Опет Додик и Кустурица!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањој Луци са прослављеним редитељем Емиром Кустурицом о томе докле се стигло са реализацијом пројекта изградње Андрићграда у Вишеграду. Почетак радова на изградњи града у камену, који ће се радити по идеји Кустурице на ушћу ријеке Рзаве у Дрину недалеко од моста Мехмед-паше Соколовића, свечано је […]

субота, 10 септембра, 2011 / 15:01

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањој Луци са прослављеним редитељем Емиром Кустурицом о томе докле се стигло са реализацијом пројекта изградње Андрићграда у Вишеграду.

Почетак радова на изградњи града у камену, који ће се радити по идеји Кустурице на ушћу ријеке Рзаве у Дрину недалеко од моста Мехмед-паше Соколовића, свечано је обиљежен 28. јуна у Вишеграду.

Андрићград се гради у јавно-приватном партнерству. Кустурица ће бити највећи финансијски носилац пројекта, а дио новца обезбиједиће Влада Републике Српске, док је општина Вишеград обезбиједила локацију и инфраструктуру. Вриједност радова је између 20 и 25 милиона КМ.

Премијер РС Александар Џомбић изјавио је недавно да је Влада РС до сада за овај грандиозни пројекат издвојила 1,5 милиона КМ, те подсјетио да ће прва фаза изградње Андрићграда, према досадашњим прорачунима, коштати 4,5 милиона КМ.

"Следеће године потребно је обезбиједити пет до шест милиона КМ. Онда долазе на ред најскупљи радови који ће коштати око 10 до 15 милиона КМ", рекао је Џомбић недавно приликом посјете Вишеграду.

Андрићград ће се простирати на површини од 17 хиљада квадрата, биће грађен у три етапе, а планирано је да буде завршен 2014. године.

У граду ће бити лоциране зграде градске скупштине, позоришта, музеја, библиотеке, спомен-кућа нобеловца Иве Андрића, по коме град носи назив, као и други пратећи објекти, хотели, занатске радње, дућани.

"Каменград", како га још зову, биће изграђен и за потребе евентуалног снимања филма "На Дрини ћуприја", према роману Иве Андрића, у Кустуричиној режији.0 КОМЕНТАРА

 1. prijedor, 10.09.2011. 17:57:39 [
  Ти овјек као по обичају мораш да се просипаш, добро човјече мораш ли баш увјек да крпиш овај портал својим изљевом мржнје према свему у РС.
  Требао си остати тамо у Русији.
  Незнам само шта видиш да је овде спорно, кад се нешто ради не ваља, кад се не ради опет не ваља итд.
  Нисам сигуран да си баш при чистој савјести, стиче се утисак да си добро оболио од М Додика и осталих, да ли су те нагазили, увриједили, понизили, ја не знам, али судећи по твојим кометарима постајеш пријетња свима који су у твојој близини а не мисле као ти, психолошки гледано и читајући твоје коментаре човјек би дошао до закључка да би ти био спреман на себе ставити експлозив и не дај Боже ући негдје и активират исти.
  „““ i što muslimani kažu, džombetnim narodom“““Шта кога овде интересује шта кажу муслимани
  То је код тебе параноја.
  Ево ти примјера;
  „“““ст, 10.09.2011. 17:59:13 [13828]
  Е вала додијали сте
  Доћиће и вријеме када ћете долијати!!! „“““

  Долијати би могло значити да их више нама.

 2. Da ima svako moj kako imam ja, a i svi moji prijatelji. I ništa meni lično ne treba jer imam i više nego mi treba, i djeca moja.Sve sam stekao isključivo svojim radom.Nemoj pomisliti da imam kao današnji lopovi.sve je preskromno, ali dovoljno za normalan život.
  A, ti hemroidu u predsjednikovom dupetu, misliš da on o tebi misli bolje nego o meni? ti su mu nužno zlo, a znaš kako mrzi hemroide i parazite u svojoj g…..
  Meni lično nije ni mrvicu naudio.Sve što su mi oteli oteli su i tebi, tvom komšiji, ocu ti, i svima u RS, ali, za razliku od mnogih, ja mogu bez otetog.Boli me njihova bezobzirnost i bezgranična ljudskom umu neobjašnjiva pohlepa.Šta to nije istina: nema ekonomije, nema industrije, poljoprivrede, .Penzioneri od tzv penzije mogu da žive samo nekoliko dana.Ima li korupcije, pljačke, nepotizma, javašluka…Znaš li ti kolika je 1 111 000 000 km minusa? Koliko ima nezaposlenih… Šta je netačno? Da je radmanovićev zet njegov savjetnik, da je predsjednikova ćerka šef kabineta u vladi? Moja djeca rade, a što nisu djeca tvoga komšije, ili tvoja?
  Nemoj misliti da je st, slijepa i maloumna , kao i svi drugi što komentarišu.Borio sam se za RS, ali ne ovakvu, ne njegovu.Ova zaslužuje da je nema.
  I, nije tačno da bih postavljao eksploziv , Bože sačuvaj, ali oni su postavljali i ubijali neistomišljenike.I meni su prijetili.Ne bojim se , ali za djecu se bojim, a spominjali su mi ih.
  Sve to ti vidiš i znaš, dragi moj kubadorse, ali možda si ti baš onaj koji mi je dolazio prijrtiti na vrata.Ako nisi, poslaće te.Pozdrav iz PD

 3. Zar, lisice i kurjaci, štetočine i krvoloci, ne treba da dolijaju i nađu se u gvožđima?
  Tako će i ove naše štetočine da se nađu jednoga dana u bukagijama, da dolijaju.
  Je li tebi normalno da oni imaju neograničeno mnogo, a da je narod gladan? Ako ti je to normalno, onda si ti nenormalan.I zašto ne bih citirao muslimanski narod? Pa bolesno je ako misliš da smo mi najpametniji.

 4. prijedor, 11.09.2011. 10:25:43 [
  Имаш довољно, имаш више него ти треба,све прескромно, али довољно за нормалан живот.Одлично. Само ти нешто недостаје, а то је мозак. Ја хоћу само да ти кажем да овај портал користиш у своју личну промоцију. Ево и примјера, овако пишеш,
  -Имам све у животу и све сам стекао поштеним радом,
  -Имам више него ми треба,
  -Дјецу сам школовао и сви раде,
  -Да има свако мој колико имам ја,
  -Љетујем на Бајкалу,
  -Дјеца су ми завршила факултете,
  -Имам унуке,
  С друге стране ниси задовољан ничим у РС и још пишеш како не заслужује да постоји.
  Ти очигледно имаш неки проблем.
  Још умишљаш да ти неко пријети, тврдиш како су „они“ постављали и убијали неистомишљенике.
  Пишеш како су ти пријетили, како се не бојиш, али се бојиш за дјецу.
  Добро ја написа параноја је то.

 5. Hemroidu u dodikovoj g……Sve što sam napisao stojim iza toga.I idem kroz grad podignute glave, kao borac, radnik, zemljoradnik, otac, deda.Meni lična promocija ne treba.Nisam ni u jednoj partiji.Samo mi je teškoda gledamm ovaj teror , sadizam, diktatiuru nad mojim narodom.
  O, kako se razlikujemo nas dvojica! Ja vidim oko sebe sirotinju i bijedu, neimaštinu, nezaposlenost, ekonomsko, moralno i demografsko nestajanje moga naroda… A, ti vidiš bogatstvo, zadovoljstvvo, zaposlenost, fabrike pune radnika, škole pune đaka, porodilišta puna beba, penzionere sa penzijama a ne soc. mrvicama, borce i invalide sa primanjima koje su zaslužili,dobru vlast koja se brine o svom narodu, normalnog i poštenog predsjednika…
  Jedan od nas dvojice je slijep i gluv.Ja bih volio da si ti u pravu, da se tako meni samo čini.
  To da su mi prijetili , istina je.Kao ti ne znaš da oni to rade?

Оставите одговор