21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Латиничне шифре са 60. сједнице Вишковићеве владе: COVID-19, SARS-CoV-2

Влада Републике Српске донијела је данас, на 60. сједници, одржаној у Бањалуци, Рјешење о именовању Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву "COVID-19", болести коју изазива корона вирус "SARS-CoV-2" у Републици Српској.

петак, 28 фебруара, 2020 / 08:35

Задаци Координационог тијела су све активности везане за појаву "COVID-19", болести коју изазива корона вирус "SARS-CoV-2", као и праћење спровођења и ажурирање Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог коронавируса 2019-nCoV у Републици Српској, те размјена података између хуманог и ветеринарског сектора.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама.

Предложене измјене и допуне Закона о шумама имају за циљ прецизније дефинисање имовине јавног предузећа, дефинисање начина чувања шумских дрвних сортимената одузетих у инспекцијском надзору и проширење могућих пословних и организационих облика извођача радова у шумарству.

Такође, предложеним измјенама прецизирана је промјена намјене шумског земљишта. Проширени су случајеви у којима се плаћа накнада за изузимање земљишта из шумске производње, тако да се осим корисника експропријације предложеним измјенама и допунама уводи обавеза плаћања накнаде и за концесионара, за легализације изграђених стамбених објеката.

Дефинисани су случајеви у којима се не плаћа накнада за изузимање земљишта из шумске производње.

Савез општина и градова у досадашњем периоду инсистирао на измјенама закона који су се односили на начин утрошка средстава које Јавно предузеће шумарства "Шуме Републике Српске" уплаћују јединицама локалне самоуправе на име коришћења шумских ресурса, што је измјенама и допунама прихваћено.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању донаторских средстава вјерским организацијама.

Овом одлуком одобравају се донаторска средства Владе Републике Србије у износу од 2.500.000,00 КМ, Републичком секретаријату за вјере, за потребе финансирања рада вјерских организација.

Републички секратаријат за вјере ће усмјерити средства вјерским организацијама, и то: Митрополији дабробосанској, у износу од 500.000,00 КМ, Епархији бањалучкој, у износу од 500.000,00 КМ, Епархији бихаћко-петровачкој, у износу од 500.000,00 КМ, Епархији зворничко – тузланској, у износу од 500.000,00 КМ и Епархији захумско – херцеговачкој и приморској, средства у износу од 500.000,00 КМ.

Влада Републике Српске упознала се са Планом пословања "Аеродрома Републике Српске" а.д. Бања Лука за период 2020-2022. година.

Приоритетне активности предвиђене у Плану пословања односе се на финансијску консолидацију с циљем повећања прихода и позитивног пословања, одржавање статуса међународног аеродрома и сертификата за аеродром за јавну употребу, повећање обима и квалитета услуга, повећање обима саобраћаја, те наставак инвестиционих активности.

Планом инвестиција обухваћене су активности на завршетку изградње и опремања карго објекта површине 900 м2, проширењу одлазног и долазног гејта, расвјети испред путничког терминала и паркинга, санацији решетака испред техничког објекта, санацији оштећења наплатформи и маневарским површинама, те набавка аеродромске опреме неопходне за несметано функционисање аеродрома.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за Пројекат мјере заштите од поплава у Републици Српској, у износу од 19.000.000 евра.

Циљ пројекта је значајно повећање отпорности у случају поплава у приоритетним подручјима у Републици Српској. Спровођење мјера заштите од поплава смањиће ризике од штета узрокованих поплавама, као и економске и финансијске губитке које производе поплаве, те повољно утицати на здравље људи и друштва у цјелини.

Циљ Пројекта је и развој мјера у складу са условима Директиве Европске уније о поплавама.

Кредитним средствима финансираће се извођење радова у сливним подручјима ријека у више општина у Републици Српској, и то за санацију и изградњу одбрамбених насипа уз водотоке, реконструкцију и изградњу канала, замјену пумпних станица, набавку возила, машина и опреме за одржавање објеката у систему заштите од поплава у Републици Српској, консултантске услуге и надзор над извођењем радова.

Пројекат обухвата хитну санацију кључних инфраструктурних објеката за заштиту од поплава на поплавним низинама ријеке Саве и њеним притокама у Републици Српској, ријекама Уни, Босни, Дрини, Врбасу и Укрини, након великих оштећења на великом броју локација узрокованих поплавама.

Локалне заједнице које су обухваћене основним уговором су: Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Градишка, Србац, Дервента, Брод, Модрича, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар, Бијељина, Шековићи, Лакташи, Челинац, Приједор, Теслић, Пале и Рогатица.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци, по Пројекту "Водовод и канализација у Републици Српској II", у износу до 30.000.000 евра.

Кредитна средства намијењена су за изградњу и обнову инфраструктуре за водоснабдијевање, отпадне и оборинске воде у општинама у Републици Српској.

Циљ пројеката је унапређења услова живота за око 216.200 становника Републике Српске. Тренутно су за учешће у Пројекту кандидовани пројекти из 35 општина, и то: Нови Град, Братунац, Козарска Дубица, Крупа на Уни, Соколац, Шамац, Градишка, Зворник, Пале, Теслић, Рогатица, Котор Варош, Петрово, Лакташи, Бијељина, Милићи, Власеница, Прњавор, Рудо, Угљевик, Мркоњић Град, Купрес, Модрича, Љубиње, Доњи Жабар, Хан Пијесак, Оштра Лука, Дервента, Источни Дрвар, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Костајница, Источни Стари Град, Источни Мостар и Требиње.

Поред наведних општина, могуће је накнадно укључење и других заинтересованих општина у Пројекат према расположивим средствима.

Период реализације Пројекта очекује се од 2020. до 2024. године.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању средстава у укупном износу од 100.000,00 КМ, за унапређивање производње сјемена у брдско – планинском подручју у оквиру Јавне установе Пољопривредни институт Републике Српске, за јачање капацитета и текућег пословања.

Сектор за информисање-

Биро за односе са јавношћу