Јоаникије: Ђукановић је напао на вјерске слободе и кршио Устав у политичке сврхе

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је уочи његовог устоличења у Цетињском манастиру Црна Гора, захваљујући њеном предсједнику Милу Ђукановићу, постала школски примјер грубог мијешања политике у сферу религије, угрожавања вјерских слобода и кршења Устава и закона.

уторак, септембар 7, 2021 / 12:37

"Најгоре од свега је то што је предсједник државе по сваку цијену хтио да нашем вјерском скупу налијепи политичку ознаку и за себе извуче политичку корист, што је вјерујући народ енергично одбацио и осудио", навео је митрополит Јоаникије.

Владика је истакао да онај ко врши такве злоупотребе највише државне функције, угрожава саму државу и унижава њен углед, те да за то треба да сноси одговарајуће посљедице.

Митрополит је додао да се нада да у Црној Гори полако пролази вријеме необуздане силе било којег појединца, а да долази вријеме силе правде и закона.

Владика Јаникије рекао је за подгорички "Дан" да долазак Његове светости патријарха српског Порфирија у Црну Гору, који га је по хришћанском закону устоличио у трон његових претходника као 56. архијереја и митрополита ове, Светим Савом установљене митрополије, значи присуство и потврду васељенског православља.

"Долазак патријарха српског значи присуство и потврду васељенског православља коме припадамо кроз сву нашу историју, његујући јединство Српске православне цркве /СПЦ/", додао је владика.Оставите одговор