Ко ће се новим министром звати: Павић и Ђокић сачували своје

Испало је на крају, да ово није реконструкција Владе РС, већ унутарстраначка ствар у СНСД. На данашњем састанку са Милорадом Додиком, предсједници Социјалиста и ДНС су потврдили да у њиховим редовима неће бити промјена, док лидер СНСД још увијек не жели да открива кадровска рјешење те странке за састав Владе и мандатара. ДНС и Социјалисти […]

уторак, 26 фебруара, 2013 / 15:31

Испало је на крају, да ово није реконструкција Владе РС, већ унутарстраначка ствар у СНСД.

На данашњем састанку са Милорадом Додиком, предсједници Социјалиста и ДНС су потврдили да у њиховим редовима неће бити промјена, док лидер СНСД још увијек не жели да открива кадровска рјешење те странке за састав Владе и мандатара.

ДНС и Социјалисти сагласни су са кадровским приједлогом СНСД за ту функцију. Нови мандатар ће већ у суботу 02.03.2013. затражити од Народне скупштине РС одржавање посебне сједнице на којој би требало да се потврди састав новог кабинета.

Име новог мандатара биће познато сутра.

Кладионичарским рјечиком речено, сигуран тип је да ће Џомбића замијенити досадашња министрица за економске односе Жељка Цвијановић, али тај коефицијент је смањен јер се она у премијерску фотељу, разним најавама смјешта већ неколико мјесеци.

Овако изгледају остале комбинације:

Још један посланик из редова СНСД, Радован Вишковић, наводи се, одмијениће Жељка Ковачевића, министра привреде и енергетике. 

Министра Касиповића, који је освјежење Владе заговарао још 2010. године, можда замијени директор Игокее Борис Спасојевић, док се као друга опција појавило име Биљане Војводић.

Нови министар унутрашњих послова, умјесто Станислава Чађе могао би бити Радослав Јовичић – шеф Одсјека за оперативну подршку СИПА. Прво се ово мјесто намјењивало Зорану Мандићу, да би се као друга опција појавио Драган Лукач,директор федералне полиције и некада љубимац федералних медија.

Славко Манојловић доктор из Завода за физикалну медицину, “Мирослав Зотовић“, или Синиша Максимовић, директор бијељинске Опште болнице спомињу се као замјена за Ранка Шкрбића, министра здравља и социјалне заштите. Као последње име које се појавило у оптицају спомиње се Вељко Марић.

Ни министар финансија, Зоран Тегелтија не би се требао задржати на свом радном мјесту него ће га замијенити Далибор Томаш. По другим најавама, Тегелтија остаје на свом мјесту, по жељи Николе Шпирића.

Кога умјесто Жељке?

Фронтал, удруженим снагама уредништва, Жељку Цвијановић дефинитивно оцјењује као најозбиљнијег министра из досадашње СНСД-ове понуде, уз једнако колективно изненађење и чуђење спекулацијама о замјени Зорана Тегелтије.

У односу на остатак првоешелонских и другоешелонских министара, једино јој данашњи судија Уставног суда РС, а некадашњи министар управе и локалне самоуправе, Зоран Липовац, може парирати по знању језика. Нажалост, просто због тога што већина осталих уопште нема знање страног језика, без да се питамо како је то уопште могуће…

Самим тим, врло је битно ко ће заузети позицију министра за економске односе и регионалну сарадњу, јер ми на Фронталу то министарство волимо звати "Министарство иностраних послова РС".

Како калкулације и лицитације именима не волимо због њихове таблоидне црте, а опет сматрамо да неки медији нису без разлога објавили да ће Жељку Цвијановић замијенити посланик СНСД у НСРС, Срђан Мазалица, одлучили смо да то провјеримо.

– Ради се о нагађањима. Медији "проигравају" све људе из СНСД, који су се бавили или баве европским интеграцијама. По овом питању ме нико није контактирао и треба сачекати званичан став врха странке, рекао је Мазалица за Фронтал.

Национални кључ?

Фронтал, за крај, изражава своју најозбиљнију наду у здрав разум политичког врха СНСД, да се при кадровским рјешењима неће додатно самоупропаштавати националним кључем.

Након широког фронта непоштовања одлука уставних судова у ФБиХ, односно крајњег игнорисања свега што произлази из тзв. амандмана које је у уставе ентитета октроисао Педи Ешдаун, то би била самоубилачка глупост. Поготово у свјетлу самопрегора Уставног суда РС, око проглашавања неуставним грбова Бање Луке и Невесиња.

Посебно би погубно било да на чело Министарства просвјете и културе Републике Српске, дође неко такве неосјетљивости као што је то био Антон Касиповић. Способност људи нема националну припадност, а на министарским позицијама се цијени само она и љубав према Српској.

 

Према последњим "нагађањима", мјесто министар за економске односе и регионалну сарадњу могла би заузети Валерија Шавла.0 КОМЕНТАРА

 1. Veći su problem SNSD-u javna preduzeća iz kojih će biti najureni njihovi ljudi nego ministarstva u koja će doći, evidentno, nesposobnio kadrovi.
  Socijalnisti su trazili i dobili potpunu kontrolu nad Šumama i Inspektoramom RS, a Dodik je morao pristati da Čubrilović (DNS)svoje direktore instalira u Puteve RS i Pošte RS. Autoputeve su već pokrili.

 2. Која будала може повјеровати у причу селектора посљедњих неколико влада Р.Српске Додика Милорада да че ова резервна постава играти боље од прве поставе. И да ли ико у овој садашњој или најављеној новој влади има муда да каже да је ту само као потрчко који ради оно што му капитен каже и наравно да за свога мандата што вјештије намакне себи што више пара да би могли купити виле и станове у иностранству да би им дјеца могла што комотније могла покушати студирати у итим истим иностранствима.
  Јако је потребан и нама један Вучић или барем неко сличан њему.

 3. Иновацијама МД режима немогу се начудити, нити могу да се не смијем, а Бога ми како знам за посљедице знам и да ћу све то скупо платити!

  Елем, у нормалном свијету нико осим мандатара не зна ко ће сједити у новој влади и министарствима, само се код нас зна да неки министри остају у својим столицама а неки морају да иду, а да то будући мандатар не зна или га се уопште не пита чиме се крши закон о влади РС.

  Али то је код нас ситница колико и како и ко све може да крши закон то знају они на које се закон односи, а неписано правило зна и на кога се не односи.

  Постоје дупли аршини и то мало кога забрињава…!

  Фантом земља са обиљем обичних будалаштина које се скривају иза закона су код нас обична појава и малтене они који јој се супростављају испадну смијешни, да не кажем грубљу ријеч.

  Комунистичка индоктринација замјене реалности и СФ фикције је код нас примјењена у пуном обиму у раздобљу од 5 деценија и имала је пун ефекат.

  Народ је због тога погубио оријентире, а јахачима Апокалипсе је управо то требало.

  Како је то сада тешко исправити и како је то процес који захтјева исто толико, ако не и више времена онда само могу рећи без имало примјесе песимизма, са пуном одговорношћу, млади људи трошите своју младост и стичите знања далеко одавде јер ће вам се живот овдје из напријед поменутих разлога претворити у ноћну мору како је то нама учињено који смо генерација дубоко у петој деценији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *