ИнЦОР: Азбукоубиство за државне паре

Када је осниван Иновациони центар за одрживи развој у Службеном гласнику Града Бијељина је одлука објављена српским писмом, док је логотип који су направили у старту накарадно двописмен, а презентација искључиво латинична.

петак, 10 септембра, 2021 / 11:26

Код нас у Српској се подразумијева да све што има везе са информационим технологијама, односно дигиталијама, мора обавезно бити латиницом. Не само у некритично преузиманој гомили енглеских ријечи, већ и кад пишете нешто просто на српском.

Отуд и "двописмени" ненадахнути и дизајнерски заиста рогобатан логотип овог центра, који чим крене да се представи негдје, а да није везанио за просторије и начин свог финансирања који зависи од Града Бијељина, аутоматски заборави на оног ко га је створио.

Односно минимум српско писмо.

Тако на презентацији коју су организовале УН (које такође искључиво користе у својој мултикултуралној мултиетничности само латинично писмо за саопштења и медијску галантерију) не само да им текст није у лијевом равнању или да већ у првој колони, на њеном крају, има граматичку грешку у облику, него је од азбуке српског народа који им је омогућио постојање остало – НИШТА.

Биће занимљиво посматрати како ће се снаћи овакви посленици, када 15.09.2021. буде усвојен закон који предвиђа новчане казне онима који се макар и дјелимично финансирају из буџета поријеклом и из Републике Српске, а не користе (и) српско писмо.

Слиједи Дигитални Посао у саопштењу Уједињених нација, пресловљен на српско писмо, за појашњење контекста у којем се појавила фотографија коју смо изабрали за данас:

ДигиталБИЗ: Одржан сусрет дигиталних иновацијских центара у БиХ

Данас је у организацији Развојног програма Уједињених нација у БиХ (УНДП БиХ) одржан ДигиталБИЗ догађај који је на једном мјесту окупио представнике институција и дигиталних иновацијских центара у БиХ.

Циљ данашњег догађаја одржаног под називом "ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА ПРИВРЕДЕ БИХ – УЛОГА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА РАЗВОЈ ПОСЛОВАЊА" био је умрежавање релевантних организација које су дио УНДП програма јачања дигиталних иновацијских центара пројекта ДигиталБИЗ. Тим поводом, данас су представљање организације (дигитални иновацијски центри) и њихове пројектне идеје усмјерене на јачање капацитета и дигиталне трансформације микро, малих и средњих предузећа у БиХ.

Зана Каркин, координаторица пројекта истакла је да ДигиталБИЗ предвиђа подршку за институционалне партнере, предузећа и друге кључне актере у кориштењу дигиталне економије као средства за повећање продуктивности постојећих економских сектора, растућих нових тржишта, као и убрзање економског раста.

У току претходног периода представници дигиталних иновацијских центара али и представници институција имали су прилику проћи обуке и упознати се концептом дигиталне економије и дигитализације микро, малих и средњих предузећа (ММСП), те дискутовати о актуелним трендовима и добрим праксама, разматрајући потенцијалне ризике и изазове дигитализације, али и предности и могућности које се пружају за убрзан развој БиХ.

У пројекту ДигиталБИЗ учествују Привредна комора Републике Српске, Агенција за развој опћине Тешањ ТРА, Зеничка развојна агенција ЗЕДА., Заклада за иновацијски и технолошки развитак / ИНТЕРА Технолошки Парк , Иновациони центар Бања Лука, Њемачки центар за роботику / Индустриал Аутоматион, Развојна агенција Жепче, Привредна / Господарска комора Федерације Босне и Херцеговине, Иновациони центар за одрживи развој (ИнЦОР) Града Бијељина, Центар за изврсност у подузетништву (ЦИП) Сарајево / Удружење тренера ЦЕФЕ у БиХ, Развојна агенција Републике Српске (РАРС), Јавна установа Развојна агенција Жупаније Западнохерцеговачке (ХЕРАГ) и Развојна агенција Града Требиња (ТРЕДЕА).

Догађај је завршен дискусијом на тему "Прилике и изазови дигиталне трансформације привреде", док ће у наредном периоду УНДП подржати најбоље идеје дигиталних иновацијских центара усмјерене на јачање капацитета и дигиталне трансформације микро, малих и средњих предузећа у БиХ.

Додатно, ДигиталБИЗ пројекат проводи процјену дигиталне перформансе и спремности предузећа путем бесплатног онлине алата "Дигитални пулс". ДигиталБИЗ пројекат предвиђа сарадњу с пружатељима услуга за развој пословања како би те организације унаприједиле своју понуду услуга за дигитализацију пословања на бази идентифицираних недостатака у дигиталним капацитетима предузећа у Босни и Херцеговини. У коначници, ДигиталБИЗ планира примијенити мјере подршке за дигитализацију микро, мала и средња предузећа, укључујући обуку и менторство, те пружање потицаја у циљу дигиталне трансформације њиховог пословања.