Као у фудбалу: Пуђдемона у Данској дочекао посланик са Фарских острва

Група данских посланика разговарала је данас са смијењеним каталонским лидером Карлесом Пуђдемоном, оцијенивши да је слушање његових ријечи најбољи начин за разумијевање дешавања у шпанској покрајини Каталонија.

уторак, јануар 23, 2018 / 14:06

Домаћин Пуђдемону био је фарски посланик Магни Аргеј који је каталонског сепаратистичког лидера позвао на незванични састанак са десетак политичара током његове посјете Данској.Тај посланик члан је Републиканске партије са Фарских острва која су под јурисдикцијом Данске.

„Разговором можемо започети међусобно разумијевање, а не игнорисањем“, рекао је Аргеј. Бивши шеф данске дипломатије и члан Социјалистичке народне парије Холгер Нилсен рекао је да се не слаже са Пуђдемоном, али је додао да је „значајно од њега добити објашњење о томе шта жели“.

Пуђдемон је јуче присуствовао конференцији о Каталонији на Универзитету у Копенхагену и то је његово прво путовање ван Брисела гдје се склонио да га шпанске власти не би ухапсиле због покушаја отцјепљења Каталоније.

У Каталонији је 1. октобра 2017. одржан референдум о независности упркос противљењу централне власти у Мадриду, а потом је каталонски парламент 27. октобра прогласио независност. Влада Шпаније је затим суспендовала аутономију Каталоније, смијенила њену владу, распустила парламент и увела директну управу Мадрида у том региону.

На изборима за нови каталонски парламент 21. децембра највише гласова су освојиле странке које се залажу за независност тог шпанског региона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *