Наређење убиј, а не ухвати

Амерички специјалци који су ловили Осаму бин Ладена имали су наређење да убију вођу Ал каиде, а не да га ухвате, изјавио је данас званичник америчке организације за националну безбједност. "Ово је била операција за задатком да мета буде убијена", рекао је званичник који није желио да буде именован. Он је јасно ставио до знања […]

понедељак, 2 маја, 2011 / 19:27

Амерички специјалци који су ловили Осаму бин Ладена имали су наређење да убију вођу Ал каиде, а не да га ухвате, изјавио је данас званичник америчке организације за националну безбједност.

"Ово је била операција за задатком да мета буде убијена", рекао је званичник који није желио да буде именован. Он је јасно ставио до знања да није постојала намјера да Бин Ладен буде ухваћен жив у Пакистану.

Вођа Ал каиде убијен је рано јутрос у хеликоптерском десанту елитне јединице Морнаричке фоке на објекат недалеко од Исламабада, главног града Пакистана.

Многи аналитичари сматрају да његова погибија има само симболичан значај, пошто се вјерује да он одавно не издаје оперативна наређења аутономним ћелијама Ал каиде широм свијета.

Страхујући од осветничких напада, САД су брзо објавиле безбједносна упозорења за своје држављане широм свијета. Америчке безбједносне службе интензивно раде на спречавању евентуалних напада на територији САД.

Директор Централне обавјештајне агенције Леон Панета изјавио је да ће Ал каида "скоро сигурно" покушати да освети убиство Бин Ладена и да зато Америка мора да остане на опрезу.

Амерички званичници наводе да је Бин Ладен пронађен у објекту вриједном милион долара у граду Аботабаду, 60 километара сјеверно од Исламабада, у којем постоје гарнизони пакистанске армије.

Бин Ладен је погинуо са још неколико милитаната у окршају који је трајао 40 минута. Извор близак операцији рекао је да је вођа Ал каиде убијен хицем у главу.

Два званичника, који су жељели да остану анонимни, рекли су да је Бин Ладен сахрањен у мору по исламским обичајима, како би се спријечило да његов гроб постане светилиште његових сљедбеника.

Хиљаде људи славиле су испред Бијеле куће машући државним заставама, као и на улицама Њујорка.

Дописници јављају да у Саудијској Арабији, родној земљи Осаме бин Ладена, владају невјерица и туга поводом вијести о погибији вође Ал каиде.Оставите одговор