Каже човјек: У Јасеновцу хрватске усташе уживале у мучењу 750.000 жртава

Главни истраживач Института за Холокауст "Шем Олам" Гидеон Грајф рекао је да у Јасеновцу није било довољно само убити жртве, њих 750.000 душа, већ их је требало изложити и тортури и понизити их прије смрти, док су чувари НДХ уживали у мучењу.

понедељак, 22 октобра, 2018 / 13:50

Он је нагласио да је страшна и неспорна истина да су чак и њемачки официри који су посјећивали Јасеновац и друге логоре у Хрватској били згранути бруталношћу коју су у њима видјели.

Грајф је за Телевизију "Пинк" рекао да усташтво није заборављено, што је изузетно опасно, те оцијенио да се тој идеологији треба стати на крај и објаснити младима да је не треба подржавати, већ напротив.

Када је ријеч о жртвама Јасеновца, Грајф каже да је минимална цифра 750.000 мртвих. "Ово је минимални број, али можда је и већи. Волио бих да вас подсјетим на комисију од 1945. године која је одредила да број жртава можда иде и до милион и по", навео је Грајф.

Аушвиц – Јасеновац Западне Европе

Он каже да његова књига "Јасеновац – Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности", која ће бити промовисана на београдском Сајму књига, описује 57 метода мучења којима су се користиле усташе.

"Није био циљ само убити жртве, већ и да пате. Убице су, сигуран сам, уживале у мучењу. Сама смрт није била довољна, већ и садизам. Јасеновац је био изузетно суров, па је чак и један СС официр рекао да је овај логор био превише бруталан", указао је Грајф.

Он је истакао да је у прикупљању материјала за своју књигу имао приступ многим архивама и да је дјело производ великог истраживања.

"Надам се да ће допринијети знању о Јасеновцу", додао је Грајф, чија је књига преведена и на српски језик и посвећена је свим брутално убијеним у том логору.

Фронталов поучак бр. 22102018

Колико је посвећена српском језику, најбоље указује фотографија са аутобуса који је прије неколико година водио дјецу из школа и друге заинтересоване грађане, на комеморацију у концлогору Јасеновац. Потпуно одсуство свијести о испуњењу заповијести Независне Државе Хрватске о забрани српског језика и писма, очигледно је у свакој пори српског друштва, па и у владајућој елити.

Сличан случај је био и у случају књиге Из колијевке у Јасеновац, која је представљена у Јеврејском културном центру у Бањој Луци, а која је одштампана на енглеском и латиници.

Дакле Гидеон Грајф је свједочио да је број убијених у Јасеновцу најмање 750.000.

Је ли вас срамота издаје онога због чега су изгинули.

Крај поучка.2 КОМЕНТАРА

  1. поучaк није српска ријеч; у Јасеновцу немамо ни најлуђе статистичке шансе да докажемо да је убијено 750 000 људи; гидеон граф не може ”свједочити” да је убијено толико људи, исто као што не може то ни демонстрирати, јер то, на основу стања ствари наше науке, није уопште могуће, а свједочити не може пошто није преживио Јасеновац. Јасеновац није – Аушвиц Балкана, Јасеновац је Јасеновац. Пениултиматна реченица ”поучка”, која гласи, ”Је ли вас срамота издаје онога због чега су изгинули.”, не може у српском да стоји без упитника. Јасеновац није концлогор, концлогори не постоје, постоје сабирни логори (концентрациони), а Јасеновац није чак ни то – он је логор смрти (extermination camp). Број и начини и обрасци усмрћивања нису поучак у поучку Јасеновца. Крај поучка. Појма немате: платио вас је, или сте полизали Зубара историчара, да ширите прве повољне по вашу агенду, информације, те то и радите.

  2. Можда је у Европи било логора у којима је уморено више људи ? Али нигдје није било логора, у којем је постојала већа количина патње у којем су се џелати више иживљавали, више иновирали технике мучења и више перверзно уживали у патњи својих жртава. Тако шта могу произвести само припадници народа који је колективно оболио и у својој конвертитској мржњи потпуно изгубио разум.