Још увијек без средишњег спомен обиљежја ВРС – Предсједница Жељка положила вијенце

Широм Републике Српске почело је обиљежавање Дана Републике. У Бањалуци су највиши званичници Српске, као и представници Српске у заједничким институцијама БиХ, положили вијенце на спомен обиљежја палим борцима у претходним ратовима.

петак, јануар 8, 2021 / 15:28

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас је, поводом 9. јануара – Дана Републике, положила вијенац на споменик погинулим борцима на Тргу палих бораца НОР-а у Бањој Луци.

Програм обиљежавања дана Републике почео је полагањем вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу свети Пантелија. Предсједница Српске Жељка Цвијановић поручила је да треба поштовати све оне који су бранили слободу у којој ми данас живимо.

"Та слобода је стварана мукотрпно уз много људских жртава, људи су остали без дијелова тијела, а материјална разарања су огромна и док све то данас обиљежавамо у слободи треба да цијенимо све те жртве не смијемо престати исказивати поштовање према свему ономе што су они дали и уградили у темеље РС", каже Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Вијенци су положени и на Тргу палих бораца Народно ослободилачког рата као и на Спомен-костурници на градском гробљу. Поред бројних званичника, цвијеће је положила и делегација Парламента Српске. Кажу да је 9.јануар битан датум за све грађане јер је тада створена Република Српске.

"Нажалост, данас преживјели борци и породице погинулих бораца немају заслужно мјесто у друштву као што га заслужују. То се тако понавља из године у годину, од 9.јануара до 9.јануара. Само у овој костурници има преко 500 – 600 тијела која нису идентификовани. Не може ме нико убиједити да то тако мора бити јер да постоји политичка воља све би то требало доћи на своје мјесто", истиче Недељко Гламочак, посланик СДС-а у НС РС.

Поводом обиљежавања 9 јануара, Дана Републике Српске, званичници су положили вијенце и цвијеће на гробницу 12 бањалучких беба на бањалучком Градском гробљу.

(БН)Оставите одговор