Коцка 2020. донијела рекордан приход у буџет, а Влада Српске латиничење као званичну политику?

Републичка управа за игре на срећу забиљежила је у новембру 2020. године рекордан приход од 5,4 милиона КМ од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу. Погледајте како су у званичном саопштењу Владе РС, наведене коцкарнице досљедно написане латиницом!

понедељак, децембар 28, 2020 / 15:12

И то у сред ћириличног текста!

С тим у вези, доношење одлуке опозиционог градоначелника Драшка Станивуковића, о писању азбуком на дигиталним каналима Града Бања Лука, оваквим рутинским потезом понижавања српског језика као у овом саопштењу, портпароли у ресорном министарству кандидују азбукоубиство као званичну језичку политику власти?

Или латиничење, барем, несумњиво.

Латиничење као званична политика Владе РС?

При том је ово стварно политика, јер се то непрестано понавља у институцијама власти и о томе Фронтал.РС непрестано пише. Видјећемо како ће се Станивуковићев кабинет борити са латиничењем.

Примјери су безбројни, а за овај имамо и доказ да се неко труди из намјере да пише енглеске ријечи у оригиналу латиницом у тексту на српском језику, пише и српске, односно друге ријечи без слова којих нема у нашем језику.

Света латинична ријеч је тако забиљежена и у скраћеници ВЛТ: "шест "VLT" терминала".

Карактеристично је писање појмова као Жупљанка, Слађана, Краљ; који се уз 18 случајева латиничења у овом саопштењу биљеже у облицима латиницом са надредним знацима као: ŽUPLJANKA, SLAĐANA, KRALJ.

Дакле, ви на послу имате времена да мијењате код 18 пута, како би показали јавности да ви нисте неки затуцани примитивци који пишу само српским писмом на српском језику у Влади Српске, већ сте фенси и знате преписати пар ријечи у оригиналу на енглеском? Успут и све остале са списка контролисаних предузећа, да то буде са наглашеном намјером.

Кумпанија англо-латиничара

Уз толику буџетску плату и обиље радног времена, гдје сте ваљда плаћени као стручњак за копирање ријечи у оригиналу са страних језика, посебно енглеског, истовремено допуштате себи облике као DRAGIČEVIĆ KOMPANY… Кажемо допуштате, јер се ово предузеће заиста зове тако и ви сте га уписали у регистар са све ипсилоном, без обзира што се то на енглеском пише другачије (company).

Непостојање језичке политике, односно обавезе да предузеће има свој облик који се користи у званичним каналима комуникације институција у Српској, на српском језику и писму, већ је доста само латиница – главна је посљедица понижења матерњег језика у овом саопштењу Владе РС.

И већини осталих.

Неком се дакле дало ово све урадити из осјећаја обавезе, чак и према неписменом енглеском језику неког предузећа из Бијељине, које се бави играма на срећу. Додуше, можда је на у питању белгијски фудбалер Венсан Компани? (Vincent Kompany)

Штавише, наши односници са јавностима то раде из увјерења да је тако једино исправно! Да се нечије име у српском језику мора писати и његовим писмом. Чак и када је то неписмено по правопису енглеског језика. Наравно, неће писати кинески у оригиналу, већ латиницом такође.

Знам ја енглески, али не знам баш како се изговара

Латиничење појављује у свим министарствима без разлике и непогрешиво. Није нам забрињавајуће што је у ери опште привредне депресије узроковане противепидемиолошким мјерама скочио приход од коцкања становништва, већ се тим хвалимо. Уз досљедно латиничење, то је онда зове званична политика у односима са јавношћу.

Једино је срећа што би приходи на срећу требали великим дијелом да иду угроженима и у културу.

Саопштење доносимо у цјелости и без измјена, изузев истицања феномена латиничења. Он, непогрешиво, увијек иде у маниру "кад нисам сигуран како се то изговара, односно пише ћирилицом, ја то оставим латиницом у оригиналу". Испашћу сељак.

У остатку, препуштамо вас најновијем, класичном примјеру латиничења од стране портпарола Владе Српске, уз само једну, поднасловну, напомену:

Сљедећи потез након ЛАТИНИЧЕЊА је АЗБУКОУБИСТВО!

Према садашњим показатељима, укупан приход за 2020. годину од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу биће за 10 одсто већи у односу на 2019. годину и 54 одсто већи у односу на 2018. годину, када је на снази био стари Закон о играма на срећу.

Уз то наглашавамо да је током 2020. године због епидемије изазване вирусом корона, приређивачима игара на срећу у Републици Српској био забрањен рад два мјесеца, што је свакако утицало и на убирање прихода.

У току 2019. и 2020. године повећан је и обим инспекцијског надзора кроз само издавање прекршајних налога које је у просјеку 3,5 пута веће у односу на ранији период.

У 2020. години износ прекршајних налога, закључно са октобром и уз два мјесеца забране рада приређивачима, био је 749.000 КМ, док је у 2018. години износио 115.500 КМ.

Само у периоду од 01. до 20. децембра 2020. године инспектори Републичке управе за игре на срећу извршили су 243 контроле приређивача игара на срећу и том приликом издали 20 прекршајних налога – десет за правна лица и одговорна лица у правном лицу и десет за физичка лица.

Инспектори Републичке управе за игре на срећу су у периоду од 01. до 20. децембра 2020. године утврдили неправилности на сљедећим локацијама:

"DRAGIČEVIĆ KOMPANY"д.о.о. -Вука Стефановића Караџића 18, Милићи (Пословна јединица "Balkan Bet Sport")
"AMADEUSFORTUNA" –Раковачких рудара 2, Бања Лука
Кафе бар "KRALJ", Градишка цеста 101, Лакташи
"BINGO TRADE" д.о.о. – Глумине бб, Зворник
"SPORT LIVE", д.о.о. – Сарачица бб, Бања Лука
Кафе бар "CRVENA GALERIJA", Његошева, Нови Град
"TOTERS" д.о.о -Гаврила Принципа 6, Бијељина (Пословна јединица "Sport Plus")
"TOTERS", д.о.о – Видовданска бб, Градишка
Кафе бар "KALIPSO" -Првог крајишког пролетерског батаљона 32, Челинац
Кафе бар "SLAĐANA" -Видовданска 35, Челинац
Кафе бар "DALIS" –Тешана Подруговића 31, Бања Лука
Кафе бар "QWINS", Бјелајци бб, Мркоњић Град
Кафе бар "RENOME", Симе Шолаје бб, Мркоњић Град
Кафе бар "IN-PULS", Српске слоге бб, Рогатица
Кафе бар "ŽUPLJANKA", Хрваћани бб, Прњавор

У инспекцијским надзорима, због утврђених неправилности, одузет је значајан број предмета: 10 терминала за електронске игре, шест "VLT" терминала, 11 аутомата за игре на срећу и више рачунара и ситне опреме.

Инспектори Републичке управе за игре на срећуће и у наредном периоду наставити са интензивним спровођењем инспекцијских надзора у циљу откривања прекршаја из области игара на срећу, а подаци о извршеним седмичним контролама, са посебним нагласком на оне који не поштују прописе, биће објављивани на интернет страници Републичке управе за игре на срећу и Министарства финансија Републике Српске.



Оставите одговор