Курти, први дан као премијер: Тужба против Србије, тражићемо одштету

Аљбин Курти представио је посланицима косовске скупштине кандидате за састав владе и програм њеног рада, и поручио да ће, поред осталог, од Београда тражити одговорност за "почињене ратне злочине и накнаду ратне штете".

понедељак, фебруар 3, 2020 / 15:07

Курти је најавио подношење кривичне пријаве против Србије због наводног геноцида и формирање института за, како је рекао, ратне злочине и геноцид.

Курти је рекао да је спреман за дијалог са Београд, али, истакао је, уз шири политички консензус.

Најавио је увођење "обавезног служења војног рока" у трајању од три мјесеца и доношење закона о одузимању илегално стечене имовине.

"У мом кабинету ће бити 15 министара, а не 21 као раније. Имаћемо око 33 замјеника министара, а не преко 80 као раније. Мање ћемо трошити на привилегије, а више на пројекте", рекао је Курти.

Влада ће бити, каже, влада економског развоја, а фокус ће јој бити на новим радним мјестима, али и правосуђу, односно заустављању корупције.

"Данас стојим пред вама након 23 године дјеловања у опозицији. Добио сам ваш глас да окончам своју политичку каријеру у опозицији. Они који су ме вољели као опозицију морају ме вољети и када будем у власти", рекао је Курти, пренијела је приштинска "Коха".

Казао је да ће сарађивати са међународним партнерима.

Иначе, по изласку за говорницу посланица ДСК, коалиционог партнера Самоопредјељења, Ганимете Мусљију изашла је и окачила Куртију значку у облику косовске заставе.

Кабинет који је данас представио мандатар Аљбин Курти има 15 министарстава, од којих су два предвиђена за Српску листу — за заједнице и повратак, на чијем челу ће бити Далибор Јевтић, и за развој, којим ће руководити Иван Милојевић.

Јевтић је и у претходној влади био на истој позицији, док је Миливојевић био директор Канцеларије за заједнице.

Куртијев кабинет ће имати два потпредсједника владе и 33 замјеника министара.

Замјеници премијера су, према приједлогу, Авдулах Хоти из ДСК и Хаки Абази из Покрета Самоопредјељење.

Како преноси приштински "Експрес", Курти је предложио Антона Кунија за министра одбране, Љумира Абдиџикуа за министра инфраструктуре, Бесијана Мустафу за министра пољопривреде, Хикмету Бајраими за министра просвете, Агима Вељијуа за министра унутрашњих послова, Вљору Думоши за министарку културе, омладине и спорта.

Глаук Коњуфца ће бити министар спољних послова, Албулена Хаџију министар правде, Лојаљан Бисљими министар финансија, Розета Хајдари министар економије, Арбен Витиа министар здравља, Бљерим Река министар европских интеграција и Емилија Реџепи министар управе.Оставите одговор