Министарство до 2025. године планира 160 милиона КМ за реконструкцију и изградњу

Народна скупштина Републике Српске на јуче одржаној 37. посебној сједници усвојила је, по хитном поступку, Буџет Републике Српске за 2023. годину у оквиру којег су предвиђена и инвестициона улагања у културу.

петак, новембар 4, 2022 / 09:24

Ова средства ће бити усмјерена на активност почетка изградње националних установа културе као што су: Кинотека Републике Српске на Палама, Музеј Републике Српске у Бањој Луци, Народно позориште Републике Српске,  као и изградња концертно-конгресне/мултифункционалне дворане.

Инвестициона улагања у културу обухватаће и реконструкцију, санацију и адаптацију установа културе у Републици Српској. То се односи на реконструкцију и опремање простора библиотеке за дјецу у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањој Луци; реконструкцију сцене Народног позоришта Републике Српске; обнављање и замјену дотрајале аудио и визуелне сценске технологије Дјечијег позоришта Републике Српске; реконструкцију и набавку опреме Библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, као и реконструкцију зграде Музеја савремене умјетности Републике Српске у Бањој Луци.

"Културу Републике Српске можемо унаприједити ако створимо све потребне инфраструктурне предуслове како бисмо умјетницима и културним запосленицима омогућили да стварају. Опредјељени смо да начинимо снажан искорак на културној сцени у потпуности свјесни потреба за већим и намјенским просторима за стварање и напредак ове области у цјелини, а посебно имајући у виду потребе и очекивања наше публике", рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

До краја 2025. године предвиђено је да се за ове намјене, за планирану реконструкцију и изградњу нових објеката републичких установа културе, обезбиједе средства у укупном износу већем од 160.000.000 КМ.Оставите одговор