Развојни пут Стаматовићеве идеје да се Косово привремено припоји Русији

Предсједник Здраве Србије, Милан Стаматовић, један је од усамљених гласова у Србији, који јасно води рачуна о националној политици, те Фронтал.РС доноси преглед његовог најновијег виђења рјешења проблема Метохије и Косова.

петак, 23 августа, 2019 / 12:58

Стаматовић, као челни човјек једне од три општине у којима на било који начин није на власти СНС Александра Вучића, само тим податком показује да је у питању ванредан појединац. Он је ванредан и по томе што је опозиција Вучићу, а да при том је један од нагорљивијих противника приступању НАТО, а посебно пристајању на окупацију Косова и Метохије од стране трупа овог војног савеза.

Он је, у мору идеја које су већини "нечувене", давао веома добре и сасвим изводљиве замисли. На првом мјесту ону да патријарх пренесе сједиште СПЦ у Пећ. Сада је изашао у јавност са сасвим новим приједлогом, који је дакако веома егзотичан, али ништа мање нечувен или понижавајћи, у односу на приједлог о "разграничењу" Србије на сопственој територији.

Кроз низ саопштења и мјесец август, Стаматовић је четири пута образложио свој приједлог, продискутовао са првацима скутоноша НАТО (Ненад Чанак, Чедомир Јовановић…) о референдуму и народној вољи, те дао низ актуелних међународних примјера да поткријепи остваривост свог приједлога.

Уистину, запуштеност значаја митског и суштинског српског исходишта, његове територије и природних богатстава на Косову и Метохији, доводи до тога да овакво рјешење може бити у игри за првих пет најбољих од 1999. године. Поготово, у односу шта предлажу изабрани представници у Србији.

Кина је била приморана да потпише привремено одрицање од суверенитета над Макаоом и Хонг Конгом, али је тај рок ипак на крају истекао. Кина никада неће одустати од Тајвана као своје територије, зато је за Србију и српство значајно да испрати генезу и развој ове Стаматовићеве мисли у јавности.

Многе такве ствари уопште нису далеко од изводљивог.

Стаматовић: Косово и Метохија на одређено време Русији, а Србима руско држављанство!

Чајетина, 7.8.2019 – У тренутку када Тирана, преко пројекта "природне (велике) Албаније", више и не крије да има намеру да припоји себи Косово и Метохију (КиМ), усвајајући нови нацрт закона о држављанству којим се омогућава да албанско држављанство добије свако чији су преци албанског порекла, једини начин да заштитимо територијални интегритет Србије и сачувамо нашу јужну српску покрајину јесте да, међудржавни уговором, КиМ уступимо Руској Федерацији на одређено време, а да сви Срби који живе на КиМ, аутоматски, осим српски, постану и руски држављани – изјавио је Милан Стаматовић, председник Здраве Србије (ЗС).

– Уколико, под хитно, не затражимо помоћ братске Русије, за одбрану наших виталних националнх и државних интереса, а очување тих 17 одсто територије Србије и опстанак српског народа на КиМ је свакако најважнији – прети нам апсолутна албанска окупација, што доказује и намера да се Албанцима из јужне српске покрајине омогући да, на основу албанског порекла, добију држављанство Албаније које нису могли да стекну по основу раније одлуке из 2013. године – упозорава Стаматовић.

Због ових најновијих претњи и операције стварања "Велика Албаније" на територији Србије, не сме се одбацивати ниједна опција, па ни та да Русија управља Косовом и Метохијом све док српска земља и народ не буду били безбедни – каже Стаматовић, истичући да, осим тога, Србија и даље мора да инсистира на поштовању Резолуције 1244, али и на имовинском праву државе Србије, Српске православне цркве и свих Срба на КиМ, чиме ћемо западне земље још једном подсетити да је право својине свето и неповредиво, што они свакако најбоље знају и разумеју.

Здрава Србија Ненаду Чанку: Да се измеримо на референдуму: јесу ли грађани за привремено уступање Косова Русији или за трајну НАТО окупацију?

Чајетина, 8.8.2019 – Није велеиздајник Милан Стаматовић који не тражи да се Косово и Метохија за трајно поклони, већ само привремено уступи, Русији и на тај начин отуда отера НАТО окупатор, већ су велеиздајници ови изанти српског, пронатовског фронта који се, нажалост, делом инфилтрирао и у власт ове државе, а који су поздравили и поздрављају и НАТО агресију 1999. године, али и потоњу насилну окупацију јужне српске покрајине и покушај трајног отимања Србији 17 одсто њене територије – саопштила је Здрава Србија (ЗС), поводом захтева Ненада Чанка и дела НАТО лобиста у Србији да државни тужилац реагује на предлог Милана Стаматовића да Србија, ради окончања НАТО окупације КиМ, међудржавним уговором, привремено, овај део своје суверене територије уступи на управљање Руској Федерацији.

– Управо Стаматовић, годинама, подсећа да нема ниједне независне и суверене земље у свету која је добровољно пристала на окупацију и отуђење и педља своје територије, па не сме да учини ни војно-неутрална Република Србија, али док год у нашој држави делује "пета колона" која кривца за сва зла овог света буде тражила искључиво у српском народу, а борбу за очување суверенитета Србије буде називала митоманијом, национализмом и небеском државом, дотле грађанима Србије нема напретка – наводи Здрава Србија.

– Кажете да је уступање дела суверене територије забрањено Уставом Србије и да представља кривично дело, па је ред да питамо команданта НАТО фронта у Србији Ненада Чанка и његове, откуд то да су се баш сад сетили Устава, када позивамо у помоћ оне који једини хоће и могу да нам помогну у вези са Косовом, а 13 година се спрдају са Коштуничиним Уставом који је зацементирао статус КиМ у Србији, а 20 година ћуте на насилно инсталирање америчке НАТО базе у немањићком Урошевцу – подсећа ЗС.

Ова странка напомиње да су и раније, у не тако давној историји, постојали међудржавни договори који су омогућавали привремено преузимање територија друге државе. Неки од примера су успостављање аустроугарске управе над Босном и Херцеговином, 1876. године, иако је она званично била део Османлијског Царства, потписивање уговора 1898. године између Кине и Британије, којим је Хонг Конг као део кинеске територије изнајмљен британским властима на 99 година, или случај из 1867. године, када је Русија продала део својих далекоисточних територија, тачније Аљаску, Сједињеним Америчким Државама.

Здрава Србија нема ништа против да се организује и евентуални референдум са оваквим питањем, па да заиста измеримо да ли су грађани Србије у великој већини за ово решење или политику НАТО команданта Чанка и његових следбеника из власти и опозиције.

Трамп и Гренланд: Међународно право дозвољава уступање Косова другој држави

Чајетина, 20.8.2019 – Међународно право дозвољава да се део једне суверене територије уступи другој сувереној држави све док та операција није извршена насилно, тј. без пристанка представника територије која се уступа, што су, још 2017, поводом заинтересованости да Трампа да од Данске купи Гренланд, потврдили и амерички стручњаци, професори права са Универзитета Дјук у САД Џозеф Блочер и Мити Гулати – изјавио је Милан Стаматовић, председник Здраве Србије (ЗС), истичући да би, дакле, и привремено уступање Косова и Метохије (КиМ) Русији, што предлаже ЗС, било у складу са међународним правом.

– Сматрамо да би држава Србија требало што пре да покрене тај процес како бисмо предупредили "сценарио свршеног чина" који нам припрема НАТО, а тиме би се значајно олакшао и свакодневни живот српског и неалбанског живља на територији српске јужне покрајине, посебно ако се има у виду међународни положај и утицај Русије у свету и њен економски узлет последњих деценија – каже Стаматовић.

Тренутна ситуација одговара једино представницима политичких и криминалних структура на територији КиМ, одређеним представницима економске и политичке моћи појединих НАТО земаља, као и овлашћеним НАТО лобистима у Србији попут Ненада Чанка, Чедомира Јовановића и неких функционера владајуће коалиције – закључио је Стаматовић.

Кад може за Лугањск и Доњецк: КиМ привремено у Русији, а Србима и руски пасоши!

Чајетина, 23.8.2019 – Да је сасвим реалистично да и Срби на Косову и Метохији (КиМ) постану руски држављани и да се јужна српска покрајина, у складу са међународним правом, привремено уступи пријатељској Русији, потврђује и пример доделе руског држављанства свим Русима на простору Донбаса (Украјина), на основу недавног указа председника Руске Федерације (РФ) Владимира Владимировича Путина, по коме је омогућено i да сви становници Луганске и Доњецке Народне Републике, по поједностављеној процедури, у року од три месеца од предаје захтева, добију пасоше РФ изјавио је МиланСтаматовић, председник Здраве Србије (ЗС), подсећајући да би онда и Русија имала право да се позива на општепрокламовано америчко гесло да САД имају право да интервенишу свугде тамо где је угрожен интерес макар и једног америчког грађанина!

– Док Трамп (председник САД) жели да купи аутономну територију Данске, Гренланд, који има такав статус да самостално води унутрашњу политику, а да је Данској препустио послове заштите границе, спољне политике и вођења финансија, и чији су грађани на референдуму 1982. изгласали иступање из тадашње Европске економске заједнице (данашње Европске уније), и када већ међународно право дозвољава уступање на привремено управљање дела једне суверене територије, не видим зашто Србија не би исто урадила са КиМ – одговара Стаматовић својим критичарима, додајући да би се међународним споразумом са Русијом регулисало привремено управљање над КиМ, све док се не обезбеди потпуна безбедност српских и осталих неалбанских грађана и поновно успостављање институција државе Србије, на том делу српске територије.

Стаматовић подсећа и на још један пример међународно договорене привремене управе територије друге државе, што је био случај Босне и Херцеговине (БиХ), с краја 19. века, када је на Берлинском конгресу 1878. године, на основу одлуке тадашњих великих сила Немачке, Аустро-Угарске, Француске, Велике Британије, Италије, Русије и Турске, постигнут договор да БиХ формално остане у саставу Османског царства, а да Аустро-Угарска привремено успостави бирократску управу на њеној територији.1 КОМЕНТАР

  1. Подржавам овај невјероватно мудар и далековиди, надасве србски план. Да су се Украјинци досјетили па да дадну Крим под управу САД, ал’ цврц бато, нема свако овако добре бубреге…

    Што прије започети с имплементацијом ове идеје, уз медијско праћење Фронтала.РС.