Јужна Кореја: Сјеверњаци су све смјелији у својим провокацијама

Јужна Кореја упозорила је данас да ће сви будући напади Сјеверне Кореје наићи на снажан одговор и да је Пјонгјанг све смјелији у својим провокацијама. Јужнокорејски министар одбране Ким Квам Џин изјавио је на регионалној конфренцији безбедности у Сингапуру да Сеул мора на будуће нападе северног суседа оштрије реаговати него што је то чинио до […]

субота, 4 јуна, 2011 / 18:34

Јужна Кореја упозорила је данас да ће сви будући напади Сјеверне Кореје наићи на снажан одговор и да је Пјонгјанг све смјелији у својим провокацијама.

Јужнокорејски министар одбране Ким Квам Џин изјавио је на регионалној конфренцији безбедности у Сингапуру да Сеул мора на будуће нападе северног суседа оштрије реаговати него што је то чинио до сада.

„Проактивна одбрана значи да уколико буде провокације, ми ћемо веома снажно одговорти. Не мислим да можемо бити уздржани, јер они постају све смјелији”, рекао је Ким.

Сјеверна Кореја је јуче најавила да ће предузети „осветничке војне акције” против Јужне Кореје.

Сеул је неколико дана раније саопштио да војска користи слике чланова владајуће сјевернокорејске породице као мете на вјежбама бојевог гађања и да је наредио да престану са том праксом.

Тензије између двије корејске земље појачане су прошле године послије два напада за које је Сеул окривио Пјонгјанг.

Сјеверна Кореја је негирала да је умијешана у потапање ратног брода у марту 2010, када је погинуло 46 јужнокорејских морнара, а за напад на пограничном острву у новембру, када су погинуле четири особе, тврди да је испровоцирана вјежбама бојевог гађања јужнокорејске војске.

Амерички секретар одбране Роберт Гејтс изјавио је раније данас да развој ракета дугог домета и нуклеарног оружја доводи Сјеверну Кореју у „процес постајања директне пријетње САД”.

Гејтс је рекао да Вашингтон покушава да убиједи Пјонгјанг да се придржава међународних норми и да се укључи у преговоре шест страна о нуклеарном разоружању.Оставите одговор