08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Палестина одбацила Трампову понуду споразума: Јерусалим није на продају

Предсједник Палестине Махмуд Абас изјавио је да „Јерусалим није на продају“, те је одбацио приједлог америчког предсједника Доналда Трампа о „договору вијека“.

понедељак, 3 фебруара, 2020 / 15:37

Он је рекао да Палестина не жели да преговара о томе само са Америком, већ са цјелокупним „блискоисточним квартетом“, а то су Русија, САД, ЕУ и УН.

Не прихватамо америчку улогу посредника по питању рјешавања конфликта, ми прихватамо искључиво међународни квартет и спремни смо на преговоре, али не на основу предлога Трампа“, рекао је он.

„Нећемо да се клањамо и предајемо. Ми смо уједињени пред лицем свих оних који планирају да нас одбаце. Ми кажемо ’не‘ договору вијека“, нагласио је.

Абас је истакао и да Палестина инсистира на признавању граница из 1967. године.

„Доћи ће вријеме када ће Америка бити принуђена да каже ’да‘ у Савјету безбједности независности Палестине, и то у границама које су утврђене 4. јуна 1967. године“, истакао је.

Услови „договора вијека“

Како је Трамп раније саопштио, „договор века“ би, уколико се са њим сагласе, Палестинцима дао шансу да створе сопствену државу, као и да би им то омогућило да удвоструче своју територију. Западна обала и Појас Газе били би повезани подземним тунелом. Међутим, Палестина не би имала приступ Мртвом мору и ријеци Јордан.

Истовремено, Трамп је саопштио да би према том плану Јерусалим остаo недјељива престоница Израела.

Такође, САД ће зарад имплементације овог договора отворити своју амбасаду за Палестинце у источном дијелу Јерусалима.Оставите одговор