Психоаналитички приступ: Кандидат за одборника УС, Миле Аљетић, у жалби на одлуку ЦИК написао да спорни спот код њега није изазвао страх или агресију

тзв. Суд Босне и Херцеговине уважио је жалбу Уједињене Српске на одлуку Централне изборне комисије БиХ о забрани учешћа ове партије на предстојећим локалним изборима. Ево примјера жалбе једног од кандидата ове партије, Милета Аљетића, какве медији обично превиђају, будући да је у питању Србин.

четвртак, 15 октобра, 2020 / 21:11

У свему овоме заборавља се да овај суд доноси политичке одлуке, које се не поштују у Ефбиху, а поштују у Српској, но свакако је више кандидата УС требало поступити на овај начин и загорчати живот писарници овог квазисуда.

Миле Аљетић је уједно и правник који има свој таг на Фронтал.РС од раније, па није згорег чути његово мишљење. Ово је згодно и да, поред очигледне комичности да би било код кога "Сад ћемо их, ба, развалит‘" видео могао изазвати страх, покаже практично како о неком екстремно десничарској оријентацији Уједињене Српске нема говора, обзиром да ни Аљетић не може написати ријечи Фејсбук и Твитер овако како сте их прочитали, те подлијеже латиничењу.

ЦИК ми није доставио одлуку да се не могу кандидовати

Апелационо одјељење Суда Босне и Херцеговине
путем Централне изборне комисије Босне и Херцеговине

На број: 05-1-07-5-975/20

Данијела Озме 7,
71 000 Сарајево

Предмет: Жалба на Одлуку Централне изборне комисије Босне и Херцеговине број: 05-1-07-5-975/20 од 07.10.2020. године, доставља се

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је дана 08.10.2020. године Уједињеној Српској доставила Одлуку број: 05-1-07-5-975/20 од 07.10.2020. године, којом је ставом (1) Поништила овјеру политичке странке Уједињене Српске за учешће на Локалним изборима 2020. године јер је одговорна што је у видео запису објављеном на друштвеним мрежама Twitter и Facebook користила језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље и ширење мржње чиме је прекршила одредбе члана 1.13, а у вези са чланом 7.3 став (1) тачка 7) Изборног закона БиХ, а изрекла ставом (2) Због повреде из става (1) наведене одлуке Ненаду Стевандићу, предсједнику политичке странке Уједињена Српска новчану казну у износу од 10.000 КМ и са истом смо упознати исти дан.

Како је мени као кандидату наведеном одлуком повријеђено пасивно бирачко право да будем биран на Локалним изборима 2020. године сматрам да сам легитимисан темељем члана 41. Закона о управном поступку БиХ ("Службени гласник БиХ", бр. 29/02, 12/04, 88/07, 93/09, 41/13 и 53/16) којим је прописано да је странка особа која ради заштите својих права или правних интереса има право учестововати у поступку, а неспорно је да се предметном одлуком одлучивало о мојим правима и интересима.

Напомињем да је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине била дужна да предметну одлуку достави мени као кандидату на листи Уједињене Српске на предстојећим изборима, а што није урадила, те је тиме битно повриједила одредбе Закона о управном поступку Босне и Херцеговине.

Мени као подносиоцу ове жалбе је овјерена кандидатура за одборника у Скупштини Града Бања Лука за Локалне изборе 2020. године на листи Уједињене Српске на којој сам се изјаснио као Србин, што је лако провјерити увидом у кандидатске изјаве које су достављене Централној изборној комисији Босне и Херцеговине, и наведено неспорно потврђује да је Одлука која се темељи на изнесеном образложењу неоснована.

Поступајући орган кршењем наведених одредби доводи до погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Спорни спот од 20.09.2020. године који је политичка странка Уједињена Српска емитовала на друштвеним мрежама код мене није произвео никакав страх или узнемиреност нити осјећај нелагоде и ни у којем случају ме није подстакло на насиље или ширење мржње.

Сљедом наведеног обраћам се Суду да поништи Одлуку као незакониту и на тај начин ми омогући да будем биран као кандидат на предстојећим изборима.

У Бањој Луци, 09.10.2020. године

                                                         Подносилац жалбе:

                                                        Миле Аљетић