власти на свим нивоима у БиХ и конзистентност у реформама биће најбољи аргумент државама чланицама при одлучивању о позицији наше земље у процесу интегрисања у ЕУ, казао је предсједник Европског савјета Доналд Таск.

Чланови Предсједништва БиХ су захвалили предсједнику Таску на континуисаној и несебичној помоћи Босни и Херцеговини у процесу ЕУ интеграција. Информисали су саговорника о политичкој ситуацији у БиХ, те односима у регији. Нагласили су да би позитивно мишљење Европске комисије (авис) и препорука за добивање статуса земље кандидата у овој години, били позитиван сигнал за наставак реформских процеса, а од ЕУ је затражена подршка у остваривању овога циља.Оставите одговор