Министри из Црне Горе сјели са предсједницом Цвијановић, а још нико није повукао ни једну честитку

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је сарадња приватног сектора у Српској и Црној Гори одлична, те да предстоји додатно јачање институционалних веза. Након данашњег разговора са министрима економског развоја и финансија и социјалног старања Црне Горе Јаковом Милатовићем и Милојком Спајићем, Цвијановићева је нагласила да је то нешто што грађани очекују, јер знају да од добро постављених институционалних веза могу да проистекну само добри пројекти.

среда, 28 априла, 2021 / 15:46

– Опредијељени смо да његујемо регионалну сарадњу. Постоји потреба јачања односа свих земаља у региони, посебно сарадњом која ће значити бољу инфраструктуру, бољу привредну повезаност – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Кад је ријеч о инфраструктурним пројектима, Цвијановић је истакла да је један од приоритетних и за Републику Српску и за Црну Гору изградња пута, за шта су одређене предрадње већ започеле.

– Пројекат се односи на пут Брод на Дрини-Фоча, односно Хум-Шћепан поље. То је отприлике 20 километара у Српској и 25 километара у Црној Гори. Пројекат је врло захтјеван и задовољна сам што је Европска комисија финансирала дио који се односи на израду пројектне документације. Сада предстоје све друге етапе и фазе да би се могло ући у реализацију пројекта која је предвиђена 2023. године – напоменула је Цвијановићева.

Цвијановић је истакла да посебно радује најава успостављања чартер лета између Бањалуке и Тивта, за шта су грађани посебно заинтересовани.

– Предстоји нам доста посла на побољшању и јачању наше спољнотрговинске размјене. Заједно смо констатовали да је она на забрињавајуће ниском нивоу, с обзиром на то колико смо близу једни другима и шта бисмо могли једни другима да понудимо – рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила да је циљ да сва важна питања буду пребачена на терен двије Владе, те да се сваком од њих оперативно приступи.

– Констатовали смо и да нема никаквих посебних отворених политичких питања између Српске и Црне Горе, ни проблема који нас оптерећују. Имамо чист терен да радимо и сарађујемо – поручила је Цвијановић.

Она је додала да је данашњи састанак био прилика и за размјену мишљења о одређеним питањима која се односе на стање на међународним финансијским тржиштима.

Цвијановић је напоменула да је са министрима из Црне Горе разговарала о томе колики је значај још једног позиционирања Републике Српске, овај пут на Лондонској берзи, те обезбјеђивања средстава на тај начин.