Коначно конкретна и позитивна вијест од које се живи: Бијељина се идуће зиме грије на гас!

Становницима Бијељине требало би да буде омогућено кориштење гаса као енергента до наредне гријне сезоне, а након што је Градска управа 5. фебруара одобрила локацијске услове, услиједиће и добијање накнадне грађевинске дозволе и легализација изграђеног гасовода, закључено је на данашњем састанку градоначелника Бијељине Љубише Петровића са представницима компаније "Србијагас".

понедељак, 8 фебруара, 2021 / 18:25

Адвокат "Србијагаса" Александар Тодоровић навео је да успостављање гасовода у Бијељини представља важан интерес у економском, финансијском и националном смислу, за народ са обје стране Дрине.

– У новембру смо добили урбанистичко-техничке услове, прије неколико дана локацијске, а све то је основа за добијање накнадне грађевинске дозволе коју очекујемо за тридесетак дана. Кажем накнадне, јер прошла грађевинска дозвола, из 2010. године, није обухватала цијели гасовод. Услиједиће и добијање употребне дозволе, након чега ће гасовод у Бијељини бити спреман за рад – истакао је Тодоровић.

Он је појаснио да ће са регулатором из Требиња бити извршено тарифирање, како би се знала тачна цијена прикључка на гас за физичка и правна лица.

– У сваком случају, можемо да очекујемо да гријање на гас почне наредне гријне сезоне. Подсјетио бих да је "Србијагас" постао већински власник "Бијељина гаса" 2019. године. Имали смо два задатка, први – да завршимо изградњу магистралног вода од Шепка до Бијељине у дужини од 17,3 километра и други – изградњу гасоводне дистрибутивне мрежу у Бијељини дужине 307 километара. Све то је урађено, за магистрални гасовод од Шепка до Бијељине добили смо грађевинску дозволу почетком децембра прошле године и остао је да се заврши неки краћи посао на примопредајној станици у Шепку – додао је Тодоровић.

Према његовим ријечима, технички пријем и употребна дозвола за вод од Бијељине до Шепка значиће много, јер је овај магистрални гасовод основа за даљу гасификацију Републике Српске, према Бањалуци и Новом Граду, са краком за Пале и Јахорину.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић каже да је Градска управа обезбиједила локацијске услове и да ће у што краћем року издати накнадну грађевинску дозволу.

– Ово је општенародни интерес и пројекат који је важан за даљи развој не само Бијељине, него цијеле Републике Српске. Разговарали смо и о будућем начину рада градске топлане, те на овај начин бринемо и о квалитету ваздуха у нашем граду, о будућности сљедећих нараштаја – рекао је Петровић.

Адвокат "Бијељина гаса" Милош Стевановић навео је да Град Бијељина једини у Републици Српској тренутно има могућност да сарађује са највећом српском компанијом – "Србијагасом".

– Наишли смо на одличан пријем код градоначелника Петровића и у том духу наставићео даљу сарадњу. "Србијагас" остаје посвећен идеји изградње гасовода до

Новог Града, а до сада је у пројекат на подручју Бијељине и Шепка уложено 30 милиона евра – закључио је Стевановић.