Несигурност на интернету: Министарство просвјете наградило инфографику са беспотребним латиничењем

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић уручила је данас поклоне Андреи Кулашевић, ОШ "Свети Сава" Рогатица, и Александри Васиљевић, СШЦ "Петар II Петровић Његош" Шековићи, првонаграђеним ученицама на тамичењу под називом "Како бити сигуран на интернету".

понедељак, 8 фебруара, 2021 / 18:04

Ученик трећег разреда ОШ "Вук Караџић" Бијељина Немања Самарџић, који је првонаграђени у категорији млађег основношколског узраста, није био у могућности да присуствује пријему.

Фронтал.РС сматра да је његов рад најбољи у конкуренцији свих представљених старосних група, јер даје највише практичних и конкретних упутстава, посебно о повјеравању одраслој особи, о томе ако те неко вријеђа на интернету.

Стварно нам није циљ да стално критикујемо и запрепашћујемо се, али морамо указати да првоопласирани рад, садржи латиничење и то без икакве потребе. Рад који је од стране министарства (или школе) послат као потисан латиницом (Самарџијина фотографија је чак била именована ћирилицом као дигитална фотографија, што је баш ријеткост из Владе РС), указује да наставница Сања Ћузулан из Рогатице, не само да је школи донијела првонаграђен рад, већ је послала рад који не би прошао диктат на часовима српског језика.

Упутство млађим покољењима: Онлајн је света ријеч, недостојна да се пише на матерњем, српском писму

У детаљу који издвајамо, види се да дијете пише ријеч ONLAJN, латиницом. Што је мотивисана грешка која извире ваљда по усађеном коду да уколико поменете ријеч ONLINE, исту обавезно морате писати у енглеском оригиналу. Француску посвојеницу (bon ton/добар начин) већ не морате.

Но, овдје не само да је у питању српска посвојеница ОНЛАЈН, безразложно написана латиницом у сред ћириличног рада, већ је и латинично слово Л мало међу великима. Као што се и два слова Н јасно разликују као велико и мало (n, N).

Искрено, како замјерати дјетету, када је синдром латиничења (нешто слично Штокхолмском) посебно видљива навика код наших портпарола у државној служби? Уопште се, ево и овим ситним детаљем који није сметао да рад буде првонаграђен, показује да у нашој јавности влада осјећај отмјености или образованости или ко зна чега, уколико писац саопштења на српском писму мијења код и користи латиницу за одређене, свете ријечи као што је ОНЛАЈН. Макар писана, не у оригиналу, већ како Вук Ст. Караџић заповиједа.

Кад не можемо научити одрасле да поштују своје писмо и језик, дјеца су нам на интеренту темељно незаштићена. Овако је свој дјеци која ово виде као првонаграђено, сугерисано да се "стручне", односно "свете" стране ријечи морају писати латиницом, па макар и на српском језику. Остаје нам да се питамо какви су били остали радови пристигли на конкурс, те дајемо остатак саопштења из министарства без измјена:

Сигурност дјеце у виртуелној стварности

"У циљу подизања свијести о сигурном понашању у виртуелном свијету, Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод су, поводом Међународног дана сигурног интернета, у школској 2020/21. години организовали такмичење под називом "Како бити сигуран на интернету". Такмичење има за циљ да иницира размишљање, како о опасностима које вребају на интернету, тако и о начинима заштите, односно сигурног кориштења интернета", рекла је министар Наталија Тривић и честитала награђенима.

Такмичење је организовано у три категорије: млађи основношколски узраст (од 1. до 5. разреда), старији основношколски узраст (од 6. до 9. разреда) и средњошколци, а аутори најбољих радова у свакој категорији награђени су таблет рачунаром који је обезбиједила компанија "Ланако" и књигом, коју поклања Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Ученица осмог разреда Основне школе "Свети Сава" Рогатица Андреа Кулашевић израдила је постер који указује на опасности од интернета, а Сања Ђузулан, наставник математике и информатике у ОШ "Свети Сава" Рогатица и ментор ове ученице, рекла је да су радови њених ученика освојили прва три мјеста у категорији ученика старијих разреда основне школе.

Ученица другог разреда Средњошколског центра "Петар Други Петровић Његош" Шековићи Александра Васиљевић рекла је да су опасности разне, попут крађе лозинке и лажног представљања, те да су новије генерације изложене опасностима, али не придају пажњу посљедицама.

"Када ми је Александра предала рад нисам имала шта да додам, јер је користећи пригодне илустрације, слике и поруке издвојила правила која требамо поштовати на интернету", рекла је ментор Светлана Зарић.

Менаџер сектора за продају и макетинг у компанији "Ланако" Александар Црновчић рекао је да је опасност од интернета присутна, не само у виду крађе лозинки и лажног идентитета, него и виду дјечије зависности од интернета. Он је похвалио ангажованост ученика у овој области и честитао првонаграђенима.