Модрича: Интензивнији рад у спречавању експолатације ромских жена и дјеце

Ради спречавања просјачења и експлоатације рада дјеце и жена у ромској заједници, потребан је интензивнији рад и координација свих надлежних тијела на подручју Модриче и Вукосавља, закључено је данас на састанку представника надлежних установа и Рома. Међународне и невладине организације у БиХ требало би да паралелно са властима БиХ рјешавају проблем трговине људима и принудног […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 19:08

Ради спречавања просјачења и експлоатације рада дјеце и жена у ромској заједници, потребан је интензивнији рад и координација свих надлежних тијела на подручју Модриче и Вукосавља, закључено је данас на састанку представника надлежних установа и Рома.

Међународне и невладине организације у БиХ требало би да паралелно са властима БиХ рјешавају проблем трговине људима и принудног рада, укључујући и просјачење, истакнуто је на састанку који је одржан на иницијативу Центра за социјални рад Модрича.

"Циљ састанка, који је организован због израженог проблема просјачења на улицама Модриче у посљедње вријеме, био је да у разговору са представницима ромске популације укажемо на законске и друге аспекте овог проблема и да им пружимо више информација о превенцији таквих појава", рекла је директорка Центра Зора Тешановић.

Амела Тандара, савјетница за људска права при Мисији ОЕБС-а у БиХ, истакла је да се у БиХ не ради довољно на превенцији трговине људима и експлоатацији дјеце и жена.

"Присутне смо упознали какву кривичну одговорност имају одрасли у случају непоштивања Закона о спречавању трговине људима, као и искориштавања дјеце, међу којима је и пројачење", изјавила је Срни Тандара и нагласила да је циљ састанка био и да ромска заједница упозна дужности власти и других институција и организација на на нивоу ентитета и Брчко дистрикта у погледу заштите људских права.

Тандара је нагласила да ромска популација у БиХ живи у тешким условима, због чега је потребно радити на побољшању њиховог социјалног и материјалног статуса.

Истовремено, рекла је Тандара, све институције у БиХ морају радити на реализацији програма усвојеног у стратегији Декада Рома, првенствено у области образовања које је најбољи начин борбе против сиромаштва, најчешћег разлога за просјачење.

Власти и невладине организације у БиХ немају тачне податке о броју Рома у БиХ, због непостојања пописа становништва у БиХ.

Према неформалним подацима међународних невладиних организација, у БиХ живи између 60 000 и 80 000 Рома, а на основу изражених потреба ромске заједнице у БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ процијенило је да у БиХ има приближно 35 000 Рома.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да ни у Модричи нема тачних података о броју Рома који живе у овој општини.

"Основну школу похађа 67 ученика ромске националности. Сваке године општина помаже при школовању ових ученика", рекао је Крекић и обећао и убудуће подршку у рјешавању проблема модричких Рома.

Састанку су присуствовали представници Центра за социјални рад из Модриче и Службе за социјални рад из Вукосавља, основних школа из ових и сусједних општина, Полицијске станице Модрича и представника Мисије ОЕБС у БиХ, као и већи број Рома и њихови представници у локалним управама.