Није гротеска: Хелез примио делегацију војних имама НАТО земаља

Министар одбране БиХ Зукан Хелез разговарао је с представницима имамске службе у оружаним снагама НАТО земаља, војним имамима из Низоземске, Уједињеног Краљевства и Краљевине Норвешке.

понедељак, 25 септембра, 2023 / 17:16

(А кога би друго и примо министар установе која пише намјерно и само латиницом? прим. Фронтал.РС)

Састанку су присуствовали и представници Уреда Војног муфтије на челу са Војним муфтијом Хадис еф. Пашалићем.

Министар Хелез се захвалио делегацији војних имама на посјети Министарству одбране и Оружаним снагама Босне и Херцеговине нагласивши значај духовне скрби у војном окружењу, као и важност размјене искустава по питању упражњавања вјерских права и слобода у оружаним снагама земља чланица НАТО савеза и примјене истих у Оружаним снагама БиХ.

Током састанка гости су упознати са начином функционисања јединствене вјерске службе у МО и ОС БиХ, а било је ријечи и о досадашњим заједничким активностима Уреда војног муфтије и представника имамских служби из оружаних снага земаља НАТО чланица.

Војни муфтија је представљајући гостујућу делегацију говорио о изузетној сарадњи са војним имамима из пријатељских и партнерских земаља, те нагласио важаност пројекта одржавања Међународне Конференције војних имама сваке друге године.

Муфтија Пашалић је посебно истакнуо завршетак пројекта припреме и издавања Зборника радова под насловом "Муслимани у служби мира – Муслиманске службе у оружаним снагама западних земаља", који је својеврсна хрестоматија прописа и процедура о начинима организирања и реализације вјерских активности у оружаним снагама западних земаља које имају успостављену имамску службу.

Предметни Зборник радова је уједно и приручник о начинима реализације духовне скрби и вјерских активности у командама и јединицама савремених војски, са посебним нагласком на духовну службу муслимана, а на припреми овог значајног штива радило је 10 аутора из различитих земаља, укључујући и Министарство одбране и Оружане снаге Босне и Херцеговине.

Гости су се захвалили Министру Хелезу на пријему и срдачном дочеку и исказали задовољство приликом да бораве у МО БиХ и да остварју сарадњу и размјењују драгоцјена искуства са Уредом Војног муфтије у МО БиХ.

Нагласили су значај заједничких пројеката са представницима Вјерске службе МО и ОС БиХ и изразили наду и очекивања да ће се ова сарадња наставити и у будућности на обострану корист и задовољство.

Према Плану посјете ова делегација ће се састати са Министром за људска права и избјеглице, највишим дужносницима Исламске заједнице у БиХ и њених институција, те посјетити неке од локација ОС БиХ, гдје ће реализирати садржајне програме у организацији Уреда Војног муфтије.
Промоција Зборника радова планирана је у понедељак, 25.09.2023. године у Дому ОС БиХ са почетком у 14:00 сати.Оставите одговор