Стижу и прве реакције српских политичара ка руско-кинеску иницијативу у Савбезу УН: Стевандић, Васић, Бурсаћева, Бањац…

На веома важну вијест коју је лансирала агенција Асошијетед прес, о томе да Русија и Кина подносе заједнички нацрт резолуције о укидању овлаштења Високог представника, дан касније су се огласили неки (са нагласком на неки) српски политичари.

четвртак, јул 15, 2021 / 11:18

"Срамота је Запада да га Кина и Русија подучавају шта је демократија, а шта аутократија и чему треба да тежимо у 21. вијеку. Мислим да Европљани морају дубоко да се замисле и поднесу неку врсту одговорности, погледом у огледало, зашто се за толико времена нису потрудили да ОХР буде укинут", рекао је Стевандић, коментаришући нацрт резолуције коју су Русија и Кина прослиједиле чланицама Савјета безбједности УН, а којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ, каже Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Костадин Васић

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске у Народној скупштини Републике Српске Костадин Васић рекао је да су Русија и Кина, упућивањем резолуције за укидање овлашћења високог представника у БиХ, одлучиле да се отворено умијешају и стану у заштиту Српске.

Васић је рекао Срни да је ријеч о добром потезу, јер високи представник не треба уопште да постоји у БиХ, што је опште мишљење у Српској.

"Његово присуство одговара само /лидеру СДА/ Бакиру Изетбеговићу који би да се још мало одржи на власти. Мисле да ће се неким уцјенама, пријетњама и смјенама направити било шта у Српској. Напротив", рекао је Васић и додао у вези с тим да је свима јасно ко су кривци за успоравање свих процеса у БиХ.

Сњежана Новаковић-Бурсаћ

Подношење нацрта резолуције Русије и Кине чланицама Савјета безбједности УН за укидање овлаштења високог представника још је једна потврда исправног става неких од највећих свјетских сила које континуирано указују на то да се владавина права и основних демократских принципа морају обезбиједити свим народима и државама, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Бурсаћева је за Срну изјавила да је подношење овог нацрта резолуције још једна потврда исправног става неких од највећих свјетских сила које континуирано указују на то да се владавина права и основних демократских принципа морају обезбиједити свим народима и државама, како би се међународни односи и основи за развој сваке заједнице градили на здравим темељима.

Она је указала да је непојмљиво да било чија воља, поготово неизабраног представника страног држављанина, буде изнад воље домаћих изабраних представника.

"То нацрт ове резолуције и потврђује", додала је Бурсаћева.

Дарко Бањац

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац рекао је да руско и кинеско упућивање резолуције за укидање овлаштења високог представника у БиХ показује да у дијелу међународне заједнице постоје савјесне земље које знају да је високи представник генератор кризе, неспоразума и недоговора у БиХ.

Бањац је рекао Срни да је то учињено напокон, те да се минули рад високих представника негативно испољио на цијелу БиХ.

"Више него јасно је да су у протеклом периоду они користили овлаштења и кршили права грађана излазећи из оквира Дејтонског споразума. Став Русије и Кине је да високи представник није више потребан народима у БиХ, који треба да се међусобно договоре и да иду у том правцу, а не да имају тутора. Свака земља која га има не може да иде напријед, па ни ка ЕУ", рекао је Бањац који је и посланик у Народној скупштини.

Он је додао да је парадоксално да неке земље ЕУ траже да постоји високи представник, иако БиХ не може с њим у ЕУ.Оставите одговор