Митинг опозиције: Кога нема, без њега се може

Политичка ситуација је таква, да власт нема никакав порив да прави контрамитинг, као 2016. године, али је и велико питање да ли постоје три посланика и један градски одборник из владајуће коалиције, који би били у стању да скупе више људи него опозиција данас.

четвртак, 27 јуна, 2019 / 23:54

Употреба јавних окупљања као механизма политичке борбе, непревазиђена је као стројев корак и команда мирно у војној пракси. Но, стварни ефекти оваквог дјеловања су у глобалистичким капитализима већ одавно више ствар фолклора, ликовног и сценског утиска, те се углавном одржавају у спортским дворанама и конвенцијским центрима за своје чланове и активисте, које ће снимити око камере са којом тај политички субјект има уговор о праћењу.

Изузетак су, по правилу, завршни скупови у изборним јединицама, када се прижељкује општенародност. Дан пред посљедњу изборну ћутњу у Српској, опозициони митинг у Бањој Луци имао је барем три, ако не и четири пута већу посјећеност од оног који су удесиле власти. Но, то се није одразило на изборни резултат на републичком нивоу. Напротив.

Са те тачке гледишта, уз чињеницу да нису послати никакви озбиљни политички захтјеви са самог скупа, опозиционо окупљање у Парку Младен Стојановић у Бањој Луци, као највећу прекретницу у политичко-естрадном смислу, донијело је у чињеници да су људи који сједе на клупама шеталишта на прилазу Храма Христа Спаситеља, одбили команду из Беча, те игноришући децидан став Давора Драгичевића да се са "издајничком опозицијом" нема ништа – упутили се заједнички у парк.

Паркић пуст остаде

Прије самог опозиционог митинга, једна те иста група људи се скупила на већ увријеженом потезу код храма у Господској улици (тзв. Паркић), али полиције није било. Прецизније, патролно возило са два полицајца јесте било паркирано испред Скупштине града, док је само један, једнако гротескан позорник, стајао међу ситном дјецом и њиховим старатељима у црквеном дворишту.

Многи сједиоци на клупама су мирно пролазили према јавној чесми у црквеном власништву, пили воду, те се уредно враћали на клупе, без заустављања или легитимисања. Нормалном посматрачу никако није у тим тренуцима јасно, зашто то све није могло тако бити и прије неколико дана?

Својим данашњим повлачењем, полиција је извела најбољи маркетиншки потез од почетка политичких протеста везиваних за нерасвијетљену смрт, истовремено доказавши у пракси да су тачне све оптужбе за партијску инструментализацију. Полиција се, наш је став, не би смјела више враћати пред Храм Христа Спаситеља, јер је након одбијања власника простора да даље пружа гостопримство протестној групи, са законског становишта све јасно.

Уколико евентуално неко настави да се окупља и пали свијеће, нека црква подноси пријаве полицији против тих лица, а они даље судској власти. Као да полиција стоји испред капије сваког ко је пријавио да не жели нечије присуство на свом посједу и дежура како би га у томе спријечила? Они који крше захтјеве и кућни ред какав прописује власник простора, јесу некултурни и безобразни, односно не поштују право својине. И тачка. То би јавност боље санкционисала од полиције.

Опозициони бунт коначно каналисан напослом

Данас смо видјели и још један несумњив доказ политичке намјере и надахнућа иза протеста који траже "Правду за Давида", чије неемигрирано и најчвршће језгро просвједника бира да подржи политички скуп, односно да своје незадовољство артикулише у представљање и промоцију кандидата на локалним изборима за годину дана.

На овај начин ПДП не само да је опет успјела медијски пожњети све досадашње медијске спектакле око Давида Драгичевића, неутралисати горки призвук (не)одрицања од посланичких мандата, већ се и учврстити као несумњиви лидер опозиције.

СДС бирачима који су децидно опредјељени да на изборима гласају "против", а без обзира за кога, у ишчекивању недељне изборне скупштине, много више мирише на непоузданост, коју је у постизборном периоду демонстрирала НДП Драгана Чавића.

ПДП као опозициони ДНС

Присуство одборника Саше Лазића као првог говорника, само је најавило крајње извјестан наступ истог на изборној листи ПДП за локалне изборе. Лазић је, уз Мирну Савић-Бањац, један од ријетких примјера идеолошке, односно политичке досљедности. Само за њихово иступање из редова НДП, у тренуцима када се странка докопала републичке власти, може се рећи да је нешто што би се на нашој сцени могло назвати принципијелном политиком. Фронтал на овом мјесту то истиче као нешто за сваку похвалу.

Без обзира на то што чак и између Саше и Мирне постоје сигурно различити погледи по питању, рецимо, чланства тзв. БиХ у НАТО, сасвим је природно било да гравитирају ка ПДП. Ова партија је постала политички сваштождер до те мјере, да нико посебно не замјера ни инкорпорирање Српске радикалне странке Републике Српске у редове ове партије. Таква политика, осим што редовно производи тзв. "прелетаче", може довести и до озбиљнијих ломова и поред доброг изборног резултата. Најбољи примјер за то су ДНС и Демос. Дакако, партије обе у власти.

Небојша Вукановић, члан посланичке групе СДС, искористио је прилику да се заједно са Драшком Станивуковићем и Јеленом Тривић додатно промовише као дио фронта младих и медијски активних посланика опозције. То је, истини за вољу, и једини тренутни политички потенцијал који се налази на страни опозиције. Само је вријеме за такво дјеловање изузетно неповољно, у поређењу са само три године раније.

Битка за Бању Луку

Опозиција је 2016. године, са становишта јасноће кршења државних закона и обичаја демократије, те приватизације институција, а на првом мјесту полиције, тада имала много јаснији случај. Власт је крајње бахато, без икаквих скрупула, забранила оној страни која је прва заказала митинг да га одржи на Тргу Крајине, али је онда за митинг, истог дана и на истом мјесту, дала сва одобрења владајућима.

То није поштено и није се смјело толерисати.

То је био један од случајева када је требало истрајавати на својим правима, и то у овом случају колективним, коалиционим и партијским правима; по цијену одлагања догађаја и истрајавања да то буде Трг Крајине. Скупити се чак и ако не буде одобрења, са свим што то носи. Одустајање од тога, од права организованих колективитета, послало је погрешну поруку појединцу-гласачу.

Данас је зато организаторима опозиционог рада далеко теже, поготово зато што су се опекли катастрофалним изборним резултатима 2018. године. Они су, опет, услиједили управо јер су се везали за један, конкретан случај нерасвијетљеног убиства. Активисти групе ПЗД и породица Давида Драгичевића, слали су политичке поруке сарајевоцентричног унитаризма и призивања бонских овлаштења високог представника из ОХР. Намјерно одбијање опозиције да се од истих огради – било је крајње политичко самоубиство.

Зато се у парку данас србовало.

Јањичари, не папци

За промјену од унитаристичко-англицирајућих и већ парарелигиозних политичких изјава и иконографије Правде за Давида, митинг опозиције у Парку Младен Стојановић, осим што је био унутрашњеполитички догађај дана, био је баш онакав какав митинг у главном граду Српске треба изгледати.

Јасно истакнута српска застава. Транспаренти и на бини, и у публици, азбуком написани. А и говори такви, да се зна да смо у Српској, а не на Новом Зеланду. Некако најсадржајнији и најјаснији говор је одржао управо онај, који се бранио да су ови послије њега прави говорници.

Данас, када многи опозициони политичари неизјашњавањем о чланству у НАТО, или демонстрирањем префенције ЕУ и САД као спољнополитичких савезника, ваљда је та похваљена политичка досљедност изашла из Саше Лазића, те он уз редовне фразе
"Живимо у времену када је људски образ постао ђон и кад све има цијену", узвикује:

Они су јањичари. Не папци, јањичари!

Нема већег Србина од мене!

Онда је рекао: Преживјели смо Аустроугаре и НДХ, али овај режим нећемо. Од рата смо се преполовили! Затим је, говорећи да се власт крије иза тога да су они патриоте, а друге крадући оптужују да су издајници, сублимирао свој став реченицом: Нема већег Србина од мене!

Он је и једини дао неку политичку анализу, рекавшии да је издвојио три фазе у политичком дискурсу од стварања РС: Прва фаза страх од рата, затим егзистенцијална криза, док је сада општа забринутост и несигурност становништва.

И остали су слиједили ову нит. Тако је Вукановић нештедимице цитирао Његоша и увео мотив Видовдана, Тривићка поздравила учеснике рата међу окупљенима и честитала крсну славу Војске Републике Српске, а чак се и идеолошки метросексуалац Станивуковић дотакао борца за уједињење са Србијом. Поменуо је Петра Кочића и његовог јазавца, за којег је устврдио да је имао правичније суђење од ових данас.

Почела предизборна кампања за градоначелника

ПДП је направио епски резултат у Бањој Луци, управо због оног због чега је опозиција пропала на републичком нивоу, па веома пажљиво врше транзицију са мотива Правда за Давида, на Драшка за Градоначелника. При том, овако рано пројављивање кандидата, веома је добар потез. Како због саме кампање, тако и због остављања простора да партијска и општа јавност има времена дати суд о кандидату који годинама, не приличи баш свим циљним групама за тако озбиљну и одговорну позицију.

Уз овако стабилну скупштинску већину и већ устаљене политичке фразе и матрице у НСРС, главни град мора бити стратешки правац дјеловања опозиције, ако икада мисли доћи на власт. Слободан Милошевић је, рецимо, губитак власти почео лекс специјалисом којим је признао изборни пораз у Београду.

За то вријеме из СНСД је најсвјежији податак на нивоу трача. По тим гласовима, Радојичић сасвим сигурно неће ићи по нови мандат, већ би то требао бити Владо Ђајић. Директор УКЦ БЛ, по броју личних гласова је једини био до Станивуковића, уз напомену да је Ђајић суштински био ван партијских структура (као Трамп у односу на Републиканце). Тако су многи склони говоркању да је у смислу партијског бројања гласова на бирачком мјесту био доста ускраћенији у односу на такмаца.

Ако разумијете о чему причамо, пошто су такве активности нелегалне.

Да саберемо испод црте

Опозиција је данас у парку окупила око хиљаду људи, можда чак и нешто више присутних у неким тренуцима, што је велики број ако се у обзир узме доба године, атмосферске прилике, а посебно политички фолклор код нас. У условима када на завршном митингу прошле године власт није окупила ни 2000 људи, то је више него солидна активистичка и симпатизерска база за локалне изборе.

Данашњим потезом је можда више него икад показано да опозициона сцена неће тако лако добити посебну колону у којој би се Правда за Давида кандидовала као одборничка листа. То је јасна и јавно изречена жеља Драгичевића старијег, али и оних страних елемената који су га на такву врсту ангажмана наговарали. По начину на који ће медији склони опозицији третирати ово предизборно разилажење, знаће се шта је одлучено.

Са друге стране, пратећи РТРС, види се колико заиста постоје злоупотребе институција, а да опозиција умјесто да се бави тиме, напразно клепеће таблоидне приче о нерјешеним случајевима убистава. Недопустиво је да национална ртв-кућа нема капацитет да пошаље своје извјештаче, већ на мрежној страници плаћаној новцем свих грађана преноси виђење портала који од импресума има адресу и број телефона, уз наслов: Пропао скуп опозиције, главни циљ избори у Бањалуци.

Скуп је био далеко од пропалог, док се око главног циља Фронтал.РС не жели понављати.85 КОМЕНТАРА

 1. Аутор текста се бавио лицитацијом броја присутних на јучерашњем митингу или прптестном скупу опозиције, и ту покушавајући прогурати неке премудре закључке. Врло добро.

  Број присутних на неком скупу нам говори колико су организатори скупа успјели анимирати душа да своје вријеме њима посвете у датом тренутку. И ништа више.
  И једном медијском агресивном кампањом ви можете итекако поправити бројке и створити жељенији привид подршке. Нечему.

  Тако смо имали скуп на Тргу Крајине 5.10., уочи избора, који је званично организовала она секта ПзД, иначе сарајевско удружење. Да сад не лицитирам, ту бјеше брука народа.
  Каснији мјесеци су показали да то бјеше посљедица медијског спина (а богами подоста бјеше организованих аутобуса подршке из ефбиха, не би било чудно са за скуп са истим поводом у блискоисточном Сарајеву не би организован ни један аутобус за протестанте), и једне кампање која се мјесецима водила.

  Наравно да ја не поредим овај протест јучер и скупове секте ПзД. На овом скупу јучер имали смо масу српских застава, то је на скуповима секте ПзД наравно немогуће, макар једна (ваљда ће се увриједити они који најбучније помажу ту секту), јучер смо имали транспаренте и на ћирилици, и то је наравно немогуће на скуповима секте ПзД, и наравно да су то неупоредиве ствари.

  Добро је да је јечерашњи скуп организовала опозиције, троје њихових чланова, има пуно, и превише ствари које су рђаве, и треба власт продрмати, И ту +.
  Проблем је повод за протест. Како написах, има толико ствари у Српској због којих би се требало протестовати, но овдје је повод „терор полиције“.
  Терор полиције? Који се огледа у легитимисању грађана. Стварно страшно, одакле им право да легитимишу? Лупежи једни.
  Реално, у мањим мјестима, можда заиста нема потребе за легитимисањем, ту се мање више сви познају, но у Бањој Луци има. Они нормални и пристојни биће ријетко легитимисани, скоро никад, разне протуве, олош склона асоцијалном понашању, они који вриште, галаме, провоцирају, псују, биће чешће легитимисани.

  А јучер један, и некако најважнији захтјев бјеше, стоп легитимисању. И наравно поруке како се прогоне чланови сарајевског удружења ПзД. Прогоне како? То што се легитимишу када крену вриштати и галамити? Или што им се не дозвољава да праве светилишта како им се прохтије? Имају брате гробље, или лични посјед, па нека ту праве светиишта.

  Све то нам говори да организаторима скупа није повод нека борба против власти, указивање на рђаве ствари, аномалије, и што ће свако нормалан подржати, већ је у питањуи наручена активност, и да је једина сврха „болдовати“ хајку на полицију Српске. Још увијек не смију да кажу „нама оваква полиција не треба, ајмо се укинути“, али би радо. Разумијемо и то, нису на паре гадљиви, но и мислећи људи имају право мислити својом главом.

  Српској треба опозиција, снажна опозиција, која ће критиковати власт, бити коректив власти, која ће бити противник власти, љути противник, али не опозиција Српској, која неће кокетирати са разним сектама (попут ове ПзД) инструисаним од ликова који раде против Српске, која неће бити само послушник оних који роваре против Српске и који их мало у кешу погурају, већ којој ће прва водиља бити добробит Српске.

 2. Кал,

  хајде да се мало играмо.

  Чуј,“Српској треба јака опозиција“?

  Шта КАЛ ако НЕКО са аргументима (до)каже да Српска треба нову шансу, да је вријеме да ви будете опозиција,чак да аргументима докаже, да је по вас и Српску боље да САД одете у опозицију док сте јаки.

  Шта КАЛ ако тај НЕКО пита вас што ви као доказане патриоте не би мало отишли у опозицију, а њима дали власт, ако ништа, да им онако неуспјешним и нејаким покажете како се са мјеста опозиције долази на власт?

  1. Ничим изазван ми се обраћаш. Није проблем, међутим било би разумно, примјерено, да се у одговору бавиш постом на који одговараш.

   То не чиниш, само си изузео једну реченицу, злоупотребио, како би кренуо са неким својим дневнополитичким паламуђењем, при томе ме опет ничим изазван, безобразно сврставаш у нешто што се ничим из поста не да закључити.

   Како год, у дневно политичким над*ебавањима не узимам учешћа, без мене, над*ебавајте се до миле воље, али без мене.
   Са жаљењем морам примијетити да ниси разумио мој пост. Овдје није у питању агитација неке политичке опције, нагињаење некоме, већ принцип.
   Мислим да сам то и на овом порталу написао, када имамо хајку на анамо неке „одабране злоће“, те мрске негативце, увијек ћу се ставити на страну тих злоћа, а ако примијетим да су у позадини науми преко тих „злоћа“, а то је у правилу увијек, ударити на оно до чега ми је стало, то ми је и обавеза.

   Овдје сам протест није споран, напротив. Споран је повод и основни захтјеви гдје се демонизује полиција Српске, оптужује за терор, терор у виду легитимисања лица склоних асоцијалном понашању, сумрак разума.
   И наравно да ће мислећи људи закључити да су ово наручене активности, гдје се „изокола“ трасира пртина неким процесима, на штету Српске наравно.

   Сада сам ти одговорио. Убудуће док не пошаљеш смислен пост, си на опцији „игноре“.

 3. КАЛ,

  ево ти, можда не смислен, али искрен пост сигурно.

  Иначе, ниси у праву када си устврдио да моја пошалица не одговара тексту поста, напротив.

  Текст обрађује протесте и разлоге протеста………………………

  Питам себе и тебе, због чега се дешавају протести, да ли само због полиције, да ли само због ПзД, да ли само због економског и моралног колапса Српске, да ли само због егзодуса српског народа, да ли само због тога што опозиција хоће на власт, да ли само због тога што раде за туђе интересе, да ли………………?

  Идемо редом.

  – што се тиче уредно обријаног Давора, ја сам своје рекао после кукавичког чина оца Давидовог

  -што се тиче ПзД, од мене ће увијек имати подршку ако остану у оквирима циља, то је откривање убица младог студента и музичара, Давида Драгичевића, ако уђу у политику, ништа постићи неће, али ће деградирати све оно шо су добро урадили

  -што се тиче оправданих протеста уперених против „репресије“ полиције,њих подржавам, али сви знамо да „ГОДИНАМА ПОСТОЈИ ОКО ПОЛИЦИЈЕ СРПСКЕ ИГРА КОЈА СТАТИ НЕЋЕ“, иначе, поштујем способност и заслуге српског официра Лукача, ипак, што тиче полиције, у своје име морам рећи да постоји репресија, да постоје назнаке да се МУП злоупотребљава, односно користи, не само за заштиту уставног поретка и безбједности грађана Српске, што свакако погодује оним који ИГРУ ИГРАЈУ и који неће стати до краја

  Управо због оних који игру играју ТВРДИМ да се садашње руководство
  МУП-а треба на вријеме повући, што због општег интереса Српске,што због јачања позиције МУП-а и враћања повјерења народа у њега, па ако су паметни и због саме садашње власти

  Наравно, нека нико не сумња да не знам шта пишем, напротив, Ниџо увијек на вријеме предлаже рјешења.

  -што се тиче протеста, написао сам овдје и на БН порталу да подржавам храбре младе посланике, иначе, нема тога кога ја нећу подржати ако има СТАВ и храброст да се бори за било који облик правде, или да се бори за опште добро

  П.С. Ко је крив СНСД што нису знали, или кад већ нису знали, што нису ЗЕЛЕНЕ и мене послушали прије три године, тако да су због своје глупости и бахатости данас добили добро синхронизовану улицу, протесте који ће трајати и трајати и трајати и трајати………………………..

  1. “што се тиче протеста, написао сам овдје и на БН порталу да подржавам храбре младе посланике’…“

   Пичко једна, да их подржаваш отишао би на скуп.

   Ја сам био, иако их не подржавам. Подржавам их само зато што подржавам слободу говора и окупљања. За остале небулозе не. Нарочито Вуканове.

 4. Симо,

  не вади из контекста моје ријечи.

  Ја сам написао да подржавам младе посланике,имају разлога да протестују, образложио сам то у коментару кроз писање КАЛ-у, написао сам и да нема тога кога ја нећу подржати ако се бори за правду, или опште добро, а има СТАВ и храброст.

  Што се тиче мога укључивања у протесте који ће трајати и трајати и трајати, то поштујем, али Лазаревић и ЗЕЛЕНИ мисле својом главом,значи, полако са придруживање, што би рекао Шојић.

 5. Опозиција са кафанском политиком, опозиција која нема јасну платформу а иде около и само оптужује и пали рају, која онако од кредита презадужена, жели позиционе крви! Замолио бих дотичне са коментарима подршке опозицији да се ухвате у памет и престану главу забијати у гузицу политичког Сарајева и додатно дестабилизовати политичку и јавну сцену Републике Српске. Поготово бих замолио особље амбасада да не коментаришу на овом порталу јер им је узалуд…

  1. Бот наравно, није ме изненадило како си брзо одговорио…

 6. топузе,

  не видим да је на овом посту било нешто коментара за подршку протестима.

  Ако си мислио на мене, ја јесам због Симине прозивке-спиновања овдје потврдио и објаснио зашто подржавам младе посланике везано за протесте, али сам и рекао да ја и ЗЕЛЕНИ мислимо својом главом.

  Што се тиче опозиције, не мислим да не знају шта чине, исто као што мислим да није тачно да немају план како дјеловати, нарочито се то односи на ПДП.

  По мени, то је легитимно дјеловање, нарочито је легитимно кад се сјетим како је садашња власт протестовала и шетала по БЛ,те шта је све оправдано причала против тадашње власти, као и шта је обећавала, све док није дошла на власт.

  Напомињем да је тада, те 2005- 2006 године у Српској било много више становника, много је било више морала у друштву, више је постојало фирми које су се бавиле производњом, немјерљиво је више било шуме и свих осталих природних ресурса, а дугова је били вишеструко мање.

  Што се тиче Сарајева, човјек сам који је „дипломирао живот“ у свим његовим сегментима, тврдим да сам по питању односа са Сарајевом међу најјачим у Српској, ако не и најјачи.

  Другим ријечима, рођен сам у Сарајеву ,учио школу, бавио се спортом, радио, волио живот и са чистом десетком га дипломирао, значи, што би рекли на чаршији, зајебао би се свако ко је на мене ударио, јер „никад немој шанерити шанера“.

  Значи топузе, супер национално одговорни ЗЕЛЕНИ и српски капетан Лазаревић воде доследну и одговорну политику, још од првог дана политичког дјеловања, тако да се твоја констатација о неким који дестабилизују политичку сцену Српске из незнања, не може никако односити на ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ, напротив.

  Чак сам спреман чињеницама доказати(наравно не теби) да смо ми једина политичка опција која се доследно држи свог програма, односно, има од првог дана дјеловања непромјењив СТАВ по питању виталног националног интереса српског народа, заштите интереса Републике Српске и свих њених грађана, или да преведем на чисти СРПСКИ, врло добро знамо шта радимо.

  Да је тако, најбољи доказ је да смо увијек имали СТАВ, односно, да разумијући вријеме нисмо ишли грлом у јагоде, нити сам ја као ПРЕЈАК човјек по сваку цијену хтио да се истурим и „политички успијем“, све занемарујући идеју, идеологију и програм ЗЕЛЕНИХ, а било је прилика и прилика, код, како ти кажеш покушаја „дестабилизације“ политичке сцене Српске.

  Нисмо и нисам, управо због разумијевања бремена времена, или начина на који се радило, односно, нисмо и нисам зато што сам увијек десет корака испред других, односно, нисам управо због стабилности Српске.

  Разумијемо ми добро ко колико вриједи данас у Српској, имамо јасну политичку платформу дјеловања, имамо образ и знање, ИМАМО РЈЕШЕЊЕ ИЗЛАЗА ИЗ ОВЕ СИТУАЦИЈЕ, тако да наше евентуално укључивање у „дестабилизовање“ политичке ситуације у Српској долази у обзир само ако је будемо морали стабилизовати, односно, ако будемо морали спашавати Републику Српску од лажних, или „наивних“ спасилаца.

  Тада нека „наши дестабилизатори“ очекују да капетан Лазаревић ИЗНУЂЕНО преузима кормило стабилизације, све са јасном платформом и сигурним резултатом, стабилном Српском, тачка.

  Поздрав

  1. “Што се тиче Сарајева, човјек сам који је „дипломирао живот“ у свим његовим сегментима, тврдим да сам по питању односа са Сарајевом међу најјачим у Српској, ако не и најјачи.
   Другим ријечима, рођен сам у Сарајеву ,учио школу, бавио се спортом, радио, волио живот и са чистом десетком га дипломирао, значи, што би рекли на чаршији, зајебао би се свако ко је на мене ударио, јер „никад немој шанерити шанера“.“

   Ајд’ насавјетуј Нелета како да га Сарајево заволи. Сарајево воли само Србе будале попут тебе и Мехтића, пропалу политчку фукару попут Мирсе и Црнадка и сличне.

   Сарајево мрзи када Србин брани своје право, када жели да се поштује воља српског народа у БиХ.

   Зашто мрзе Нелета, а воле Краџићевог полицајца Мехтића и десну руку Шаровића? Зашто мрзе Додика који је у рату помагао муслимане, нема ни једне мрље на образу по том питању и брину бригу да се СДС не распадне?

   Зато што је шехер аутовиктимизиран, политички болестан…

   Погледајте само коментаре испод Нелетовог интервјуа. Сви причају како је он фукара, како је небитан, а за сат скупи 500 коментара.
   То је та лицемјерност шехера.

   И ти се поносиш тиме да би те шехер таквог прихватио!

   https://www.klix.ba/magazin/muzika/nele-karajlic-bio-sam-uvjeren-da-me-cijelo-danasnje-sarajevo-prezire-ali-me-mnogi-ipak-postuju/190701060

  1. Знаш ли коњино шта су чињенице? Дефиницију?

 7. Не бих о Нелету, није то иста прича, он је умјетник, ја овдје пишем о именовању српских полтичара у Сарајево.

  Не бих ни о другим нашим позиционим и опозиционим политичарима, не би то било коректно.

  Значи, држимо се Симо строго национално одговорне политике, или моје тврдње у прошлом коментару, односно наведених чињеница зашто је Никола Лазаревић предсједник авангардних и неукаљаних ЗЕЛЕНИХ, те творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА за Сарајево можда најбоље српско рјешење.

  Мој ангажман подржан консензусом испред НСРС, (то би био мој услов) би тамо био прихваћен, или за неке морао бити прихваћен, те посљедично запамћен као јако мудар и најпродуктивнији послератни потез Републике Српске и дејтонске БиХ у цјелини.

  Нпр. да је Лазаревић кандидован од стране НСРС за предсједавајућег СМ умјесто пројектованог Тегелтије, никад мене тамо нико не би имао разлога волити на начин на који то желе бакировци и њихови медији, напротив.

  Знаш ти то добро, исто као што то знају ваши идеолози и сам Додик.

  П.С. Народ тамо је нешто друго, они ће 100%, све због начина и резултата рада да заволе часног и писменог српског капетана и прагматичног политичара, тачка.

 8. „Мој ангажман подржан консензусом испред НСРС, (то би био мој услов) би тамо био прихваћен, или за неке морао бити прихваћен…“

  Треба јебати матер сваком ко не би једногласно прифатио ово!

  Услов мора бити прифаћен једногласно!

 9. Добро, сви знамо да је немогуће да ЗЕЛЕНИ добију прилику да докажу како могу ујединити све из Српске по питању наступа у Сарајеву.

  Али, зар ви Симо нисте инсистирали да сви представници у Сарајеву буду јединствени, да стану иза наших људи, да то све овјери НСРС.

  Зар нисте хтјели репрезентацију, па због тога звали ПДП и СДС да заједно „подијелите“ плијен?

  Зар вас нису они одбили?

  Још једна ствар, зар мислиш и да сте се договорили прије пар мјесеци, да би Бакир пристао да све глатко иде, ја сам сигуран да би вам услов остао исти, те да би и данас Звиздић био предсједавајући.

  Видјећемо шта ће бити када Звиздић буде требао преузети предсједавање ПС БиХ?

  Вјероватно исто, само што ће га мијењати Шаровић, све до вашег коначног договора, договора који може бити тек после избора 2022 године?

  Што се тиче моје игре са тобом везано да ЗЕЛЕНИ дају предсједавајућег Србина у СМ и твојих коментара на ту тему, морам рећи, чињенице су чињенице.

  Ја магарчино шаљем поруке, а ти показујеш сваки дан да си све глупљи, што право да ти кажем мени није свеједно, мораћу те мало приштедити, тачка.

 10. Симо П. Ороз 2. јула 2019. у 12:10

  Ајд’ насавјетуј Нелета како да га Сарајево заволи. Сарајево воли само Србе будале попут тебе и Мехтића, пропалу политчку фукару попут Мирсе и Црнадка и сличне.

  Pamtim to kao da je bilo danas
  Album: Das ist Walter (1984)

  Pamtim to kao da je bilo danas
  Kada je babo Atif otiš’o od nas
  U ruci mu piva, za reverom značka
  FK Sarajeva

  Kazo je da mu je dosta žene i djece i kuće
  I da ga neka nostalgija vuče
  I da će se vratit’ kad mu bude ćeif

  Mi smo djeca čučali ispod jorgana
  Komšiluk vik’o Fatma bona pusti hajvana
  Vratit će se on samo da propije sve

  Al’ prođe od tad’ 13 bajrama
  Babo Atif se ne vrati k nama
  Kažu da ga je kod Hadžića satr’o voz

  A ja sam uletio u Faćinu raju
  Sverco kafu bunario po tramvaju
  Prodavo farmerke
  Mislio sam da za to imam nekog šlifa
  I zaboravio riječi rahmetli babe Atifa
  U rijetkim trenutcima kad je ovaj bio trijezan
  Sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku
  Završit će karijeru u nižerazrednom „Vratniku“
  Hajd’ reko…

  I fakat kad murija ufati Omera
  I ovaj propjeva poslije dva šamara
  I reče o raji sve sto zna
  Zaboravio je bio sve zajedničke akcije
  Zaboravio je bio sve zajedničke derneke
  Zaboravio je bio kako sam njega
  I onog malog Dragu
  Dva put’ spasio od belaja

  I sada u miru istražnog zatvora
  Razmišljam o riječima rahmetli babe Atifa
  U rijetkim trenutcima kad je ovaj bio trijezan
  Sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku
  Završit će karijeru u nižerazrednom „Vratniku“

  Povratak na album „Das ist Walter“

  Povratak na pregled diskografije Zabranjenog Pušenja

  1. Док се Џасмин врати са бауштеле и док стави јањећу кожицу преко леђа, да ти ја одговорим под једним условом, а он је да сазнамо шта му то нудиш.

   Један од предуслова за слање понуде испуњаваш јер је познато да Бакир на српске позиције воли именовати уцијењене или блентаве Србе.

  2. Ето, добро је да си признао да мој Јасмин није АИД, него човјек који је због комуниста морао отићи из БиХ.

  3. Какво Џасминово бјежање!
   Једини у фамилији му је бјежао дедо испред Симе Дубајића ’45.

   Џасмин је друга генерација роџена на Западу. Патриотски зов га је довео у АИД.

 11. Симо,

  хоћеш ли почети читати шта ја напишеш и коначно некад нешто разумјети сунце му јебем.

  Јасмин је искоришчћен да се апострофирају комунисти, сад настави, или питај зашто баш комубнисти да буду криви што је мој Јасмин на бауштелу?

  1. Коњу, и ја кажем да су комунисти криви.
   Џасминов дедо је бјежао испред Симе, а Симо је био комуњара.
   Џасминово бауштелисање је касна посљедица бурних догађаја у Корушкој 1945.године.

 12. Сад да напишем прецизније, Јасмин је на бауштелу због комуниста који су били на власти 80-90- тих година прошлог вијека, значи, уочи грађанског рата у БиХ.

  Ако не знаш објаснити, онда питај зашто?

 13. simka-koka opet place
  postale joj tjesne gace
  sve okolo;ko-ko-ko.ko-ko-ko
  nebili je ahmed opet poroko

  bjazi simka ne isci belaja
  idi kljucaj.lijezi jaja
  kani se ahmeda-nindze
  poderace ti i to malo mindze

  zato simka:APORT
  uskoro ces sefu na raport
  cuvaj to malo ponosa
  da si kurava,brzo se pronosa

  Jedna brzinska,“baustelska“.

 14. Јасмине,

  добрих пар рима, свака част.

  Иначе, примијетио си да се ових дан симо скроз изгубио, стварно нисам хтио да тако буде, ја сам у задње вријеме слао поруке, он умислио да мисли, зато ће сигурно морати шефу на РАПОРТ.

 15. Можда али можда постоје људи у ПДП-у који воде одговорну националну политику али типови као Станивуковић и Бореновић нису и неће да буду патриоте јер се патриотизам не брани познанством са људима који су депортовани из Њемачке или састанцима по страним амбасадама земаља које су нас до јуче бомбардовале! Уосталом шта ја причам! Довољно вам је да изађете на изборе и остварите своје грађанско право, исто оно којим су грађани Републике Српске указали повјерење владајућој гарнитури! Истој оној која ако ништа гради и ослушкује шта народ треба. И планира и води одговорну националну политику. По питању ботова само прозивам оне који остављају овдје своје коментаре увреде и личног идиотизма…

 16. Опозиција није у стању никакве веће промјене да направи јер се сама у себи урушила (наводим примјер СзП) или примјер “јахања” на леђима “покрета” “правда за Давида”. Својим примјерима запошљавања страначких кадрова у институцијама БиХ, које ионако клецају под притиском прекомерног бирократског апарата, иста није у стању да покаже вођење одговорне политике на државном нивоу! А да не спомињем недостатак воље за заједничким наступом на државном нивоу партија са Српским предзнаком, зашто? Зато што политичари-вође типа Говедарице и Бореновића нису прагматичари (то је пре стручна реч за њих) него се поводе јефтиним осећањима пораза на прошлим изборима и комплекса ниже вредности кад је упитању политичар типа Милорада Додика (човјек не мора да га воли али једно је факат да је опстао на политичкој сцени довољно дуго да ова два наведена горе изгледају као сеоски бећари наспрам жигола).
  Све у свему, опозиција, да би освојила симпатије народа и покупи већину гласова на сљедећим изборима мора да заборави амбасаде, приче из бајке Југоносталгичара из Сарајевског вилајета и окрене се Српским националним интересима и интересима првенствено грађана Републике Српске! Што се тиче дјеловања у заједничким институцијама БиХ ту морају да покажу зрелост и не прокоцкају интересе Срба заради својих личних у виду фотеља или које “шаке долара”

  1. Cijenim da ste rezimski sluga po nacinu komentarisanja, ali sve sto ste ovdje napisali za opoziciju je tacno, nazalost. I ne vjerujem da ce se promjeniti

  1. Мирсо у том интервјуу вели:

   “A pozivanje na priču ko je legitiman, a ko nije, da li neko ima više poslanika i slično je više lažno moralisanje…“

   За Мирсу је лажно моралисање став да онај ко има више посланика треба да врши власт.

   За Мирсу је врхунски морал да се Срби утркују ко ће се више допасти сарајстанским сећијашима.

   Па кога они одаберу…

   Па ко му не би …

  2. Tunjice i nisu mala stvar !!!
   Sjeti se expresnog padanja optuznice protiv Šarovića,Ivanića.

 17. Да се примјетити да Гњурац нема став око тога да ли изборни губитници у РС имају морално право да формирају власт на нивоу БиХ.

  Наравно да ће Гњурац рећи да има став, написати десетак редова самохвале, али нећега рећи.

  И на крају “става“ пичка ће написати тачка.

 18. Симо,

  бићу брутаслно искрен, као и увијек.

  По мени, немају морално право СДС и ПДП формирати власт у Сарајеву, али стање је тако, да они и не треба да је формирају, они су САД тамо власт, све док се нова не изабере, а то ће трајати и трајати и трајати.

  На крају крајева, морална придика не стоји, морам рећи да постоји блиска историја пуна неморалних поступака наших политичара, те позиционих и опозиционих партија, значи, није ово први случај да се изборни побједници избаце из власти, или да им се разним смицалицама не даје да дођу на власт, напротив.

  Иначе, кад већ пишем да кажем.

  Ја тврдим да ми никад нисмо имали јасну стратегију очувања дејтонске Републике Српске, јесте ту било мало неке чвршће националне приче за вријеме када је Крајишник био члан предсједништва, јесте још јаче на ријечима, негдје и на дјелу Додикове приче.

  Нажалост, ЧИЊЕНИЦЕ СУ ЧИЊЕНИЦЕ, није се могла водити НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНА ПРИЧА због корумпираности ратних и послератних политичара, те инфилтрирања страних шпијуна и клептомана у политику, зато национално одговорну политику „наши“ политичари и нису СМЈЕЛИ ПРОВОДИТИ, ништа непознато, има више десетина милијарди разлога зашто нису смјели, зар не?

  Али, држимо се садашње ситуације, односно, да видимо Симо ко је за овај случај, или овај задњи српски зајеб крив?

  Јасно као дан, Додик и Бакир.

  Зашто Додик?

  Зато што је наивно налетио, формирао „своју“ владу Српске, па онда отишао на тајне преговоре.
  Па „договорио“ са Бакиром да добије „свог“ четвртог Србина у Дому народа БиХ, све мислећи да је тиме састављање савјета министара техничка ствар, да је Бакиров АНП био само преговарачки адут да му овај да најјача министарства, па ће овај одустати.

  Шта је било од договора?

  Ништа, да не испаднем паметан као ђенерали после битке, морам да ПОДСЈЕТИМ НЕКЕ ПОСЈЕТИОЦЕ како сам овдје одмах после избора предлагао да се формира програмска и стручна влада Српске(никако само коалициона), влада са најмање 2/3 подршком у НСРС, да се потом предложи свим српским партијама које имају посланике у Сарајеву да се договоре око заједничког наступа и платформе.

  Да се после тога крене и преговоре и договоре са федералним побједницима,, али да се ништа доле не формира, док се све не издоговара, стави свака запета у споразум и то се објави у медијима, све уз потпис и гаранције међународне заједнице.

  Нека се сјете неки, како су овдје писмени коментатори позитивно оцијенили мој приједлог, то је било у вријеме када се још ништа није погријешило, напротив, баш због тога сам на вријеме и упозоравао, те предлагао начин свеобухватног договора за рад у наредне четири године.

  Шта је ту је, да се вратим мојој тврдњи, односно, зашто је Бакир крив?

  Бакир је крив због велемајсторске дупле игре, само што не знам да ли је играо игру од првог дана са ТАТОМ, или је стварно договорио са Додиком, па се формирала оба дома парламента, а онда ТАТА рекао, не може даље, СНСД не може на власт и тачка.

  Прије сам заговорник да је то био заједнички маневар Бакира и ТАТЕ, што још више боли, не због њих, него што ништа нисмо научили из прошлости, што објективно нисмо после рата имали визију за наредну годину, а камоли за наредне деценије.

  Боли поготово што је Додиков тим морао имати разрађену стратегију годину прије избора, знали су да ће убједљиво побиједити за све нивое, те да ће ударити на отпор у Сарајеву какав до сада није запамћен.

  У сваком случају, по мени, Додику остало само једно рјешење(НЕ МОГУ У ЈАВНОСТ ТО ИЗНИЈЕТИ), све остало је дављење у сопственим грешкама, са једне стране, те покушај куповине времена којег све мање има, са друге стране.

  Неки ми негдје прије кажу да је спакован пакет за одлазак владајуће гарнитуре, кажу да ће се у новом времену много, много ПРЉАВОГ и сакупљаног годинама избацити у етер, то ће кажу бити толико иритирајуће за народ и јавно мнење, да ће поткивање (које се чувало у службама двије године) бити бенигно.

  Нпр. биће поткивање безопасно толико, исто као једна реклама од пет секунди у току фудбалске утакмице и то онда када се указује неком повређеном играчу помоћ са клупе.

  П.С. После овог коментара, у коме су наведене 100% тачне чињенице, нека виде ботови и Додикови савјетници да ли сам ја могао помоћи, не само за Сарајево, него и код формирања програмске владе Српске.

  Да напоменем, чак сам несебично Вишковићевој влади послао низ авангардних и изводљивих приједлога, али љубомора је чудо.

  Боје се Милове пичке прејаког Лазаревића, па не само да неће да ме послушају, него ме код њега стално пањкају, чак су до те мјере задњих година ишли да мени и ЗЕЛЕНИМ нису дали да им очистимо и уредимо Српску, да бар неке донације донесемо у све општине, тиме подижући рејтинг влади.

  Парафразирам једног „јаког“ Додиковог савјетника прије три године поводом споразума СНСД и ЗЕЛЕНИХ на програмској основи, (то је слушао и рекао ми други,веома коректан човјек и близак Додиков сарадник годину дана после споразума), отприлике иде прича овако, каже тај (не) човјек:

  „Јебеш рејтинг владе, свакако ћемо поново власт освојити, или купити, знаш то и сам, треба се пазити да овом Лазаревићу рејтинг не скочи, а скочиће ако му дамо прилику да било шта добро уради, наплатиће он то сигурно кроз медије и постати поштованији од сваког од нас, тада ће га Миле почети цијенити и најебаћемо ми који смо му говорили против Лазаревића.

 19. Симо П. Ороз 3. јула 2019. у 13:00
  Коњу, и ја кажем да су комунисти криви.
  Џасминов дедо је бјежао испред Симе, а Симо је био комуњара.
  Џасминово бауштелисање је касна посљедица бурних догађаја у Корушкој 1945.године.

  Pusti Blajburg davno smo zakljucili da je to samo politicki reflex ,kako nam ti onomad objasni.Dakle potpuno je legalno obilaziti to stratiste,iako su ga cak i hrvatski vjerodostojnici ove godine zaobisli u velikom luku,

  Drugo me interesuje.Sto.bolan ne pogurate gasifikaciju Aluminija Mostar.Recimo iz fabrike ukapljenog gasa u Zvorniku.
  Bas ste picke,ostavljate koalicione partnere na cjedilu,a vi se kupate u plinu.Doduse onom iz g….sto se jos zove metan.

  A i Putin ljut.Dzaba davao ustupke po arktiku.PIcke

  https://www.frontal.rs/gas-res-postoji-i-pravi-zajednicku-fabriku-sa-gaspromom/

  1. Какв црни став. Урадио си управо оно што сам и претпоставио да ћеш написати “став“, па се затим самопохвалити.

   “По мени, немају морално право СДС и ПДП формирати власт у Сарајеву, али стање је тако, да они и не треба да је формирају, они су САД тамо власт, све док се нова не изабере, а то ће трајати и трајати и трајати.“

   Ала сереш! Бакир ово ради управо зато што за те радње има подршку СДС-а ПДП-а.
   Они због опстанка на власти дозвољавају да Звиздић троши српски мандат на челу СМ.

   Видјели смо прије неколико дана како се то ради. Беванда није дошао на сједницу и није било одлуке о привременом буџету БиХ. Довољно је да се српски министри не појављују на једницама и Бакирова игра би била завршена.

   “На крају крајева, морална придика не стоји, морам рећи да постоји блиска историја пуна неморалних поступака наших политичара, те позиционих и опозиционих партија, значи, није ово први случај да се изборни побједници избаце из власти, или да им се разним смицалицама не даје да дођу на власт, напротив.“

   Ниси имао муда да наведеш примјер тако да се о овоме не може ни расправљати.

 20. Ја мислим да је довољно кад јасно напишем да немају морално право СДС и ПДП саставити нови савјет министара.

  Шта ти сад очекујеш, да улазим у детаље, да анализирам ваше и њихове историјске грешке и подвале’
  Дај молим те, далеко сам ја од такве политике, Лазаревић са великом пажњом одређује према догађајима и нуди рјешење,наравно, увијек на вријеме.

  Иначе, имају неке ствари о којим писмени и национално одговорни српски политичари морају знати шта раде, шта у етер пуштају,шта……………………………………………

  Једна од тих ствари је и ова садашња ситуација у Сарајеву,треба сад бити паметан, вући јако мудре потезе, постоји добар разлог, тај разлог се зове Република Српска.

 21. Професоре,

  није важно шта је неки политичар мислио о разним сорошима прије 20 година, него шта је урадио када је добио прилику.

  Могу схватити све локалне политичаре,од бивших комуњара,комунистичких јуноша, до удбаша, па до оних који су као били против комуниста, значи, могу схватити зашто су све те врсте нељуди(част изузецима) кренули у политику појавом вишепартијског система.

  Могу да схватим да су неки наивно вјеровали у демократске вриједности „развијеног запада“,па су накнадном памећу схватили да демократије никад у свијету није било, да постоји само демо(н)кратија, то им професоре могу опростити, али заборавити не могу.

  Значи, то им могу опростити, заборавити не могу.

  Оно што им НИКАД СРПСКИ КАПЕТАН и ЧАСНИ СРПСКИ ПОЛИТИЧАР не може ни опростити, ни заборавити, јесте то што су на крилима те демо(н)кратије добили прилику да воде наш народ у Србији и Српској, па су ту своју прилику искористили за личну промоцију, богаћење и бахаћење,посљедично доводећи српски народ у ово имбецилно стање.

  Стање у којем се на српском народу данас иживљавају усташе, фундаменталисти, балисти, црногорски зеленаши и остала нижа раса, тачка.

  П.С Молим те кад коментаришеш на ћириличном порталу, почни писати ЋИРИЛИЦОМ, не само писати, него као јавна личност о томе и говори на сваком мјесту.

  Никаква срамота није ПИСАТИ СРПСКИМ ПИСМОМ, напротив, само ће тебе и све нас због тога што ТУЂЕ ПОШТУЈЕМО, А СВОЈЕ ЧУВАМО И ЊЕГУЈЕМО други цијенити.

  Поздрав

 22. Да поновимо јер ће у супротном бити заборављено, опозиција неће успјети ништа озбиљно да уради јер не води озбиљну националну политику и не ослушкује бирачко тијело, већ своје личне интересе! Градити кампању на томе да народ у Републици Српској живи под режимом је пресликана реторика типа НВО из Сарајевског вилајета а све писана у локалним биртијама на састанцима са политикама амбасада које немају више озбиљан дипломатски кор (типа представника велике Британије у савјету за сигурност и њиховог предлога да се Срби етикетирају као геноцидан народ). Е такве драги ботови тај исти СДС и ПДП (још горе Шаровић на челу СДС-а, провјерени коцкар националних интереса Срба у БиХ и Бореновић помаљањем по амбасадама обећавајући брзи пад “режима”) ти исти продају животе и судбину Србског, мог и твог, народа за шаку сребра! Та “дјеца” Каина могу од муке да поцркају јер неће Србски кор порушити више! Порука ботовима: Пробудили смо се из стољетног сна и нећете нас зауставити у остваривању сна о државности! Границе: Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица.

 23. Излазимо на границе Карлобаг , Огулин , Карловац ; Вировитица под водством две војводе а то су Шешељ и Додик. И наравно , да не заборавимо , на првом тенку ЈНА упс , пардон , СРПске војске која се буде враћала у Загреб бити ће Мирослав Лазански тајни агент и тајни војсковођа.

 24. топузе,

  давно су коментари на порталима престали бити ти који су могли утицати на опредјељење оно мало неопредјељених људи.

  То може само телевизија- дневник и политичке емисије, можда мало и фејсбук.

  Знаш топузе, овдје се мора пазити да се не одступи од искреног поштовања других, али се истовремено мора водити рачуна о виталном националном интересу српског народа, његовој саборности и очување индентитета.

  Значи, Фронтал РС је много више од портала, да није, не би „пријатељи српског народа“ као одговор на утицајни Фробтал РС на ћирилици, одмах као одговор направили Фронтал.ба на латиници.

  Другим ријечима, такви као ти су за Фронтала.ба, овдје ти предлажем да своје коментаре усмјериш ка афирмацији ћирилице, опозицију својим коментарима нећеш овако сјебати, а позицији и Додику помоћи не можеш, нити им твоја помоћ треба, тачка.

  П.С. Ово се не односи само на тебе, него и на друге топузине, наравно,већина коментатора је луцидна, па без обзира што често искривљује истину и подваљују, бар од њих човјек нешто паметно може прочитати, сазнати, научити, па чак се и насмијати.

  Чак су сочне псовке и пошалице неких коментатора овдје, много, много јаче оружје од коментара разних топузина.

  1. Ribare, ajde mi odgovori na ovo, tamo gde je bila tema nisi mi odgovrio.
   Sledeći slučaj iz pravosuđa idavanje uslovene kazne, kako je ovo moguće’
   Primer: Čovek uzme dete sa posebnim potrebama, iskoristi ga za izvršenje krivičnog dela, objasni mu koju kuću treba da opljačkaju, doveze ga pred kuću u 2 sata noći, provoza se dok se provala i krađa obave, vrati se pokupe plen ukradenih stvri u vrednosti 1000KM, policiji se tri meseca ukazije ko je izvršilac jer je odranije najaljivao tako nešto, policija nalazi izgovor da je bio i švajarskoj u to vreme, nakon još nekoliko mseci pritisaka konačno posle pet i po meseci policji u izvršenom predtresu njegovih prostorija, pored više drugoh opljčkanih kuća pronalazi pokradene stvari iz te kuće. Saslušanjem obojice saučesnika, dijete saposeobnim potrebama sve priznaje kako je izvršeno krivično delo, neke pokredene stvari vlasnik prepoznaje, podiže se optužnica i kriminalaca za ovo organizovano izvedeno krivično delo dobija kaznu 4 mjeseca uslovno na godinu dana. Čist primer korumpirnosti prevosuđa. Kako može dokazani kriminalac koji ima čitavu seriju provalnih pljački kuća da dobije uslovni kaznu za tako teško krivčno delo?

 25. Апострофе,

  Тешко теби кад ти мене сврставаш у ред оних који су за .ба и кад си дајеш за право да закључиш да ли Милораду и позицији треба моја помоћ!
  Тешко вама који мислите да знате а и мени са вама! Али да се вратимо апострофе на на суштину мојих коментара, опозиција мора још МНОГО да се потруди да би задобила повјерење већине бирачког тијела у Републици Српској! За почетак да се почну бавити озбиљном политиком а не личним интересима типа 520 и нешто запослених у државним институцијама (од којих један дио чине и СДС-ови и ПДП-ови кадрови), или престанак обилажења локалних кафана са квази новинарима и припадницима најближег руководства СДА, оног истог који нам ради о глави сваки дан. А ви душебрижници, вама остављам да сикћете и даље, и да се убјеђујете између себе ко је овдје пробосански или а ко родољуб.

  1. Прочитао сам и у твоме коментару има много истине! Једно се не слажем са тобом а то је критика власти, како старе тако и нове! Власт се константно мора условљавати и притискати изборним гласовима и грађанским иницијативама (типа овог окупљања у парку, али по моме мишљењу да опозиција не “отима” исте да врши рану предизборну кампању на истима, јер нема капацитет у форми јасно издефинисаних политичких циљева/националне политике и интереса Српског народа и осталих народа који су вољни живјети у Републици). Ми Срби нисмо познати по политичкој култури, нажалост, али народ се треба образовати у томе смјеру. Не треба константно форсирати “црно-бијело” стање и треба нудити ријешења а не само критиковати! Ево наводим примјер, хљеб кошта 1.5км, па бојкотуј те локалну пекару и реците дотичном власнику зашто то радите, па кад вам каже да је брашно скупо нек оде да купи негдје гдје јефтиније, па ако је увозно скупо престанимо га увозити, како питате се, тако што преко локалних политичара притишћете власт према горе, ако то они неће изаберите оне који то хоће итд.
   Поента је да јесте прошла власт била похлепна и корумпирана, и ова је у истој мјери ако није и више! И кога кривимо за то? Амере? Русе? Или сами себе што смо им дали гласове на изборима!
   На сљедећим захтјевајте од истих да усвоје законе који ће санкционисати понашање и акције које нису у интересу народа, грађана, сељака, радника, студената итд.
   Моја жалба се састоји у томе да је опозиција била некад власт и да је у старту “усрала” мотку преношењем овласти у Сарајево, лоше приватизације, афера итд. Те посљедице и сад осјећамо, а ова власт троши вријеме на исправке истих и “гријеши у корацима” као и прошла!
   Нема ни пуне потрошачке корпе, ни добре плате а камоли владавине права без јасно издефинисаних циљева и јасне националне политике! Светао примјер је борба против “бијеле куге” и подстицаји за запошљавање незапослених у Српској, једину замјерки имам што подстичу приватнике и фирме на погрешан начин! Али о томе неки други пут. Ето толико од мене теби Апостроф

  2. Lazarevic opet sam sa sobom poceo voditi rasprave i „slati poruke“? A jes’ puko covjek!

 26. LUKOVIĆ: Voljeni Nikola, shvatam ovo kao Malu Šumsku Šalu, jer, kao špijun, osjećam zimzelenu bol da budeš duhovit. Tvoju polnu želju da budemo zajedno u tv studiju, koleno do kolena, čitam kao očajnički pokušaj da ostanemo zajedno, together forever, ljubav je samo dodikovska riječ i ništa više, ali, sorry, najmiliji, this is the end. Ne volim te više. Pamtiću suzu na tastaturi, dok se ne osuši. Ukratko: life’s a bitch, Nikola. Trust me.

  LUKOVIĆ: Ne znaš, Nikola, koliko mi je teško da te razočaram, ali u taj šumski prostor koji ti nazivaš Republikom Dodikovom – ne ulazim ni po cenu da te sretnem i zagrlim kao Drvo života; ne odlazim u Šumsku, te, fuck, nisam imao polnu čast da me ugostite lijepo, niti treba da me gostite.

  Nikola nije nikad ovaj prostor nazvao republikom Dodikovom.Koji autogol ovih dodikovaca.

  ovaj pasus pogotovo otkriva tko stoji iza svega ovoga,

  * Nikoline umotvorine prenesene u drvenom e-mail originalu, bez gramatičke testere.

  Ovim paauaom ae ave otkriva.

 27. Симо,

  шта мислиш да си постигао са овим, ако вам је ова кафанска прича монтирана као интервју србомрзачких Е-новина, максимум којим можете покушати наштетити тренутно најјачем српском полтичару, а јесте, онда морам да констатујем „налазите се у кризи епских размјера“.

  П.С. Замисли, ја наведох чињенице и написах да овакво владање- оваква власт отићи мора,те да има начина и начина.

  ПОНАВЉАМ, ОВАЈ НАЧИН ВЛАДАЊА МОРА ХИТНО ОТИЋИ, има начина и начина.

  Видиш, Миле би то другачије схватио, док ви његови мишеви одмах као дјеца реагујете( БАШ ЗБОГ ТОГА ШТО ЗНАМ ДА ДОДИК СТВАРНО МИСЛИ, БЕЗ ОБЗИРА КАКВА МУ ЈЕ ПОЛИТИЧКА ПРОШЛОСТ), нисам га „напао“ и помогао лажно сложном и безидејном СЗП.

  Нисам им помогао да оде јаки Миле, да би дошао нејаки Тадић, нисам још те 2014 године, напротив.

  Знао сам тачно шта радим, знам и данас, историја је показала да сам тада био у праву, показаће да сам и данас.

  Иначе, погледајте шта је остало од те приче која је јебавала ДЕСЕТ година српски народ, те уништила прилику да се формира ПРАВА ПАТРИОТСКА И ПИСМЕНА ОПОЗИЦИЈА.

  Опозиција која има моћан тим писмених људи и патриота, људи који знају шта је СИСТЕМ, тим људи који знају(ДА СЕ НЕ КОЉЕ ТЕЛЕ РАДИ КИЛОГРАМА МЕСА), да се не обарају „лопови“ ради лопова, него су они људи који знају шта је Додиков тим до сада урадио позитивно,шта негативно, односно, тим људи који знају НАДОГРАДИТИ БЕЗБЈЕДНОСНИ, ПРАВНИ, ПОЛИТИЧКИ, ПРИВРЕДНИ И ОБРАЗОВНИ СИСТЕМ СРПСКЕ, те амортизовати непријатељске ударе из Федерације и дијела међународне заједнице, све као одговор БРЕМЕНУ ВРЕМЕНУ, тачка.

  П.С. Овај биједни покушај мог Сима је најбољи одраз стања у српском друштву, предлажем фронталџијама да прочитају онај коментар Тодора о шефу ЦИА и плану за православље.

  Мислим да се тај коментар налази на посту о оставки часног пјесника Хамовића.

  1. Коњу,

   Ово ти је најафирмативније што се о теби објавило!

   Напао те издајник Пера Луковић, проглашен си највећим јебачем, шта хоћеш више?

   Да си паметан сам би ово линковао.

 28. Доказао си овим чином да ниси дорастао времену, што ми нимало није драго, напротив.

  Твој-ваш поступак је доказ да ви немате појма са ким имате посла, ви би у рат са реалним сном, са идеологијом, визијом, образом, мудима, памећу……………….

  Видјећеш Симо да ће се ускоро влада Српске до темеља измијенити, да ће се изнуђено почети проводити један од пар Ниџиних начина, као и што ће се из темеља промијенити „реторика“, или понашање свих српских политичара, запамти, кажем свих српских политичара, тачка.

 29. топузе,

  тако, то су паметни коментари, ја свакако имам мишљење, али због става да о другим никад не говорим………………………

  Познато је да се ЗЕЛЕНИ одређују према догађајима, кад се огласе, онда похвале, ако је нешто добро урађено, ако критикују, онда то не раде популистички, него понуде рјешење за тај проблем.

 30. Simo picko

  Sto ne odgovoris ,zasto si zajebao ljude sa dolaskom Rusa?

  Симо П. Ороз 29. децембра 2017. у 12:36
  Поента:

  “Pojednostavljeno, Aluminij d.d. Mostar će nakon oslobađanja od carine nelegiranog aluminija svoje proizvodne kapacitete sa električne energije prebaciti na plin. Ovaj energent će, prema informacijama koje smo ranije objavili, biti nabavljan od poduzetnika iz Hrvatske koji su nedavno potpisali desetogodišnji ugovor sa Rusijom o nabavci plina. U pitanju je kompanija PPD Zagreb iza koje stoji poduzetnik Zoran Gobac. Upravo je PPD Zagreb u januaru ove godine potpisao ugovor o sponzorstvu sa mostarskim Nogometnim klubom Zrinjski, iza kojeg politički stoji Dragan Čović.“

  Одговори
  Симо П. Ороз 29. децембра 2017. у 12:38
  За коње који ништа не могу схватити само да напоменем да је иницијатор укидања царина Мирсо Шаровић.

  Па ви сада видите ко шурује са Човићем!

  Crni Simo.Dze taj nelegirani aluminij i plin iz „fabrike u Zvorniku“?

 31. Cak ste i g.Putina prejebali.Vi „savjetnici“.Eno ga jos je bijesan sto dade Americi onolike ustupke zbog Vas a Vi sve pokradoste.

  Симо П. Ороз 19. децембра 2017. у 12:13

  Фабрика у Зворнику је један од првих резултата руског војног успјеха у Сирији.

  Американци су прихватили овај руски монопол, а Руси су њима узвратили на Арктику. Не заворавите да је Тилерсон нафташ.

  Komentar Sime picke horoza je skracen.Sve komentare mozete procitati ovdje

  https://www.frontal.rs/gas-res-postoji-i-pravi-zajednicku-fabriku-sa-gaspromom/

  /o.p autora)

 32. Isti Dragan Covic,Simo peder ni mukajat…

  Revizori su naveli da je PROSJEĆNA PLAĆA u Aluminiju 2013. godine iznosila 3.210 KM, a da je plaća bivšeg direktora Aluminija Ive Bradvice iznosila 20.036 KM. Bivši direktor Mijo Brajković je u dva navrata na ime nagrade primio oko 400.000 KM s računa mostarske firme. Pomnožimo tu razliku sa brojem radnika i dobijemo mjesečnu razliku od 2.155.500 KM (2.395×900=2.155.500). Pomnožimo sa 12 mjeseci i vidimo da su uposleni godišnje (nepravedno) uzimali od svoje firme sebi 25.866.000 KM!!! Pomnožimo to sa zadnjih 15 godina, koliko traju problemi, i cifra je 387.990.000 KM, tj. upravo onoliko koliko duguju i zbog čega se firma gasi.

  1. Џасмине,

   покушај да гашењем Алуминија искористите за политички линч Драгана Човића вам изгледа није успио.

   Може се прића како је Ћовић крив за пропаст Алуминија продати крезубој талибанији, али лукавим Латинима тешко.

   За информацију, горе поменути Мијо Брајковић је кадар ХДЗ-а из времена Крешимира Зубака, данас омиљеног политичара у шехеру.

   Други поменути Иво Брадвица је платформашки кадар СДП, Лијановића и ХСП.

   Ни са једним ни са другим Човић нема никакве везе.

   Иначе је план био да се политички линчује Човић, а други дио плана је био да се Човић оптужи да је све радио по налогу Милорада Додика. Тиме би се херцеговачки Хрвати нахушкали на Додика.
   Трећи дио плана је да се на чело ХДЗ доведе човјек који ће поново везати заставе са СДА.

 33. Џасмине,

  опет вас Бошњооке Шокци зајебаше!?

  Какве будале неки људи могу бити па не могу повезати вијест да је само дан након гашења Алуминија Рајко Дукић понудио да његов рудник боксита купи фабрику глинице у Зворнику. Ваљда се зна да се од глинице добија алуминијум. Исти дан Влада РС одјеба БАТАГОН.
  Што ће рећи, прати се ситуација…

  Очигледно сте заборавили да је због ППД пала влада Томислава Карамарка. Његова жена је била руска лобисткиња. Та фирма у себи има руски капитал. Ваљда кад одете на трајект у Плоче можете видјети нове силосе у луци. Па кад се мало распитате по локалним кафићима онда сазнате да те силосе изграђују фирме из Србије које су у руском власништву.

  И на крају, само Бошњооцима није јасно да производња алуминијума на струју није рентабилна и да се свагдје у свијету такви погони гасе јер производе енормне губитке.

  Овако су вас Шокци навукли да ви будете егзекутори Алуминијума, попамтили су све радосне реакције и коментаре са сарајевских сећија и добише Алунинијум на тацни.
  Културно вас навукоше да се одрекнете Алуминија који иде у стечај, па онда у реконструкцију.

  200 милиона евра дуга није нека пара јер само толико вриједи земљиште гдје је Алуминиј смјештен.

  Е мој Џасмине, превелик сте залогај узели у уста.
  У 21.вијеку правити нову нацију, измишљати нови језик, измишљати историју и то у земљи где имаш 50% хришћана, а дјелујеш са 23% територије на којој си већина.

  Спустите се на земљу, прихватите да у овој држави живе и Срби и Хрвати и да ти народи нису дебилни да би им ви бирали представнике. Прихватите да је РС трајна категорија ако желите да Срби прихвате да држава БиХ буде трајна категорија. Пустите Хрвате да себи изаберу ко ће их представљати. Престаните бирати идиоте који као представљају Србе у Савјету министара итд…

  Само тако БиХ има шансе… То вам и Додик говори, и Човић и Симо и сви реални људи…