Шеранић са представником СЗО о мјерама против епидемије коронавируса

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са представницима Свјетске здравствене организације (СЗО) на челу са суб-регионалним координаторoм СЗО за Програм ванредних ситуација у домену јавног здравља за Балкан Абебају Асефа Менгистуом са којима је разговарано о мјерама предузетим поводом појаве новог коронавируса (COVID-19) у Кини и свијету.

уторак, 18 фебруара, 2020 / 14:55

Представници Свјетске здравствене организације изразили су задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске везаних за појаву новог коронавируса, иако за сада у Републици Српској нема потврђених или сумњивих случајева обољелих од овог вируса.

Наглашена је потреба наставка сарадње у размјени информација, обајвештавања јавности и подршке у случају евентуалне појаве обољелих како би се адекватно реаговало и спречило ширење вируса. Представници Свјетске здравствене организације информисани су и о здравственим капацитетима, а наглашено је да Република Српска може да рачуна на подршку СЗО и у сегменту дијагностике и заштитне опреме.

У оквиру посјете Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, др Менгисту са сарадницима претходно је одржао састанак са члановима Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење реализације мјера из Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог коронавируса.

Чланови овог тијела информисали су представнике Свјетске здравствене организације о превентивним мјерама које су спроведене, попут упутстава здравственим установама за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима, поступање са лицем које се ставља у здравствени надзор, протокола за дијагностику,мјерама надзора над путницима упућеним граничним прелазима, препорукама за мјере које се спроводе на аеродрому, у случају појаве сумње на инфекцију новим коронавирусом код путника итд. Уз подршку Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ штампани су инфоматеријали за становништво, као и путнике који долазе из Kине или путују у ову земљу.

На састанку је разговарано о потреби да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију; особе које долазе из Кине и које имају симптоме респираторне инфекције (повишена температура, кашаљ, отежано дисање) и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести; особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке; често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином.