Фергусон дошао без кокарде код Иванића

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић разговарао је данас с амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном

уторак, 23 јануара, 2018 / 13:37

Теме разговора биле су актуeлна политичка ситуација у БиХ и односи у региону.

Амбасадор Велике Британије информисао је др Иванића и о оквирном програму Самита Берлинског процеса, који ће бити одржан у јулу ове године у Лондону. 

У саопштењу које смо добили из Иванићевог кабинета, пак, не стоји да ли је Едвард Фергусон разјаснио због чега није поштовао одлуке Уставног суда БиХ, сједећи под неуставним симболима непостојећих институција. Бијела застава са плавим грбом и златним љиљанима, осим самовољног вјешања заставе са грбом српског краља Стефана Твртка Котромањића, да обиљежава и да баштини сасвим другу, протурску и исламистичку традицију, не обиљежава ни једну институцију, а ни народ, унутар Државне заједнице БиХ.

Као што видимо, власти у Републици Српској су екстремно покорне тзв. Уставном суду БиХ, што се прелива и на ниво државне заједнице, па у кадру данашње фотографије дана стоји смијешни, новокомпоновани "амблем". Изетбеговић се више држи незваничних, такорећи лично префереабилних симбола.

Уколико Бакир може у међународним сусретима држати грб и заставу нечега што нигдје не постоји као институција, због чега српски члан предсједништва не би могао у истим приликама користити двоглавог орла Немањића? У случају да је Бакир извјесио обиљежје свог народа, ту нема ништа спорно. "Амблем" свакако није обиљежје српског народа, већ оних који су га направили.

Подсјећамо да чак и тзв. Уставни суд БиХ својевремено налази да српска тробојка није увредљива за друга два конститутивна народа, али заставу и грб која данас нажалост симболише ратнохушкачку власт Алије Изетбеговића, његов син свеједно несметано употребљава.

Фронтал.СРБ ускоро очекује одговоре од надлежних за ова питања у оквиру Државне заједнице БиХ.