Маневри Јужне за Сјеверну Кореју значе рат

Сјеверна Кореја данас је ошто осудила одржавање заједничких америчко-јужнокорејских војних маневара, оцијенивши да се ради о објави „општог рата”. Десетодневна вјежба представља „неопростиву бескрупулозну провокацију” против Сјеверне Кореје, саопштио је Комитет за мирољубиво поновно уједињење Кореје. „То је објава општог рата против ДПР Кореје”, наводи се у саопштењу које је објавила сјеверокорејска агенција КЦНА, а […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 18:18

Сјеверна Кореја данас је ошто осудила одржавање заједничких америчко-јужнокорејских војних маневара, оцијенивши да се ради о објави „општог рата”.

Десетодневна вјежба представља „неопростиву бескрупулозну провокацију” против Сјеверне Кореје, саопштио је Комитет за мирољубиво поновно уједињење Кореје.

„То је објава општог рата против ДПР Кореје”, наводи се у саопштењу које је објавила сјеверокорејска агенција КЦНА, а пренио АФП.

У вјежбама учествује око 56.000 војника Јужне Кореје и око 30.000 америчких војника, укључујући 3.000 војника који ће им се прикључити директно из САД и других база у Пацифику.

Вашингтон и Сеул наводе да су маневри дефанзивни и рутински, али Пјонгјанг тврди да је циљ таквих вјежби припрема за инвазију и напад на њихове нуклеарне и ракетне базе.

Пјонгјанг је поручио да су овим маневрима САД и Јужна Кореја скинуле „маску мира и преговарања” и да су на „стрпљиве напоре за миром” НДР Кореје одговориле „провокативним маневрима за агресивни рат”.

Јужнокорејска агенција Јонхап је, цитирајући војне изворе, навела да ће током вјежбе трупе симулирати откривање и уништавање сјеверокорејских атомских бомби, ракета и хемијског оружја.

Коментар Комитета услиједио је након што је изолована комунистичка држава на војне маневре одговорила пријетњом да ће појачати своја нуклеарна средстава за одвраћање од напада.

Представник министраства иностраних послова Сјевера је рекао да „крајње провокативна и агресивна” војна вјежба на Југу показује да се САД држе својих „непромјењивих непријатељских циљева” да угуше Сјевер „силом оружја”.

„Очигледно је да ДНРК треба, ради самоодбране, да појача своје нуклеарне снаге за одвраћање, како у квалитету тако и у квантитету, да би се носила са оваквом ситуацијом”, рекао је он.

Сјеверна Кореја обично такве војне вјежбе на Југу назива пробама за инвазију и предузима властите војне контравежбе.

Прошле недеље Пјонгјанг је тражио од Вашингтона и Сеула да покажу спремност да раде на денуклеаризацији полуострва и одустану од маневара. Том приликом он их је такође позвао да закључе уговор о миру којим би био замијењен споразум о прекиду непријатељстава у Корејском рату 1950-1953. године.

Прошлог мјесеца дипломате из САД и двије Кореје су одржале одвојене разговоре о наставку већ дуже вријеме прекинутих преговора о одустајању Пјонгјанга од програма нуклеарног наоружања у замјену за економску помоћ.

Пјонгјанг је неколико пута изражавао жељу да се врати преговорима шест држава о денуклеаризацији, али су САД тражиле да прво конкретним дјелима покаже више искрености и поправи односе са Сеулом. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *