Макар неко: Студентарија спашава образ Бањој Луци

Јесте да се доктор, па и испред имена великог др Младена Стојановића, пише малим словом, али Фронтал.РС се придружује позиву студената и одаје им признање на жељи и вољи. Очигледно неће нико други.

понедељак, 3 фебруара, 2020 / 12:46

Сад је право вријеме да се партије надгорњавају у томе ко ће довести више присталица и слободно понијети своје заставе, јер је ово скуп на који требају доћи сви. Чијих присталица данас буде више, за те ћемо гласати.

– Усвајање Закона о слободи вјероисповијести, еуфемистичког назива, само је увод у оно што би касније услиједило његовом имплементацијом, а то је отимање светиња од Српске православне цркве и препуштањи неканонској Црногорској правословној цркви. На овај начин ми желимо да пружимо подршку нашем народу и нашој цркви у Црној Гори – образлаже мотиве Синиша Симикић, један од студената, организатора скупа.

Од Богојављења, до преподобног Максима Исповједника

Бања Лука, осим пар уопштених изјава одговорних политичара, који се нерадо замјерају због српства, до најаве овог скупа, није ништа озбиљније учинила да помогне браћи у Црној Гори. Дакако, и ово је симболички.

Но, народ то жели. Сви су, а у питању је премоћна већина, јако незадовољни. Али нијесу још љути. Вјероватно посљедњих десет година није изашло више свијета на овогодишњу Богојављенску литију у Бањој Луци, што је изравна посљедица тога што је „о једном трошку“ искориштена и као порука да највећи град Српске (свакако већи од Подгорице) не одобрава оно што ради режим Мила Ђукановића.

И та порука је успјешно послата. Али треба још. Много је људи који то желе и који то мисле. Нападно је ћутање Невладинића и њихових заштитних лица на безакоње у Црној Гори.

Браниоци људских права шуте на хапшења новинара и посланика, премлаћивања свештеника, грађана и дјечурлије; надасве неки од њих не да шуте, већ покушавају да рационализују очигледан напад на једну националну заједницу и њено наслијеђе. То показује, још једном, да су то само плаћене душе, које раде по команди, а које очигледна неправда не дотиче.

Богојављенска литија у Бањој Луци је била специфична, и тим и чуднија, што је у њој учествовао и Игор Радојичић, човјек који се национално изјашњава као „Црногорац“. Стога би било најмање што може да учини за себе прије избора, јесте да се појави на говорници у парку Младен Стојановић и одрекне се монтенегринства, кад је већ био у литији српске цркве.2 КОМЕНТАРА

  1. Jesu li to oni isti studenti što potežu stranačke knjižice kad osnivaju studentski parlament. Studenti koji ne progovaraju kad im kolega nastrada. Hoće li neki novi Dronjak da se udomi u Banjaluci ovaj put iz Kotor Varoši. Studenti koji se služe identičnim koruptivnim metodama svojih nadležnih, studenti koji već imaju diplome stranačkih poltrončina. Ne možete ni biti pismeni kad su vam nadređeni analfebete te okupljaju oko sebe identičnu sortu. I oni januar pišu velikim slovom. Zakon koji je donesen u Crnoj Gori se ne može mjenjati u parku. Već postoje nezavisni sudovi na kojima se treba osporavati isti. A kada je sva moć u rukama jednog čovjeka, koji godinama pljačka narod, naravno da je došao red i na crkvu. Nije li vam to nešto poznato studenti.

  2. Како је само паметан cober када учи народ да се закон не може мењати у парку. Да се народ не треба окупљати и вршити притисак на политичаре. Да српски народ треба саветовати Павелићевом и Брозовом латиницом. Не само да није добро окупљање у Бањој Луци, него се поручује да је бесмислено окупљање и у Црној Гори. Таман кад су у Бањој Луци помислили да је ћирилица мртва, да смо расчистили са четништвоми , српским национализмом и сваким другим назадњаштвом, а она са народом из Црне Горе изронила из забране и потискивања. Све народне поруке беху на његовом писму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *