ХДЗ Бројке, опањкавају ХДЗ Слова везано за изборе у Оџаку

Фронтал.РС објављује саопштење ХДЗ 1990 да би подсјетио како је ова странка својевремено наступала крајње отворено расистички и србофобично, објављујући билборде против ХДЗ БиХ у којима је српско писмо нешто што је лоше и што не треба изабрати, како би препоручила себе хрватском бирачком тијелу.

петак, јануар 8, 2021 / 15:42

Поштовани грађани опћине Оџак, а и цијеле Босне и Херцеговине, овим путем желимо вас информирати како се Средишње изборно повјеренство Босне и Херцеговине, приликом локалних избора 2020. године у Оџаку, ставило у службу Хрватској демократској заједници БиХ.

Сви који су пратили изборе у Оџаку и тијек објављивања прелиминарних резултата, знају да је,што се тиче избора за начелника, на редовитим бирачким мјестима, унаточ низа кршења изборних правила, процедура и Изборног закона, од стране ХДЗ БиХ, побиједио кандидат Хрватске демократске заједнице 1990, Драго Зечевић. Међутим, након објаве потврђених резултата, кад су прибројени гласови пристигли путем "поште", кандидаткиња ХДЗ-а БиХ увјерљиво побјеђује.

У нормалним околностима побједнику се честита, али у овом случају није ријеч о побједи, већ о, најједноставније казано крађи. Коалиција је након објаве резултата, у прописаном року, поднијела приговор Средишњем изборном повјеренству, гдје су точно наведене све неправилности које су се догађале, прије и тијеком изборног дана, прецизно наводећи бирачко мјесто и особе које су судјеловале у тим, незаконитим, радњама.

Примјерице наведено је да је у Посавској Махали дошло до покушаја лажног представљања бирача како би се гласовало у име друге особе. То за СИП није била никаква неправилност, па ни то што је бирачко мјесто затворено један сат раније, чиме је једном броју бирача било онемогућено гласовање. Позната су, и наведена, имена особа које су организирале ту пријевару, постоји и полицијски записник о том случају, али по СИП-у, све је било регуларно.

Даље је наведено да се на бирачком попису за гласовање путем поште нашао велики број бирача чији је идентитет украден на начин да их је нетко други пријавио и гласовао умјесто њих. На попису се, између осталих, налазе двије преминуле особе и једна особа која се налази на издржавању затворске казне, а пријављене су за дописно гласовање у Републици Хрватској.
Имена тих особа су наведена, што је једноставно и провјерити, али очито да институције које су одговорне и надлежне за осигурање законитости провођења избора и заштиту особних података грађана то не желе, односно с правом можемо тврдитити да су се ставили у службу неких политичких партија.
У приговору је наведено и како Средишње Изборно повјеренство није смјело објављиватигласове који су стигли путем поште, прије него су објављени потврђени гласови. На тај начин могло се догодиити да је нетко гласовао два пута, односно да му је уписан глас путем поште, за који га је нетко лажно пријавио, а кад се појавио на свом редовитом бирачком мјесту упућен је на бирачко мјесто за непотврђене бираче и тамо би гласовао, што би, практички било други пут.

На овај навод Средишње изборно повјеренство, у свом одговору, није уопће имало никакав коментар, вјеројатно зато што немају никакав оправдан разлог за такво, недопуштено, поступање. Осим нашег приговора, приговор је поднијела и странка ХДЗ 1990, али све је одбијено под изговором да су приговори неутемељени, питамо се што је, онда, утемељено? Посебно је знаковито понашање СИП-а по питању приговора који су били од стране појединаца-бирача, чији су идентитети злоупотријебљени за дописно гласовање.
Ту се ради о поднесеним, потписаним изјавама, шездесет двије (62) особе које потврђују да се никада нису пријавиле за дописно гласовање, а да су се нашли на попису бирача пријављених за дописно гласовање. Уз потписану изјаву приложили су и преслик особне исказнице и контакт телефон. Све су то пријавили Средишњем изборном повјеренсту, али никаквог поступања, с њихове стране није било. И то је, ваљда, по њима, неутемељено?
На овом случају се још једном потврђује наша тврдња о пристраном дјеловању СИП-а, јер је за исту неправилност (злопораба дописног гласовања), поништило гласовање у Сребреници, а за Оџак су објавили потврђене резултате, по њима, дакле,"све у реду".
Посебице је, најблаже казано, "сумњиво" што овај проблем (приговор од 62 гласача), никада није био на дневном реду неке од сједница Средишњег изборног повјеренства. Ово може сватко провјерити, јер су сједнице преношене уживо преко yоутубе канала и још увијек се налазе на интернету.
На крају, можемо, нажалост, констатирати, да је можда још поразније, и још више обесхрабрује грађане, дјеловање и поступање Апелацијског одјела Суда Босне и Херцеговине, који је у свом одговору навео да нема доказа о кршењу Изборног закона, а нити других закона, тако да је и за њих овај проблем ријешен. Као да се не ради о крађи идентитета, лажном представљању, злопораби положаја, кривотворењу потписа и другим незаконитим радњама.
Можемо рећи, мада је то мањи проблем, да су по овом питању остали нијеми и Уред ОСЦЕ-а, а и невладине организације које се баве проматрањем провођења избора, као да су и оне постале, у бити "владине организације".

У нади да смо успјели појаснити овај проблем, који није ништа ново и који није само проблем Хрватске коалиције ХСП БиХ – ХДЗ 1990 за Оџак, најискреније Вас поздрављамо.

                 Хрватска коалиција ХСП БиХ – ХДЗ 1990 за Оџак


Оставите одговор