Вођа Црних пантера умро у Африци

Један од бивших вођа Црних пантера , Елмер Прат, звани Џеронимо, који је провео 27 година у затвору, по пресуди за убиство која је касније поништена, преминуо је у 63-ој години у Танзанији, гдје је живио посљедњих година. Његово име постало је симбол једне ере у историји САД у којој су црни пантери, са береткама […]

субота, 4 јуна, 2011 / 19:40

Један од бивших вођа Црних пантера , Елмер Прат, звани Џеронимо, који је провео 27 година у затвору, по пресуди за убиство која је касније поништена, преминуо је у 63-ој години у Танзанији, гдје је живио посљедњих година.

Његово име постало је симбол једне ере у историји САД у којој су црни пантери, са береткама и стиснутих песница, али и са великим пушкама и пиштољима, изазивали страх бијеле Америке.

Партија Црних пантера, милитантна љевичарска црначка организација основана 1966. у Окланду, у Калифорнији, била је на мети тадашњег шефа ФБИ-ја Едгара Хувера и његовог програма против, како их је називао, црначких националиста.

Прат, одликовани ветеран из Вијетнама, оптужен је да је на тениском терену у Санта Моники 1968. убио наставницу Каролину Олсон.

Он је тврдио да је тог дана био на митингу црних пантера у Окланду, а његов адвокат је тврдио да је ФБИ уништио снимке којима би се то могло доказати.

Главни свједок тужбе био је Џулијус Бентлер, који је радио за полицију. Пресуда је донијета 1972. године, у вријеме честих сукоба црних пантера и полиције.

То је, такође, вријеме када се судило и познатој активисткињи Анђели Дејвис, оптуженој да је црне пантере снабдјела оружјем употребљеним у пуцњави у округу Марин, у Калифорнији.

Годинама су Пратови адвокати тражили да се он ослободи, све док му 1997. године није одобрено ново суђење, у коме је судија процијенио да би кредибилитет кључног свједока Бентлера био компромитован да је порота знала за његове везе са ФБИ-јем.

Прат је 2000. године постигао нагодбу са ФБИ-јем и градом Лос Анђелесом о исплати одштете од 4,5 милиона долара.

Преосталих 13 година живота провео је између родне Луизијане и Танзаније, гдје је живио у селу Имбасени, код Аруше, испод падина Килиманџара.Оставите одговор