Црна Гора без евра јер не испуњава мастрихтске критеријуме

Европска унија могла би да захтева да Црна Гора промени званичну валуту и да у процесу преговора са ЕУ остане без своје садашње валуте, евра, а из Брисела се све чешће чују такви захтјеви с образложењем да Црна Гора не испуњава већину "мастрихтских критеријума", јавља радио Дојче Веле. У Централној банци Црне Горе оцјењују да […]

субота, јун 4, 2011 / 17:38

Европска унија могла би да захтева да Црна Гора промени званичну валуту и да у процесу преговора са ЕУ остане без своје садашње валуте, евра, а из Брисела се све чешће чују такви захтјеви с образложењем да Црна Гора не испуњава већину "мастрихтских критеријума", јавља радио Дојче Веле.

У Централној банци Црне Горе оцјењују да би такав захтјев из Брисела имао веома негативне ефекте по ту земљу.

"Смањиле би се стране инвестиције, довела би се у питање монетарна и финансијска стабилност, расли би инфлација, буџетски расходи и сива економија, а погоршао би се кредитни рејтинг“, упозорава гувернер Ценралне банке Радоје Жугић.

Црна Гора, наглашава Жугић, иако није чланица ЕУ, испуњава већину "мастрихтских критеријума", чак, како је рекао, и боље него неке друге земље које су већ чланице еврозоне.

"Надам се да ће ЕУ разумјети да је много важнија суштина у односу на форму коју ћемо ми кроз процес приступања и преговора у пуној мјери испоштовати", нагласио је Жугић.

У извјештају Дојче Веле се констатује чињеница да Црна Гора, због своје величине и економске снаге, не може на било који начин да угрози финансијску стабилност еврозоне.

"Али, подаци о задужености Црне Горе, који показују да је у последње три године она порасла са 27 на читавих 57 одсто бруто домаћег производа, изазивају забринутост не само у црногорској Влади, већ и у Бриселу", наводи Радио.

Инфлација је ове године у Црној Гори знатно већа од пројектоване, док су каматне стопе такође много више него у земљама ЕУ.

"Зато су неки независни економисти предложили да, уколико Црна Гора буде приморана да напусти евро, уведе сопствену валуту чија би вриједност била еквивалентна заједничкој европској монети", наводи се у извјештају.Оставите одговор