Лауреатски: У МСУРС изложба која сугерише вишак слободе

У Галерији Плус у петак 16. октобра у 18.00 часова биће отворена изложба Милене Ивић, добитнице прошлогодишње награде Музеја савремене умјетности Републике Српске на Изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности у Бањалуци, под називом "ШТА ДА РАДИМО СА СВОМ ОВОМ СЛОБОДОМ?".

четвртак, 15 октобра, 2020 / 21:26

Од 2001. године кустоси Музеја додјељују награду за најбољи завршни рад на четвртој години студијског циклуса, а од 2017. године постаје пракса да са освојеном наградом умјетник/умјетница добије прилику за организацију изложбе у Галерији Плус и то у термину који се поклапа са завршном изложбом студената Академије умјетности у Бањој Луци.

Обзиром на тешкоће проузроковане пандемијом вируса Корона, завршна изложба студената Академије умјетности је помјерена за мјесец октобар те је исто учињено и сa изложбом у Галерији Плус – изложбено-продајном простору Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Милена Ивић млада је умјетница чије је интересовање усмјерено ка феминистичкој умјетности и преиспитивању женске родне улоге у савременом друштву, али и ка преиспитивању положаја умјетника/умјетница на умјетничкој сцени, њиховом односу према сопственом раду и уопштено односу установа културе према ауторима.

Поставка изложбе подразумијева четири рада постављена у излогу Галерије. Оваквом поставком, која не захтијева улазак у сам галеријски простор, него се посматра из спољашњости, елиминише се ограничен приступ изложби. Изложба се уклапа у свакодневицу тако што постаје видљивија не само ономе ко је дошао с намјером да је погледа већ и свим пролазницима.

"Радови "Криминални миље”, "Уснила је дубок санак” и "Кастраторка” директно се реферишу на феминистичку тематику, док је инсталација "Без назива” својеврсна мапа ума ауторке, помоћу које она представља свој стваралачки процес. Инсталација се састоји од импровизованог кревета, смјештеног поред зида гдје су налијепљени цртежи и текстови који посматрачу пружају увид у мисаоне токове саме ауторке. Овај рад подложан је промјенама и конципиран је тако да увијек остане недовршен, односно да се константно допуњује”. – цитат из текста кустоскиње Маше Чавић који прати изложбу.

Изложба ће бити отворена до 16.октобра 2020. године.
Милена Ивић је рођена 1995. године у Новом Саду. Завршила је Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци, одсјек Графички дизајн.

Учествовала је на неколико колективних изложби. Године 2019. стручни жири МСУРС издвојио је њезино стваралаштво, у којем је примарна посвећеност концепту и нарацији као начину изражавања промишљања. Тренутно је на мастер студијима на бањалучкој Академији, гдје истражује у медијима савременог цртежа, инсталације и перформанса.