Сазнало се ко је бирао радове за МСУРС: Предсједник жирија управник Свеучилишне галерије у Мостару

Да закључимо, Музеј савремене умјетности Републике Српске, уз благослов помоћника министра, наставља азбукоубиство и промоцију англополтронских вриједности, за новац пореских обвезника Српске.

петак, 31 марта, 2023 / 14:34

Пошто смо већ писали у најаву овог догађаја, сада можемо комотно додати да је ово прије свега сексистички, а затим и империјалистички пројекат, који доноси корист искључиво (и можда) за неколико појединаца. Републици Српској и њеној ликовној заједници – ама баш ништа. То ће будућност и доказати, а ми ћемо се срести у њој да о томе пишемо.

Жене, а посебно умјетнице, нису ни више, ни мање дискриминисане од мушкараца у Републици Српској, која је до сада неколико пута бирала жене на највише функције, па је и у овом тренутку српски члан Предсједништва тзв. БиХ – жена. И такође члан СНСД, као директорица и помоћница министра које учествују у овој шаради.

Са друге стране, потпуно је одвратно да међународна установа као Уједињени народи, под руководством англосаксонског говорника, у Српској не шири мултиетничност и мултикултуралност, већ искључиво промовише енглески језик. Лако је могуће да је и ово саопштење написано у кухињи сарајстанске канцеларије УН, а да га је МСУРС само послушно и беспоговорно прослиједило. Мада не мора да значи, нити би било први пут.

Гости из иностранства у овој нашој државној установи најчешће диктирају услове, а не обратно. Тако је у вријеме годишњице Мартовских погрома над Србима Косова и Метохије, националној установи културе најпрече да промовише Франкофонију… Земље која признаје НАТО-нарко вазални државуљак, са највећом америчком војном базом у Европи, бесправно боравећи на тлу јужне покрајине Србије.

Све у свему, англицизација и азбукоубиство за новац пореских обвезника Српске се наставља, уз благослов Министарства просвјете и културе у Влади РС. Да прошли пут није грешка или пропуст, доказује што је све у том погледу поновљено још једном. И поред нашег писања.

Фронтал.РС, не само још једном, него заувијек – пресловљава ово саопштење на српско писмо и поручује да сами погледате колико ту има српског културног интереса:

Номен ест Њомен 2

Вечерас су Музеј савремене умјетности Републике Српске и канцеларија УН Њомен у БиХ приредили свечану презентацију 20 одабраних умјетничких радова умјетница које су изабране на основу Јавног позива у оквиру пројекта "НФТ фор Њомен" и који су постали дио прве НФТ колекције у БиХ. На свечаној презентацији публика је имала прилику да сазна резултате пројекта, погледа дигитализоване радове финалисткиња и да се упозна са њиховим досадашњим радом. Као завршни дио програма била је презентована онлине галерија одабраних дјела.

Презентацији су присуствовали и обратили се публици помоћница министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић (СНСД, била на истој позицији 15.09.2021. када је донесен закон о кажњивости неупотребе српског писма), представник Канцеларије УН Њомен БиХ Давид Саундерс, директорица МСУРС Сарита Вујковић (СНСД), историчар умјетности и управник Свеучилишне галерије у Мостару (предсједник жирија) Марин Ивановић а на крају програма обратио се и Мехмед Бећић, водитељ радионца у оквиру "НФТ фор Њомен”.

Модератор програма био је Данијел Дакић, новинар и водитељ (државне Радио-телевизије Републике Српске, прим Фронтал.РС)

Тим поводом помоћница министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић је похвалила овај иновативни пројекта те указала на његове предности. Директорица МСУРС Сарита Вујковић објаснила је на који начин је овај пројекат реализован:

""НФТ фор Њомен" је пилот пројекат који Музеј савремене умјетности Републике Српске развијаоса канцеларијом УН Њомен у БиХ. Један од главних циљева пројекта је оснаживање жена у умјетности и дигиталним технологијама које отварају врата за улазак умјетница на ново тржиште са великим економским потенцијалом. Управо из тог разлога у периоду од 1. децембра 2022. до 30. јануара 2023. године био је отворен јавни позив за умјетнице свих старосних доби које су жељеле да своју умјетност пласирају у оквиру НФТ тржишта. Након затварања јавног позива, стручни жири је изабрао двадесет умјетница са по једним умјетничким радом који су рансформисани у НФТ-еве и које публика вечерас може да погледа али и да се упозна са радом ових умјетница. Оно што је заправо најважније јесте чињеница да ових двадесте умјетничких радова чине прву НФТ колекцију у БиХ…”

Представник Канцеларије УН Њомен БиХ Давид Саундерс је изразио велкико задовољство поводом реализације овог значајног пројекта:

"На моје велико задовољство ово је мјесто гдје све почело прије 6 мјесеци и вјерујте то је заиста кратак период за оно све што смо урадили. Били смо досљедни у свом раду, све што смо радили било је врло транспаренто и прије свега едукативно. Наш циљ је био оснаживање прихода умјетница путем НФТ-а на један нови и креативни начин, након чега је добијен приступ глобалном тржишту…"

Историчар умјетности и управник Свеучилишне галерије у Мостару уједно предсједник жирија Марин Ивановић је дао кратак увид о томе на који начин је жири изабрао двадесет умјетница прве НФТ колекције у БиХ:

"Као жири наш задатак је био незахвалан јер увијек када нешто процијењујете прво улазите у нечију интиму и рескирате да увриједите нечију личност, а овај пут то није био наш задатака, нисмо улазилу у ту врсту ликовне перспективе него из ове нове коју смо и сами морали научити а то је – које од ових ликовних дијела може лакше прећи у овај нови медији НФТ-а то је био наш задатак. Мислим да је у ових двадесет ауторица које смо том приликом одабрали заиста представља један фантастичан први корак јер поред њих двадесет нико није искључен да даље партиципира у НФТ-у јер су прошли кроз процес едукација и заиста смо задовољни послом који смо обавили …"

: