Након 12 година Кловна Валентина – слиједи Шмит Нејаки?

Русија и Кина подијелиле су чланицама Савјета безбједности УН нацрт резолуције којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ.

четвртак, 15 јула, 2021 / 10:05

Ово је била ударна вијест за 14.07.2021. године, сваком ко се и мало разумије у политичку ситуацију Дејтонске Долине Плача. У њој се касније додаје:

"У кратком нацрту резолуције, у који је увид имала агенција АП, наводи се да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту се подржава именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника."

Шта то заправо значи?

Обзиром да резолуција, макар кратко, није још нигдје обзнањена интегрално, већ је пустила агенција Асошијетед прес, то не мора да значи ништа, до испипавање и спиновање.

Уколико то значи да ће Бонска и друга императорско-самодржачка овлаштења тираније ОХР бити укинута у тренутку доношења резолуције у Савјету безбједности, онда је то добра вијест за све становнике државне заједнице Босне и Херцеговине. Прије свега, јер ће у свјетској јавности коначно бити признати барем као одрасли људи, који о својој судбини могу одлучивати сами и не требају им тутори.

Уколико то ОДМАХ, које се помиње у резолуцији, значи заиста ОДМАХ укидање овлаштења, чему онда "подржавање именовања Кристијана Шмита до 31. јула наредне године"? Да ли је то неки облик нагодбе унапријед, који ће Русија и Кина компензовати негдје друго на геополитичкој клацкалици, док за годину дана Кристијан Шмит може направити непоправљиву штету унутар БиХ?

Уколико Кристијан Шмит буде, како основни тон овије вијести гласи, био само високи представник без икаквих стварних овлаштења (која Инцко има, али бесмислено је да их користи када их не може примјенити) – онда би под хитно требало и плату коју прима на наш рачун да смањи на разумну мјеру. Макар за пола.

Откуд уздржана Кина на нашој страни?

Шалу на страну, чињеница је да су амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за проведбу мира у БиХ 27. маја именовали њемачког држављанина, Кристијана Шмита за новог високог представника, те да се Русија се није сагласила са овом одлуком.

Откуд Кина у овој игри, када је она традиционално уздржана, те се није претјерано оглашавала, поготово не на начин на који је то чинио амбасадор Руске Федерације Игор Калабухов? Колико је домаћој јавности уопште познато име кинеског амбасадора у Сарајеву? Ђи Пинг данас неће бити питан од српских медија било шта, а то је само доказ да се српска политичка сцена бави само реакцијама на туђе дјеловање, неспособна да изврши иницијативу.

Свакако, у оквиру већ помало заборављене иницијативе БРИКС, лијепо би било видјети заједничко дипломатско дејство Кине и Русије на међународној сцени, на којој очигледно агресивни Џозеф Бајден веома тихо за америчку јавност повлачи трупе из Авганистана.

Сигурно да би их распоредио негдје друго, само је питање гдје?

За шта Бајден спрема своје плаћене убице након Авганистана?

Авганистан без Војске САД и њених сателита, ставља Русију и Кину у позицију каква је постојала прије инвазије Совјетског савеза на ову несретну земљу. У опасност од посједовања сигурне територије за инкубацију исламског фундаментализма терористичким методама, односно жаришта које би га могло извозити у ове двије суперсиле.

САД су, без обзира на естрадну искориштеност напада 11. септембра 2001. на Њујорк и Вашингтон, очигледно исцрпиле себе довољно у Авганистану, растегнувши своје ангажовање од Сјеверне Кореје и Јужног кинеског мора, преко Сирије, Ирака, Јемена и Либије; па све до Венецуеле.

Русија је већ изразила спремност да брани Туркменистан од могућности упада Талибана, који напредују оном брзином којом се Американци повлаче. Већ издају ултиматуме УН и влади у Кабулу, шаљу дипломатске представнике у Русију, док свјетска јавност заборавља да су САД већ преговарале са њима, без обзира на своје холивудске реченице "са терористима не преговарамо".

Велико је питање шта САД спремају даље на војној, геополитичкој сцени, те да ли је ово повлачење из Авганистана само оно очекивано прерасподјељивање снага, да се брани дио Сирије (курдски ентитет) у којем су Американци заузели налазишта нафте и сада краду овај природни ресурс у замјену за наоружавање оних које њихов рођени конгрес проглашава терористима, а што је довело Турску на ивицу из иступања из НАТО.

Зашто шути српска политика и дипломатија?

Ово је прворазредна и веома радосна вијест, уколико је овако како је објављено цитирајући АП, али нико од српских политичара се уопште не оглашава. Осим горећег питања откуд Кина иза резолуције о њој мање или више небитне БиХ, требамо се заиста запитати шта ако је тренутно иза сцене на дјелу договор Бајдена и Ердогана, који намјеравају да заоштре ситуацију у БиХ, као на Кавказу?

Сигурно не можемо тражити да на то питање одговоре домаћи политичари, који су се сви редом огласили како су (колико год били десни, рецимо) учествовали у онлајн дружењу поводом 100 година Комунистичке партије Кине. И то је оно што је најопасније, те у сврху кандидовања ових тема и јесте написан овај текст на Фронтал.РС.

Шмит би требало да 1. августа преузиме функцију након оставке Валентина Инцка који је ту дужност обављао 12 година, само је сада питање како и у којем мандату, те да ли ће то довести до интензификације сукоба, или у цементирању међусобног успоравања у оквиру земље која неиздрживо вапи за фукционалним разиласком.