СДС: Хитно зауставити финансијску пропаст грађана

Информативна служба СДС-а нам је послала саопштење у коме се наводи забринутост ове странке све гором позицијом грађана који не могу редовно да измирују своје кредитне обавезе, а стање се додатно погоршало растом швајцарског франка. Писмо преносимо у цјелини.  Клуб посланика Српске демократске странке изражава забринутост због индолентног односа Владе Републике Српске према проблему енормног […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 19:58

Информативна служба СДС-а нам је послала саопштење у коме се наводи забринутост ове странке све гором позицијом грађана који не могу редовно да измирују своје кредитне обавезе, а стање се додатно погоршало растом швајцарског франка. Писмо преносимо у цјелини.

 Клуб посланика Српске демократске странке изражава забринутост због индолентног односа Владе Републике Српске према проблему енормног поскупљења кредитних рата грађана изазваних растом вриједности швајцарског франка због чега је велики број грађана Републике Српске дошао у проблем редовности плаћања кредитних рата и финансијске нестабилности.

Из тог разлога клуб посланика СДС-а тражи од Владе Републике Српске да на трагу мјера које су већ предузеле неке земље у региону са банкама у Републици Српској хитно договори модел заустављања даљег поскупљење ових кредита чиме би се зауставило финансијско пропадање грађана Републике Српске.

Посланици СДС-а затражиће од Агенције за банкарство Републике Српске информацију о реализацији закључка Народне скупштине за унапређење заштите корисника финансијских услуга на начин свеобухватног, истинитог и благовременог информисања од стране банака и микрокредитних организација, испитивања законитости промјене каматних стопа и предузетим мјерама за отклањање нерегуларности, као и осталим обавезама које је Агенција за банкарство била дужна извршити по закључку Народне скупштине Републике Српске од 14.7.2010. године.

Клуб посланика СДС-а подсјећа Владу Републике Српске да има уставну обавезу заштите грађане Републике Српске у свако вријеме и на сваком мјесту, што у овом случају није урађено, због чега тражимо одговорност министра финансија и директора Агенције за банкарство Републике Српске.

Све већа социјална нестабилност грађана Српске посљедица је лоше вођене економске и социјалне политике, због чега од Владе Републике Српске тражимо да хитно преиспита и корјенито промјени своју политику у овој за живот грађана најважнијој друштвеној области.0 КОМЕНТАРА

  1. No hard feelings, ali ovako to izgleda kada nastavnici fizičkog i ljekari koji su uz to profesionalni političari sastavljaju saopštenje o ličnim i bankarskim finansijama. Ogroman broj redova teksta, a unutra ništa osim izražavanja zabrinutosti.

  2. „Izraziti zabrinutost“ imalo je smisla zimus ili proljetos. Sada, kada čitava javnost bruji o tome – „izraziti zabrinutost“ je u najmanju ruku čudno.

    Danas treba predložiti konkretne mjere. Kod nas je situacija zapravo jednostavna. Samo je Hypo banka davala kredite sa valutnom klauzulom u švicarskim francima. Treba provjeriti njihovu pasivu i vidjeti da se i oni nisu zaduživali u švicarcu i nakon toga odrediti maksimalnu/minimalnu obračunsku vrijednost CHFa… nema tu neke posebne filozofije.

  3. Tako ste nesreće jedne govorili da ćete zaštiti i prevarene žirante, sve dok se sa Lemijem ne uhvatište u isto kolo.Sad vam niko više ništa ne vjeruje.Vi ste samo njegova loša filijala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *