Можда и мрамори дођу на ред: Парк стећака у И. Сарајеву

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић разговарала је данас, 27.6.2019. године у просторијама министрства са представницима општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, УНЕСКО-а и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа.

четвртак, 27 јуна, 2019 / 16:29

(Иначе, термин стећак је термин који је из науке, односно пропаганде Бењамина Калаја ушао у свакодневни говор, заједно са бајком о некаквим "Бошњацима", који су потомци богумила. Српски термини до тада су били "мрамори, мраморје, каменови… итд. На насловној фотографији примјер редовног историјског фалсификата у Ефбиху, који у камену стоји испред ПС БиХ у Сарајеву, гдје се у азбучном (као изворном) користи слово Ћ, које је измислио Вук Ст. Караџић. прим. Фронтал.СРБ)

Тема састанка била је враћање стећака који се налазе на подручју тих општина са секундарних на примарне локација и могућа изградња "ПАРКА СТЕЋАКА". 

На састанку је договорено да се у наредном периоду утврди тачна површина на којој се налазе некрополе стећака, и да се уради геодетско снимање терена. Након тога би уз помоћ УНЕСКО-а и других надлежних институција, претходно измјештени стећци са локације Павловац, били враћени на ту локацију на којој је планирано да се изгради "ПАРК СТЕЋАКА".

На тој локацији налази се највећи стећак у БиХ, "Стећак кнеза Павла" који је тежак 32 тоне. У тим општинама вјерују да би реализациом тог пројекта могли да привуку велики број туриста од чега би корист имали и мјештани тих локалних заједница.