Министарство просвјете и културе РС

Занимљива вијест: Српска успоставља културну сарадњу са Ганом

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић примила је данас у наступну посјету новоименованог амбасадора Републике Гане за Босну и Херцеговину са сједиштем у Анкари Франциску Ахсити-Одунтон (Francisca Ashietey-Odunton) са којом је разговарала о темама из области образовања и културе у оквиру којих постоји могућност за развој сарадње.


Сазнало се ко је бирао радове за МСУРС: Предсједник жирија управник Свеучилишне галерије у Мостару

Да закључимо, Музеј савремене умјетности Републике Српске, уз благослов помоћника министра, наставља азбукоубиство и промоцију англополтронских вриједности, за новац пореских обвезника Српске.

Ни сто основних и средњих школа у Српској, немају руски језик у наставном програму

Ученици 52 основне и 39 средњих школа у Републици Српској имају прилику да изучавају руски језик, изјавила је данас министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић на састанку са представницима Амбасаде Русије у БиХ.


Министарство до 2025. године планира 160 милиона КМ за реконструкцију и изградњу

Народна скупштина Републике Српске на јуче одржаној 37. посебној сједници усвојила је, по хитном поступку, Буџет Републике Српске за 2023. годину у оквиру којег су предвиђена и инвестициона улагања у културу.


Влада издвојила 2 милиона КМ, за санацију 24 школе

Министарство просвјете и културе издвојило је у 2022. години 2.000.000,00 КМ за санацију 24 школска објекта основних школа, а на основу приоритетних потреба за улагањима у школске објекте у Републици Српској. Новац је издвојен за санацију школских објеката, замјену столарије, обнову фасада, санацију гријања и замјену кровова.Нема шта даље: Министарство просвјете Српске реаговало на тузланско-кантонални уџбеник и то је то

Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује тзв. додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, којег је одобрило ресорно министарство Тузланског кантона.


У Осињи код Дервенте туча наставника и родитеља у школи

Министарство просвјете и културе Републике Српске обавијештено је од стране Основне школе "Ђорђе Панзаловић" Осиња код Дервенте да је једна ученица пријавила наставника физичког и здравственог васпитања да се према њој непримјерено понаша, као и да је дошло до физичког обрачуна између родитеља и наставника у школским просторијама.У Бањолучкој школи пукао и други котао – нема гријања, наставе

Настава у Основној школи "Иван Горан Ковачић" Бањалука обустављена је у периоду од 25. до 28. 1. 2022. године на захтјев директора школе, јер је 24. 1. 2022. године дошло до пуцања другог котла у школи. Управа школе је процијенила да је, због немогућности да се обезбиједи адекватно гријање, најбоље да буде обустављена настава док се не замијени котао.


Бањолучка електротехничка школа најбоља у области аутоматике на Иносту Младих 2021

Поводом запаженог успјеха Електротехничке школе "Никола Тесла" Бања Лука на недавно одржаној 23. међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва "ИНОСТ МЛАДИХ 2021", министар просвјете и културе Наталија Тривић примила је данас директора, наставника и ученике Електротехничке школе "Никола Тесла", која је добила признање за најбољу средњу школу у области аутоматике, док су ученички радови награђени златном и бронзаном плакетом.