Једино ако је без Пуповца: Бореновићев приједлог о институционалној заштити преосталих Срба у Хрватској

"Напад на Србе у Книну није случајан, него је посљедица националистичке реторике и прећутног прихватања раста радикализма у Хрватској", рекао је предсједник ПДП Бранислав Бореновић у саопштењу за медије.

петак, 23 августа, 2019 / 12:16

"Очекујемо од кључних носилаца јавних функција у Хрватској не само оштру осуду, него да и својим примјером почну да показују да је различитост у Хрватској прихватљива и пожељна, да држава Хрватска учини све да се овакви случајеви најстрожије санкционишу, а српска национална мањина буде у потпуности заштићена"

Он је истакао да је поразно, и за државу Балкана гдје увијек постоје националне тензије, што поново клизи у мрачну прошлост:

"Међу повријеђеним је и деветогодишње дијете, што је најужаснији облик репресије. Вријеме је да Хрватска коначно прихвати све постулате на којима почива Европска унија и тим покаже да је прихватла не само чланство у европској заједници народа, него и цивилизацијске вриједности које одражавају загарантована права и слободе грађана, толеранцију, заједништво и мирну будућност", рекао је Бореновић.

Заједничка комисија Срба и Хрба?

Он је додао да је ПДП Народној скупштини Републике Српске упутио иницијативу за формирањем заједничке комисије, заједно са представницима Срба из Хрватске, која би институционално радила на побољшању положаја нашег народа у тој сусједној држави и да овај случај најбоље показује оправданост те иницијатве.

Ово је свакако одлична иницијатива коју требају поздравити и у праксу провести и посланици владајуће већине, али под условом да се идентификује ко су ти партнери из Хрватске? Ко су људи којима је истински стало до побољшања положаја српског народа у земљи која је извршила највеће етничко чишћење у Европи, од завршетка Другог свјетског рата?

Милорад Пуповац, као неко ко је био Туђманов и било чији потрчко, Србин за фотографисање свих власти у Загребу, а поготово након самопонижења са тортом у облику трактора у изборној кампањи са мијешањем латинице и ћирилице, за коју је добио подршку и Србије и Српске, свакако није права адреса за рјешења оваквих питања.

Напади ове врсте и друге ствари се и дешавају управо због тога што је он представник Срба! Што у преводу значи да никога није брига за њиховим правима, а понајмање њега. Њему је најпожељније да тога буде што више, јер од тога му се повећавају примања.

Бореновић без заставе БиХ у међународним контактима

У активностима предузетим истог дана, Бореновић се састао са амбасадором Италије Николом Минасијем (насловна фотографија), али није помињан случај напада на Србе у Книну. Том приликом Минаси и Бореновић разговарали су о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ.

Но, зато је у другом страначком саопштењу примјењено латиничење и то у случају када српски језик већ одавно посједује одговарајућу скраћеницу за ову америчку организацију у Европи. Некако Пуповачки. Зачудо, фотографија нам је из ПДП стигла са именом документа на српском писму, што је само показатељ да се може, али неко треба обратити пажњу.

Исто тако треба обратити пажњу, да испред Бореновића стоји само страначка и државна застава Српске, док се око изостанка жутоплаве крпе из неког разлога неће правити политички скандал. А ни стицати политички поени. И ова визуелна чињеница је за похвалу, као и приједлог оснивања комисије, али само уколико буде настављена у пракси и са осталим дипломатама. Додик је кренуо у правом правцу, па је устукнуо.

Даље слиједи интегрално саопштење, са свега нашим наглашавањем латиничења:

Мало латиничења у случају ОЕБС и велепосланика Италије

Бореновић сматра да сваки изборни побједник који је побједу добио на бази манипулација и изборне крађе није и не може бити у стању да формира озбиљну, искрену и квалитетну власт, те додаје да управо због тих предизборних и изборних манипулација које су евидентиране у званичном извјештају ОSCE-ове Kанцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR) сада имамо фијаско када је у питању формирање власти на БХ нивоу.

Предсједник ПДП-а Минасију је пренио став о пријеко потребној измјени изборног закона како би изборни закони били правични, поштени и како би воља грађана била пресудна, а не уцјене, куповина гласова, трговина бирачким одборима и остале изборне и постизборне манипулације.

,,ПДП неће одустати од захтјева да се уведе парламентарни надзор над радом јавних сервиса, али нити од измјена закона у политичким партијама и захтјева за успоставу ефикасног рада правосуђа", рекао је Бореновић.

Бореновић и Минаси су сагласни да је приоритет политичког дјеловања проналажење рјешења којима би се смањио енормно велики одлазак младих, те бирали представници власти на свим нивоима који су спремни да раде одговорно и у интересу грађана.Оставите одговор