Ештон-Филе: Одлучан ангажман према сусједима

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе покренули су нову и амбициозну Европску политику сусједства (ЕПС), потврђујући одлучан и ојачан ангажман ЕУ са својим сусједима, саопштено је из делегације ЕУ у БиХ. У том приједлогу, којег су представиле државама чланицама ЕУ и Европском парламенту, […]

четвртак, 26 маја, 2011 / 21:55

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе покренули су нову и амбициозну Европску политику сусједства (ЕПС), потврђујући одлучан и ојачан ангажман ЕУ са својим сусједима, саопштено је из делегације ЕУ у БиХ.

У том приједлогу, којег су представиле државама чланицама ЕУ и Европском парламенту, Европска служба спољних послова и Европска комисија поставља главне приоритете и правце обновљене стратегије ЕПС која настоји ојачати индивидуалне и регионалне односе између ЕУ и земаља у њеном сусједству, приступом "више средстава за више реформи" – којим се на располагање ставља више средстава, али уз обострану одговорност.

Уз 5,7 милијарди евра које су већ додијељене за период од 2011. до 2013. године, из других постојећих ресурса пребачено је још 1,24 милиона евра и сада ће бити стављени на располагање за подршку ЕСП-у.

Осим тога, Европски савјет прихватио је приједлог Ештонове да се зајмови Европске инвестиционе банке (ЕИБ) земљама јужног Медитерана повећају за додатних милијарду евра за исти период.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) подржала је њен захтјев за проширивање трансакција и на подручје Блиског истока и Сјеверне Африке, почевши с Египтом.

Према њиховим очекивањима, годишња висина зајмова могла би до 2013. достићи око 2,5 милијарде евра.Оставите одговор