Министарство просвјете и културе РС

Заслуге: Прекинуо програм због борачког банера у Невесињу, у Бањој Луци има фестивал помогнут од државе

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је са директором Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" Александром Пејаковићем, који је прије непуне двије године направио скандал на приреди у Невесињу.


Суфинансирање културе у нивоу два луксузна аутомобила

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас резултате jавних конкурса за суфинансирање програма и пројеката у култури за 2021. годину, резултате Јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за 2021. годину и Јавног конкурса за суфинансирање програма рада репрезентативних струковних удружења у Републици Српској, према којима ће бити суфинансирано укупно 192 пројекта у укупном износу од 670.000,00 КМ.

Наталија честита Дан просветних радника

Поводом Свјетског дана просвјетних радника, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упутила је честитку свим просвјетним радницима у којој се наводи:


Култура и наука: Закон о музејској дјелатности и образовању одраслих

Народна скупштина Републике Српске разматраће на сутрашњој, 18. редовној сједници, Нацрт закона о образовању одраслих и Нацрт закона о музејској дјелатности, чији је предлагач Министарство просвјете и културе Републике Српске, а које је утврдила Влада Републике Српске на 135. сједници.


У школама Српске свечани час поводом новог свесрпског празника 15. септембра

Заинтересовани ученици основних и средњих школа ће имати прилику да, 15. септембра, у оквиру редовне наставе, присуствују часу на којем ће, са просвјетним радницима и међусобно, разговарати о историјским личностима и догађајима који су допринијели слободи, независности и јединству српског народа, те сазнати чињенице које су важне за боље разумијевање историје српског народа.Од образовање је у надлежности ентитета: До не шаљемо дјецу у школу, јер у књижици не пише "босански" језик

Према творбеним правилима српског језика од «српски народ» изводи се еквивалентан назив «српски језик», од «хрватски народ» изводи се еквивалентан назив «хрватски језик», а од «бошњачки народ» могуће је једино извести назив «бошњачки језик».


Латинични Јахорина филм фестивал петнаести пут промовише БиХ и англицизацију

Истог дана Влада РС утврдила приједлог закона о заштити српског језика и писма, организатори Јахорина филм фестивала послали су саопштење само на латиничном писму и са ријечима у енглеском оригиналу, у којем се даје предност Босни и Херцеговини као надидентитету.Драган Пешић: Моја Порука школској Вибер групи

Поштована учитељице и родитељи. Као што већ добро знате доба је пандемије неког вируса и наша ђеца у школи на часу бораве са маском на лицу. Након што смо завршили бурно лето где је било много масовних окупљања од концерата, журки и разних "ивената" без поштовања "пандемијских мера струке", кола корона мера би требало да се сломе на нашој ђеци.


Стара нормалност: Настава у Српској од 01. септембра, часови 45 минута

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће, према препорукама Института за јавно здравство, настава у новој школској години почети 1. септембра, а час би требало да траје 45 минута.