Првих шест мјесеци 2021: Транспаренси тужио директора Америчког универзитета

Да ли је у питању чистка у својим редовима или нешто друго, али Транспаренси се хвали резултатима за нешто што рецимо радимо и ми на Фронтал.РС, само за много мање паре. Нама никад не дају из свог великог буџета ништа за рекламу, мада им објављујемо саопштења и много смо транспарентнији од њих.

четвртак, 15 јула, 2021 / 10:46

Учинак, отприлике, колико тужи и наш Стефан Мачкић. Са неким измишљеним формулацијама, типа да је "Политичари изађите са часа" њихова иницијатива која је "изазвала велико интересовање у јавности" што апсолутно није истина, већ прије да нико не зна за то уопште. Као што је и очигледно да сектор образовања, који је под надлежношћу ентитета, треба бити коригован на неки други начин и то баш у Републици Српској.

Што се тиче обраћања Министарству просвјете и културе од стране ове америчке организације, ми се узвратно обраћамо баш њима, и то још једном питањем како то да уз толику равноправност и законитост, никада у свом раду до сада нису употријебили српско писмо?

Осим што тиме крше одредбе Устава БиХ и незаконито наметнуте амандмане од стране високих преставника (тим се никад нису бавили) на устав РС о равноправности писама и "језика", њихова саопштења пресловљена на српско писмо изгледају овако:

Право лице мултиетничности и западне демократије

У првих шест мјесеци ове године Центар за пружање бесплатне правне помоћи у борби против корупције Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) поступао је у 135 предмета по пријавама грађана, док се у истом периоду 769 грађана обратило ТИ БиХ путем бесплатне линије за пријаву корупције 0800 55555.

Као и претходних година, већина предмета се односила на сектор државне управе (66 пријава) и правосуђе (18),, док је ове године здравство област са повећањем броја пријава у односу на прошлу годину, што се може објаснити негативним утицајем пандемије ЦОВИД-19 и притиском који је она извршила на здравствени сектор.

Оно што забрињава је број пријава особа које су жртве корупције, које износе скоро 50% свих пријава, док је у односу на прошлу годину евидентан пораст броја пријава звиждача или лица која пријављују корупцију из свог непосредног радног окружења.

Центар за пружање бесплатне правне помоћи је у овом периоду покренуо 5 управних спорова против јавних органа због онемогућавања права на приступ информацијама од јавног значаја, док је у наведеном периоду донесено 5 пресуда надлежних судова у корист ТИ БиХ, у споровима против: Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове РС, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Града Бања Лука, Гас-Рес д.о.о. Бања Лука и ЈУ Основна школа "Алекса Шантић” Бања Лука. Такође се истичу и двије препоруке Институција омбудсмана за људска права БиХ које су изречене по представкама Центра, а које се односе на кршења људских права.

ТИ БиХ је покренуо многе иницијативе за унапређење законског оквира у различитим областима од којих су најважније приједлози за унапређење законске заштите лица која пријављују корупцију Министарству правде РС, као и приједлоге на Преднацрт Закона о слободи приступа информацијама Министарству правде БиХ.

Министарству просвјете и културе РС, Републичком педагошком заводу и посланицима у НС РС достављени су приједлози за измјене закона у области управљања у школама у Републици Српској, са циљем елиминације коруптивних ризика, чиме је започета кампања "Политичари изађите са часа". Иницијатива је изазвала велико интересовање у јавности будући да она има за циљ деполитизације школа умањујући значај Министарства, односно Владе, приликом именовања директора школских установа.

ТИ БиХ је инспекцијским органима у Тузланском кантону поднио пријаву против директора Америчког универзитета (АУ) који је накнадно и ухапшен због покушаја наплате додатних трошкова од студената. На сличан начин је, након укључивања ТИ БиХ у случај, изречена пресуда против бившег декана Машинског факултета у Зеници који је проглашен кривим за несавјестан рад у служби због одбијања да распише конкурс којим би асистент на том факултету могао да стекне звање доцента.

Ти БиХ је учествовао и у случају откривања незаконитих радњу у ЈУ Завод за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево. Директор Адем Залихић и Управни одбор Завода су незаконитим одлукама увећавали плате појединим радницима Завода, а о чему је ТИ БиХ обавијестио и Кантонално Тужилаштво КС.

Пријавиоци корупције који се обраћају ТИ БиХ најчешће указују на намјештене конкурсе у јавним институцијама, нетранспарентне праксе при додјели јавних средстава, неефикасан рад инспекцијских органа, као и на дуготрајне судске поступке. Све се чешће дешава да се јавни конкурси у институцијама поништавају само како би се запослио унапријед одређени кандидат.

ТИ БиХ Центар за пружање правне помоћи у борби против корупције пружа савјетодавну правну помоћ пријавиоцима корупције, а иницијални контакт са грађанима се остварује путем бесплатног броја 0800 55555. ТИ БиХ посебно позива звиждаче, или лица која пријављују корупцију из свог непосредног радног окружења, да се обрате у случају да им је потребна правна подршка.