Сва Русија – 1.000+ новинара у Сочију

На позив Владимира Соловјева, предсједника, и Тимура Шафирова, секретара за међународну сарадњу Савеза новинара Русије; овом скупу у Сочију је присуствовао и Дани(ј)ел Симић, предсједник Удружења новинара Републике Српске.

недеља, 24 септембра, 2023 / 09:22

-Веома цијенимо позив на Форум савременог новинарства у Сочију, гдје сам учествовао на панелу заједно са колегама из Турске, Киргистана и Бјелорусије. Сви смо изнијели своја искуства и мишљења на тему, те је било заиста драгоцјено чути како је то у Русији, односно у земљама из којих су дошле колеге, каже Симић за Фронтал.РС.

Симић додаје да је, осим тога што је задржан на граничном прелазу са Хрватском, те му је забрањен улаз у ову земљу након трочасовног лишавања слободе и информативног разговора, а све због извјештавања о ратном сукобу са руске стране фронта; посебну пажњу руских колега изазвало слање нацрта закона о регистрацији страних агената, односно "агената страног утицаја", како стоји у закону.

-Колико год сам се противио криминализацији клевете, те се Удружење новинара Републике Српске успјело изборити свега да увреда остане у домену прекршаја, толико здушно подржавам доношење овог закона. Русија је преписала амерички закон из 1938. године, тек 2012. Почела је примјењивати његове одредбе тек 2017. године, па су тада западне дипломате и домаћи новинари и припадници тзв. невладиних организација на њиховом платном списку, причали бајке око тога да је Русија земља која гуши слободу говора и мисли, односно слободу штампе. Иста ствар се дешава и код нас. Нико не прича да је руски закон куд и камо блажи од америчког, који постоји много дуже и који предвиђа и законске казне за огрешење о исти, каже предсједник Удружења новинара РС.

Представник српске журналистике у Сочију ове године, наглашава да судска тужба против њега лично и Фронтал.РС у цјелини, од стране организације која је финансирана из Сједињених Америчких Држава, још није окончана на другом степену. Симић је тужен управо јер су се они осјетили увријеђеним зато, што их је Симић назвао "страним агентима".

-Обзиром да за људе и организације попут ове, Американци користе управо термин "страни агент", не видим шта је увредљиво у терминологији њиховог финансијера, а по њих саме? Надам се да ће законодавство Републике Српске, јер сам ја дугогодишњи лобиста за доношење оваквог законског рјешења, и званично назвати ове појединце и групе "страним агентима", прије него што у процесу покренутом против мене судија и званично "одсвира крај", закључује Симић у свом јављању из Русије.Оставите одговор